Rend, fegyelem, törvényesség

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.08.24. 00:18
Címkék
Sűrű napja volt Tepszics Ignácnak. A Ferencváros cégvezetőjét választották meg ugyanis a Magyar Labdarúgóliga elnökének. Ezzel egy időben érkezett a hír, a Fővárosi Bíróság szeptember 5-én tárgyalja az FTC beadványát, amelyben az NB II-be kizárt klub a Magyar Labdarúgó Szövetség licencadó bizottságának határozata ellen élt jogorvoslati kérelemmel.
Tepszics Ignác még inkább elôtérbe került
Tepszics Ignác még inkább elôtérbe került
M. Németh Péter
Tepszics Ignác még inkább elôtérbe került
Tepszics Ignác még inkább elôtérbe került
Tepszics Ignác még inkább elôtérbe került
M. Németh Péter
Tepszics Ignác még inkább elôtérbe került

Tepszics Ignácot, a Ferencváros cégvezetőjét választották meg a Magyar Labdarúgóliga elnökének, a szervezet tegnapi taggyűlésén. A háromtagú elnökség tagja lett még Tepszicsen kívül Csorba Ottó és Klement Tibor is.

– Már csak azért is meglepő, hogy megválasztották ligaelnöknek, mert az ön által igazgatott Ferencváros halmozott fel az utóbbi időszakban csaknem félmilliárd forintos adósságot. Ráadásul klubját kizárták az NB II-be. Ha innen nézem, ön nem éppen sikeres sportvezető.
– Önnel ellentétben engem nem lepett meg, hogy a liga elnöke lettem, elvégre három hónapja töltöm be az ad hoc bizottság elnöki posztját, tehát valahol talán várható volt, hogy ez bekövetkezik – mondta Tepszics Ignác. – De amikor az ad hoc bizottság vezetését elvállaltam, még szó sem volt arról, hogy az FTC-t kizárják az élvonalból. Szerintem tehát az összefüggés nem helytálló. Ugyanakkor az, hogy megválasztottak elnöknek, a csapatok kiállását is jelzi a Ferencváros mellett. Az elnökség mandátuma egyébként december 31-ig érvényes, azt követően lesz majd egy tisztújító közgyűlés.

– Új megbizatása önnek, a Ferencvárosnak vagy a ligának a legjobb?
– A liga érdekeit képviselem elsősorban. Ha kell, akár a Ferencvárossal szemben is állást foglalok majd, de mivel a versenykiírás az MLSZ jogkörébe tartozik, konfrontálódásra vajmi kevés lehetőség lesz. És mivel a két és fél éve betöltött MLSZ felügyelő bizottsági tagságomról is lemondok, összeférhetetlenségről sem lehet szó. Ezzel együtt amióta a Ferencváros sportigazgatója, később cégvezetője lettem, azóta küzdöttem azért, hogy az FTC végre megkapja azt a megfelelő képviseleti jogot a magyar labdarúgás szerveiben, amelyre ezt a múltja, a sikerei predesztinálják.

– Ferencváros gondjai még távolról sem oldódtak meg. Rengeteget kell dolgoznia a klubjáért, hogyan fér bele az idejébe a liga vezetése is?
– Eddig sem volt könnyű, és most méginkább nagyobb nyomás nehezedik rám. A liga elnökeként az a célom, hogy kialakítsak egy megfelelő jövőképet a testület előtt. Illetve, hogy tisztázzuk a feladatokat, valamint rendezzük a szövetség és a két liga viszonyát.

– Kisteleki Istvánnal nem lesz könnyű dolga. A bíróság szeptember ötödikén tárgyalja az NB II-be kizárt FTC beadványát, amelyben a klub a szövetség licencadó bizottságának határozata ellen élt jogorvoslati kérelemmel. Ehhez képest arról beszél, hogy jó kapcsolatra törekszik az elnökkel...
– Kisteleki Istvánnal régóta jó a kapcsolatom. Remélem, ez nem vesz más irányt ezután sem. Amit ő mond, azt mondom én is. Vagyis a legfontosabb a rend, a fegyelem, és a törvényesség. ---- A Fradinál nem nyugodtak bele a kizárásba. Petró László, a klub jogásza korábban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy jogszerűtlennek tartja a kizárást, és megerősítette, az UEFA-nál, a Legfőbb Ügyészségen, illetve a Fővárosi Bíróságon is jogorvoslati kérelemmel élnek. Nos, a bíróság szeptember 5-re tűzte ki a Fradi-ügy első tárgyalási napját, de az ítélethozatal időpontját képtelenség megjósolni.

Mint arról a Nemzeti Sport 7. oldalán beszámoltunk, szerdán a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos levelében azt írta az Olasz Labdarúgó-szövetségnek, hogy amennyiben a bundabotrányba keveredett Juventus nem áll el a polgári pereskedéstől, úgy az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA) együttműködve az összes olasz klubcsapatot, valamint a válogatottakat kizárja a nemzetközi porondról. S ez azért elgondolkodtató: mert ha a FIFA és az UEFA az aktuális világbajnokkal szemben nem retten el szankciók alkalmazásától, akkor a magyar labdarúgás mára már megkopott fényű egykori reprezentánsa sem számíthat semmi jóra... Tepszics Ignác, a Ferencváros cégvezetője azonban nem tart ettől. Ő optimista, mint mindig.

,,Az olasz futball ellen megfogalmazott FIFA-fenyegetés, valamint a mi polgári peres eljárásunk között azért nem vonnék párhuzamot, mert merőben más okból zárták ki a Juventust a Serie A-ból, és más okból a Ferencvárost az NB I-ből – mondta Tepszics Ignác. Ezzel együtt kijelenthetem, hogy amennyiben a Ferencváros, illetve az MLSZ is kapna egy hasonló hangvételű dokumentumot, úgy bizonyosan átértékelnénk a helyzetet.” ---- Miután Wiesner Tamás és Fodor Szabolcs személyében újabb két elnökségi tag hagyta el a Ferencvárost, még egy esetleges távozóval döntésképtelenné válhat a klub elnöksége. Ha a 12 delegáltból álló kör hatra fogyatkozik, fel kell oszlatni az elnökséget.

A mérleg nyelve – képletesen – Maglódi Lajos, a kézilabda-szakosztály ügyvezetője, aki hivatalosan még nem mondott le tagságáról, azt azonban kijelentette: megvárja a szlovák Ivan Kmotríkkal folyó tárgyalások végét, és az eredménytől függetlenül távozik. „És azzal előrébb jutna a Ferencváros? – kérdezett vissza felvetésünkre az ügyvezető, aki így talán mégsem távozik….

Nos, Wiesner Tamás, a vízilabda-szakosztály elnöke viszont azt gondolta, távozásával elősegíti a megújulási folyamatokat.

„Ez volt az egyik ok, a másik pedig az, hogy véleményem szerint a szlovák üzletből nem lesz semmi – tette hozzá Wiesner Tamás. – Nyolc napja Ináncsy úr a televízióban mutogatta az átutalás fénymásolatát, az azóta eltelt időszakban a pénzről, illetve a további részletekről nem is hallottunk.”

Akik távoztak:
Kökény Beatrix (kézilabda)
Sipos Jenő (szakosztályon kívüli)
Kruj Iván (birkózás)
Fodor Szabolcs (úszás)
Wiesner Tamás (vízilabda)
Ináncsy Miklós (elnök)

Aki gondolkodik:
Maglódi Lajos (kézilabda)

Akik kitartanak:
Szabó István (jégkorong)
Debreczeni István (teke)
Bathó Márta (torna)
Fejős Mihály (atlétika)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik