„Nem értettem, miért fáradok”

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.09.07. 02:57
Címkék
Jó ideig nem hallhattunk Szávay Ágnesről: a juniorok között tavaly három Grand Slam-tornán is döntős teniszező nagy reményekkel vágott neki a 2006-os esztendőnek, ám az évad nem alakult valami jól a számára. Már az első háromszázból is kicsúszott a világranglistán, ennek ellenére épp most kapott jelentős támogatást a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézettől. Nem véletlenül.
Szávay Ágnes ismét harcra kész, Melbourne-ben három számban is elindulna
Szávay Ágnes ismét harcra kész, Melbourne-ben három számban is elindulna
Meggyesi Bálint
Szávay Ágnes ismét harcra kész, Melbourne-ben három számban is elindulna
Szávay Ágnes ismét harcra kész, Melbourne-ben három számban is elindulna
Szávay Ágnes ismét harcra kész, Melbourne-ben három számban is elindulna
Meggyesi Bálint
Szávay Ágnes ismét harcra kész, Melbourne-ben három számban is elindulna

Támogatási megállapodást írt alá a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) és a juniorok között Roland Garros-győztes Szávay Ágnes. A 17 esztendős tehetség 2008 végéig négy és fél millió forintos támogatásban részesül majd a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet (NUPI) Csillag-programjának keretében.

„Ez a program a tizenkilenc–huszonhárom éves, az élvonalba törekvő sportolók felkészítésének segítésére szolgál, kétszázhuszonöt egyéni sportágban és száznyolcvanegy csapatban versenyző tehetséget támogatunk” – mondta Szabó Tamás, a NUPI főigazgatója. A sportvezető hozzátette: az állam azokat a szövetségeket támogatja, amelyek jól sáfárkodnak a tehetségekkel és a kapott forrásokkal, a teniszezők pedig ebbe a csoportba tartoznak.

Berényi János, az MTSZ elnöke elmondta, az idén fél, jövőre és 2008-ban évi két-két millió forinttal segítik Szávay felkészülését, cserébe elvárják, hogy a Fed-kupa-csapat rendelkezésére álljon, továbbá ki kell vívnia a pekingi olimpiai szereplés jogát, 2007 végére a legjobb százötvenbe, 2008-ra pedig a százba kell kerülnie a világranglistán, amelyen jelenleg a 302. helyen áll.

A Vasas fiatal versenyzője csak talányosan mosolygott, mialatt a támogatás feltételeit hallgatta, hiszen ő tudja a legjobban: ezek már az idén könnyedén teljesülhettek volna, ha nincs a titokzatos betegség, amely a múlt év novemberétől gyötörte.

– A velem egyidős Viktorija Azarenka, akivel tavaly döntőt jászottam Melbourne-ben, a harmadik fordulóba jutott, Michaella Krajicek, a korábbi páros partnerem is ott van az US Openen, és én is ott lehettem volna – mondta Szávay Ágnes. – Tavaly novemberben azonban megtámadott egy mononukleózis nevű makacs betegség, amelyet ráadásul későn fedeztek fel.

– Miféle kór ez?
– Bárhol el lehet kapni, és nincs ellene orvosság, csak magától tudja a szervezet legyőzni. Elvileg fél évet kellene pihenni vele, de én betegen is versenyeztem, és nem értettem, miért nem megy a játék, miért fáradok el nagyon hamar, miért alszom tizenkét órákat.

– Lelkileg mennyire viselte meg a sikertelenség?
– Nagyon rossz volt, főleg az elején, amikor még nem tudtam, mitől vagyok annyira erőtlen. Ráadásul kívülről úgy tűnt, mintha lusta lennék, nem lenne kedvem edzeni, holott csak erőm nem volt hozzá. Hallottam is persze egyből a hátam mögött, hogy tessék, itt az újabb nagy tehetség, aki aztán el is tűnik a süllyesztőben. Végül májusban derült ki, hogy mi a bajom, akkor másfél hónap szünetet tartottam, két hónapja pedig újrakezdtem a játékot.

– Visszanyerte már régi formáját?
– Az erőnlétem most már nagyjából rendben van, a játékom pedig még talán javult is egy kicsit, főleg amióta Kuharszky Zoltán, a korábbi remek játékos és edző is segíti a felkészülésemet óriási tapasztalatával.

– Azaz a határ mostantól ismét a csillagos ég?
– Egyelőre igyekszem visszaszerezni a korábbi helyezésemet. Hétfőn két hónapra kimegyek az Egyesült Államokba, ahol future- és WTA-tornákon is indulok. Szeretnék minél jobban szerepelni, és még az év vége előtt minimum a kétszázba, de inkább a százötvenbe visszakerülni. Utána jöhet az alapozás, aztán pedig januárban az Australian Open.

– Egyesben és párosban is indul majd Melbourne-ben?
– Még vegyes párosban is szeretnék! Korábban nem engedték az edzőim, azt mondták, az egyes és a női páros is elég lesz. Most azonban találtam partnert a svájci Yves Allegro személyében, aki harmincnyolcadik a páros-világranglistán, és nekem is az ötven közelébe kell verekednem magam januárig, hogy felférjünk a főtáblára.

Már vannak eredmények

Berényi János, az MTSZ elnöke elégedett lehet, hiszen a szövetség utánpótlás-nevelési programja remekül működik. Ezt a kiváló eredmények mellett a NUPI újabb támogatása is igazolja.

„Három éve kezdtük el a programot, amelynek mostanra mutatkoznak meg az eredményei a tizennégy év alatti fiúk világbajnoki nyolcadik helyében vagy abban, hogy a tizennyolc éven aluliak között tavaly eredményesség tekintetében ötödikek voltunk az európai ranglistán. Hosszadalmas munka kellett ahhoz, hogy mostanra megtaláljuk és kiválasszuk azokat a tehetségeket, akik a jövő Czink Melindái vagy Szávay Ágnesei lehetnek. A sok munka mellett szükség volt az állami forrásokra, a Sport XXI- és a Héraklész-programra, amelyek segítségével edzőt, pályát, felszerelést, versenyzési lehetőséget tudtunk garantálni a fiataloknak. Korábban a kiválasztási rendszer megszervezéséhez is hiányzott a háttér. A tehetségek útját sok türelemmel, odafigyeléssel, áldozatvállalással kell tovább egyengetnünk, hogy néhány év múlva Fucsovics Márton, Zsiga Máté, Balázs Attila, Batta Lucia, Király Pálma vagy Babos Tímea a világelit közelébe kerüljön.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik