Kupán vágta a kupa

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.09.11. 04:01
Címkék
Marija Sarapova nyerte meg az US Open női egyesét, miután két játszmában legyőzte a belga Justine Henin-Hardenne-t. Az orosz hölgy élete második Grand Slam-győzelmét aratta.
Marija Sarapova pályafutása második Grand Slam-gyôzelmét aratta szombat éjszaka az US Openen
Marija Sarapova pályafutása második Grand Slam-gyôzelmét aratta szombat éjszaka az US Openen
EPA
Marija Sarapova pályafutása második Grand Slam-gyôzelmét aratta szombat éjszaka az US Openen
Marija Sarapova pályafutása második Grand Slam-gyôzelmét aratta szombat éjszaka az US Openen
Marija Sarapova pályafutása második Grand Slam-gyôzelmét aratta szombat éjszaka az US Openen
EPA
Marija Sarapova pályafutása második Grand Slam-gyôzelmét aratta szombat éjszaka az US Openen

Marija Sarapova hiába fogadkozott, hogy élete második Grand Slam-döntőjén sem izgul majd különösebben, eléggé idegesen kezdett Justine Henin-Hardenne ellen. Nem sikerültek az első adogatásai (néha a másodikokat is elrontotta), az erősen, vonal mellé ütő Henin el is vette első adogatójátékát. Az orosz azonban épp ettől nyugodott meg, azonnal visszabrékelt. Ettől fogva hol jobban, hol kicsit rosszabbul játszva fej fej mellett haladtak, mígnem Sarapova 4:3-as Henin-vezetésnél előbb nullára hozta a saját szerváját, majd megbrékelte a három könnyű labdát is túl röviden megütő belgát. Henin kicsit elidegeskedte az első szett végjátékát, amire az ismét – már megszokott – fekete kisestélyi ruhában teniszező orosz még rá is játszott egy kicsit; királynői tartással, majdhogynem megvető pillantásokkal vonult jobbra-balra a pályán két labdamenet között. Amikor viszont teniszeznie kellett, erőteljeseket szervált, és kegyetlenül lecsapott az ellenfelétől kicsit rövidebben, magasabban visszajövő labdára, így 45 perc alatt 6:4-re nyerte meg az első játszmát.

A második szettben már a belga is jobban koncentrált, és közelebb is volt a bréklabdához, de Sarapova két ásszal helyrebillentette a világ rendjét, majd 3:3-nál elvette a legroszszabbkor kettős hibát ütő, majd egy hosszú labdamenet végén is rontó belga játékát.

Így 5:3-nál Heninnek már minden tudására szüksége volt, hogy versenyben maradjon. Egy fokkal agresszívebben, bátrabban teniszezett, de Sarapova erős, jól helyezett első adogatásaival nem tudott mit kezdeni, így esélye sem volt arra, hogy visszavegye a brékelőnyt. Sarapova 6:4-re nyerte a második szettet is, és hiába minden imázs- és reklámkampány, addigi királynői méltóságát sutba dobva kamaszlányosan, páros lábbal ugrabugrálva ünnepelte a győzelmet, mielőtt felszaladt volna a lelátóra – a papájához. Aztán megkapta a felvezető tornákon elért eredményeiért járó félmillió dolláros csekket és a trófeát, amelyet a magasba tartva ismét ugrándozni kezdett – egyből le is esett a kupa felső része, éppen a fejére. Úgy tűnik, a 19 éves orosz átállása a „kedves kislány”-megjelenésről a „kifinomult úrhölgy”-re az őt támogató sportszergyártó cég kreatív csoportjának minden igyekezete ellenére még nem megy zavartalanul…
Henin kényszeredett mosollyal nyilatkozott a meccs után.

„Sokkal jobb volt, mint én. Rövidek voltak az ütéseim, túl sok helyet hagytam, hogy kibontakozzon, ő pedig kihasználta ezt, és nem adta meg nekem ugyanezt a lehetőséget. Próbáltam küzdeni minden pontért, de hiába” – mondta a belga, aki az idén mind a négy Grand Slam-tornán finalista volt, de nyernie csak Párizsban sikerült. Pedig, ha Flushing Meadowsban is diadalmaskodik, átvehette volna a világelsőséget a francia Amélie Mauresmótól.
„Nagyon büszke vagyok a győzelemre. Boldog vagyok, hogy a kedvenc városomban, New Yorkban nyertem, a kedvenc rajongóim előtt”– mondta még a pályán a már mérkőzés közben, magában is angolul beszélő Sarapova.

„Az utolsó négy meccsemet elvesztettem Justine ellen, úgyhogy ezúttal egészen másként játszottam – magyarázta taktikáját. – Két éve már megtapasztaltam, milyen Grand Slam-tornán nyerni, és tudtam, képes vagyok még néhány győzelemre. Az csak a kezdet volt. Gyerekkorom óta arra készülök, hogy nagy versenyeken első legyek.”

A bajnoknő sajtótájékoztatója aztán már nem ilyen ünnepélyes hangnemben zajlott, főleg miután az újságírók faggatni kezdték azokról a kézjelekről, amelyeket edzőpartnerével, Michael Joyce-szal váltott – a külső segítség elvben szabálytalan. Sarapova nem is volt hajlandó beszélni erről, ám amikor arról kezdtek el finoman érdeklődni, miért van az, hogy amikor edzője és édesapja, Jurij Sarapov inni kezd a lelátón, ő is mindig iszik a szünetekben, mikor pedig az apa rákezd egy banánra, a lánya is eszik egyet, Sarapova határozottan dühös lett – ennek köszönhetjük az elmúlt évek legjobb sportolói ars poeticáját. Íme: „Azt gondolom, ha mindent mérlegre teszünk, az én életem nem a banánról szól, hanem a teniszről. Friss US Open-bajnokként ülök itt, úgyhogy a banán nagyjából az utolsó dolog, amellyel foglalkozni kellene. Vagy tényleg azt gondolják, hogy azért nyerek meg egy meccset, mert valaki rám szól, hogy most gyorsan egyek egyet?”
A nap mérkőzése
Marija Sarapova (orosz, 3.)–Justine Henin-Hardenne (belga, 2.) 6:4, 6:4
1. adogatások (%-ban) 72 53
Ászok52
Kettős hibák42
Ki nem kényszerített hibák2419
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7466
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5057
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)163167
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)145148
Legerősebb adogatás (km/óra)183187
Nyerő ütések (adogatásból is)2015
Sikeres brékpontok3/71/1
Pontok/kísérletek a hálónál8/106/7
Megnyert pontok6658
Mérkőzésidő (perc)90 (45+45)
---- Szombaton késő este eldőlt, hogy létrejön a Roger Federer– Andy Roddick csúcstalálkozó a férfi egyes döntőjében, mivel Nyikolaj Davigyenko három szettben kikapott a világelsőtől, és a másik orosz, Mihail Juzsnij sem tudott sokkal nagyobb ellenállást kifejteni az amerikai szervakirály ellen.

Roddick adogatásai az első szettben még nem ültek úgy, ahogyan szerette volna, ennek ellenére feljárt a hálóhoz, így azt a játszmát el is bukta a rövidítésben. Juzsnij ráadásul kihúzta nála a gyufát, miután azzal próbálta lassítani az amerikai adogatójátékát, hogy mikor az épp szerválni készült, gyorsan intett neki, várjon még egy kicsit, így törve meg Roddick ritmusát. A feldühödött hazai kedvenc a másodikban aztán lelőtte a pályáról az oroszt, és 22 perc alatt, 6:0-val egyenlített. Az ezután is pontosan játszó, csak 18 ki nem kényszerített hibát ütő amerikai a harmadik szettet rövidítésben hozta, a negyediket pedig 6:3-ra nyerte az eredménnyel tulajdonképpen szintén elégedett, de az első három meccslabdát még parádés elütésekkel hárító Juzsnij asszisztálása mellett.

„Ha valaki két hete azt mondja, hogy idáig jutok, kinevetem. Ez volt életem legjobb versenye” – örvendezett az orosz. Roddick viszont nem ült sokat a babérjain: „Talán öt percig örülök ennek a sikernek, hazamegyek, teleeszem magam, aztán jövök, és megpróbálom megnyerni az US Opent.”
A szombati programban jutott hely két páros finálénak is: a férfiaknál az indiai Leander Paes és a cseh Martin Damm lett a győztes, előbbinek ez már a hetedik Grand Slam-trófeája.

Paes 2003-ban két vegyes párost is megnyert Martina Navratilovával, aki szombaton majd’ 50 évesen búcsúzott el a tenisztől. Hogyan másképp, mint győzelemmel: az amerikai Bob Bryan oldalán megnyerte a vegyes párost, összesen ötvenkilencedik GS-elsőségét aratva.
„Ha elég hosszú a pályafutásod, sokra viheted. Én már csak tudom – mondta az őt ünneplő közönségnek Martina Navratilova. – Ezzel vége, abbahagyom a játékot. Elmúlt éjfél, ágyban a helyem.” ---- Roger Federer, az US Open kétszeres győztese és egyben címvédője az első a modern kori tenisztörténelemben, aki egymás után hat Grand Slam-torna döntőjébe jutott be. A fináléban – lapzártánk után – az amerikai Andy Roddick várta a svájcit, aki pályafutása kilencedik GS-diadalára készült.

– Egyhuzamban a huszadik győzelménél tart Flushing Meadowsban. Wimbledon mellett ez a kedvenc tornája?
– Jó néhány versenyt megszerettem már… Komolyra fordítva a szót, még soha nem volt rosszul sikerült US Openem, fekszik nekem a borítás, és már a szelet és a párás időt is megszoktam.

– Különleges módon hangolt-e a Roddick elleni döntőre?
– Nem volt pihenőnapunk az elődöntő és a finálé között, de ettől függetlenül semmi extrával nem készülök, voltam már ilyen helyzetben. Ráadásul az eddigi meccseim is viszonylag könnyűek voltak.

– Mi sikerének titka?
– A kemény munka és a hit önmagamban. ---- „Bármikor, kedvesem” – Az egy hónap híján 50 évesen visszavonuló amerikai Martina Navratilova válasza a főbírónak arra a kérdésre, hogy elkezdhetik-e a vegyes páros fináléját.

„Nem volt kit megölelnem, mert nem ismertem senkit. Végül jobb híján nekidőltem egy oszlopnak. Tízezer dollárt nyertem, s adhattam is oda a csehszlovák szövetségnek” – (az akkor még cseh) Martina Navratilova visszaemlékezése első, 1974-es tornagyőzelmére.

„Tessék, mind a tiéd” – Martina Navratilova partnerét, Bob Bryant olyannyira megindította az előző történet, hogy neki adta a vegyespáros-győzelemért járó 150 ezer dolláros csekket.

„Arra senki sem lett volna kíváncsi. Mindenki Federert és Roddickot akarta” – Nyikolaj Davigyenko tisztában van vele, hogy nem sokan nézték volna meg Mihail Juzsnij elleni összecsapását a férfi egyes döntőjében.

NS-bennfentes: nyert az esélyes
„Már az elődöntők is Sarapova sikerét ígérték, mivel az orosz lány rendkívül jól játszott Mauresmo ellen, még a középső, elvesztett szettben is kiváló teljesítményt nyújtott, vele szemben viszont Henin nem volt tökéletes formában, és úgy gondolom, Jankovics csak rutintalansága miatt nem tudott győzni. Ráadásul Sarapova nagyon szeret New Yorkban teniszezni, és a közönség is nagyon szereti őt, tehát itt mindig is esélyesként lép pályára. Bár Sarapova a teniszen kívül sok más dologgal is foglalkozik, amíg megvan a motivációja, még sok nagy versenyt nyerhet. Ami az edzőjével, illetve az édesapjával való kommunikációt illeti, ilyen szituációkban érdemi segítséget nem lehet nyújtani, maximum biztatni a játékost, és éreztetni vele: nincs egyedül. Attól pedig senki sem fog US Opent nyerni, hogy akkor eszik banánt vagy akkor iszik, amikor Jurij Sarapov.”
Taróczy Balázs, wimbledoni bajnok ---- Női egyes. Döntő: Sarapova (orosz, 3.)–Henin-Hardenne (belga, 2.) 6:4, 6:4

Férfi páros. Döntő: Paes, Damm (indiai, cseh, 6.)–Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 2,) 6:7, 6:4, 6:3

Vegyes páros. Döntő:
Navratilova, B. Bryan (amerikai, 5.)–Peschke, Damm (cseh) 6:2, 6:3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik