Most más típusú edző kell

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.08.31. 01:20
Címkék
Kedden a REAC elnökségi ülésén született meg a döntés arról, hogy a jövőben nem Urbán Flórián irányítja a sárga-kékeket. Az edzővel szerda reggel közölte a hírt Forgács József elnök, aki közös megegyezéssel bontott szerződést a szakemberrel.
Urbán Flóriántól megváltak Palotán
Urbán Flóriántól megváltak Palotán
Urbán Flóriántól megváltak Palotán
Urbán Flóriántól megváltak Palotán
Urbán Flóriántól megváltak Palotán
Urbán Flóriántól megváltak Palotán

Urbán Flórián huszonhét hónapig volt a REAC edzője. Irányításával jutott fel története során először az NB I-be a csapat, és vele harcolta ki az előző idényben a bentmaradást is. A rákospalotaiak rosszul rajtoltak a bajnokságban, az utolsó helyen állnak a táblázaton.
„Urbán Flórián sikeres volt Rákospalotán, és köszönettel tartozunk neki – mondta Forgács József. – Úgy éreztük azonban, hogy eljött az idő a váltásra, mert bajban van a csapat. Más mentalitású edzőre van most szükség, aki másképpen tudja motiválni a játékosokat.”

Forgács József szavai elgondolkodtatóak, az kétségtelen, hogy Urbán Flórián habitusából következően finoman szólva sem simogatta a játékosait. Keményen kritizálta őket a nagy nyilvánosság előtt, rendszeresen kiabált velük az öltözőben és a pálya szélén, de a futballisták nem sértődtek meg.

„Egyszerűen frissítésre van szükség – mondta Kutasi Róbert klubigazgató. – Flóri tisztességesen végezte a munkáját, az irányításával maradtunk bent az előző évadban, s ezért is tudunk elválni korrekt módon. Biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül újabb jelentős feladatot kap a magyar labdarúgásban.”

Urbán Flórián utódját egyelőre nem nevezték meg Rákospalotán. Kutasi Róbert szerint olyan szakemberre akarják bízni a csapatot, aki az elődökhöz, vagyis Simon Tiborhoz, Mészöly Gézához és Urbán Flóriánhoz hasonlóan gondolkozik a labdarúgásról. Információnk szerint szombaton megnevezik az új edzőt. Lapunk úgy tudja, Farkas József (ő Simon Tibor pályaedzőjeként már dolgozott Rákospalotán), Duró József, Véber György és Pintér Attila is a jelöltek között lehet. ---- – Kérem, válaszoljon egy közhelyesnek tűnő kérdésre: csalódott?
– Nem – felelte tömören Urbán Flórián. – Úgy érzem, mindent megtettem a jó szereplés érdekében. Természetesen szerettem volna befejezni az elkezdett munkát, de a vezetők döntését tiszteletben tartom, nincs bennem harag. Csak köszönettel tartozom a klubnak.

– Diplomatikus, udvarias, de a pálya szélén például kifejezetten dühös tud lenni, milyen volt a viszonya a játékosokkal?
– Önmagamat nem tagadhatom meg. Futballistaként is felemeltem a hangomat, ha szükség volt rá, edzőként sem tudok kibújni a bőrömből. A játékosaimmal ideális volt a kapcsolatom, és ezután is az lesz.

– Nyilatkozataiban kilencven százalékban kritikát fogalmaz meg. Nem lett volna néha szükség a dicséretre?
– Amikor Belgiumban profiskodtam, engem sosem dicsértek meg, akkor sem, ha rúgtam két gólt egy bajnokin. Megjegyzem, voltak olyan pillanatok, amikor úgy futballoztak a srácok, ahogy azt az edzésen tanítottam nekik. Ilyenkor elismertem őket, de sajnos gyakran nem azt kaptam vissza a mérkő-zéseken, amit egész héten gyakoroltunk.

– Azt is mondta korábban: a játékosainak saját magukban kell keresniük a hibát. Ön gyakorolt már önkritikát?
– Kell még néhány nap, de megteszem. Biztosan tévedtem, van mit átgondolnom. ---- A REAC ugyanazzal a négy csapattal mérkőzött most a bajnokság elején, mint egy évvel korábban, és az eredménysor hasonlósága elképesztő. Mindössze az MTK elleni vereség különbsége módosult, de a Győr és a Diósgyőr ellen ugyanaz történt, az Újpesttel szemben pedig a gólkülönbség stimmel. Tavaly ősszel ugyanúgy utolsó volt a REAC négy kör után, mint most, úgyhogy nagy változás nem történt a csapat életében.
REAC – 2005
1. fordulóoMTK1–2
2. fordulóiGyőr2–2
3. fordulóoÚjpest2–3
4. fordulóoDiósgyőr0–2
Mérleg:
4135–91
REAC – 2006
1. fordulóiMTK0–4
2. fordulóoDiósgyőr0–2
3. fordulóiGyőr2–2
4. fordulóoÚjpest1–2
Mérleg:
4133–101
Urbán Flórián bizonyítványa
34762133–692726%
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik