Végre csökken a hiány

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.08.23. 00:18
Címkék
Augusztus 31-ig vállalták a Ferencváros vezetői, hogy kifizetik a játékosoknak, illetve a szakmai stábnak járó prémiumokat. Tepszics Ignác sportigazgató szerint mindeközben, ha lassan is, de biztosan csökken az FTC adósságállománya.
Lipcsei Péter (középen) a labdát,a Fradi az adósságait görgeti maga elôtt
Lipcsei Péter (középen) a labdát,a Fradi az adósságait görgeti maga elôtt
Danis Barna
Lipcsei Péter (középen) a labdát,a Fradi az adósságait görgeti maga elôtt
Lipcsei Péter (középen) a labdát,a Fradi az adósságait görgeti maga elôtt
Lipcsei Péter (középen) a labdát,a Fradi az adósságait görgeti maga elôtt
Danis Barna
Lipcsei Péter (középen) a labdát,a Fradi az adósságait görgeti maga elôtt
Az utóbbi hetekben, hónapokban többféle hír is napvilágot látott azzal kapcsolatban, vajon mekkora összegre rúg valójában a Ferencváros adósságállománya. A korábban elhangzott információk 500 millió és egymilliárd forint közé tették a hiányt, de pontos összeget nem közölt a klub. Első lépésben Tepszics Ignáctól szerettük volna megtudni, mekkora is a tartozás, de a sportigazgató szerint ezt nehéz megállapítani.

„A Ferencváros Zrt.-nek folyamatosan vannak bevételei, igaz, kiadásai is – mondta Tepszics Ignác –, ezért napról napra változik az adósságállomány, képtelenség meghatározni, hogyan áll éppen most a mérlegünk. Több peres ügyünk függőben van, amelyekből biztos bevételre számítunk. Az utóbbi időszakban összességében csökken a hiány.”

Tovább törleszthet adósságából a klub, ha a megadott határidőig, augusztus 31-ig kifizeti a játékosoknak, illetve a szakmai stábnak járó prémiumokat. Noha pontos összeget ezúttal sem árultak el az Üllői úton, a Nemzeti Sport információi szerint a múlt héten a szlovák Ivan Kmotrík által szponzori támogatásként átutalt 50 millió forintos gyorssegély nem elegendő ezen tartozások törlesztésére. Ezért elképzelhető, hogy a vezetők néhány alkalmazottal (ebbe a körbe nem csupán a játékosok, az edzők tartoznak, hanem az FTC irodai dolgozói is) újabb átütemezésről szóló papírt íratnak alá. A prioritásnak megfelelően a futballisták, trénerek és utánpótlásedzők, valamint a klub egyéb alkalmazottainak járó bérek kifizetése után a beszállítók eddig kifizetetlen számlái kerülnek sorra, ezt követően pedig az úgynevezett „nem várt kiadások” rendezése történhet meg.

Jó hír, hogy Ivan Kmotrík 50 millió forintján kívül más forrásokból is származhat bevétele a Ferencvárosnak. A T-Mobile első lépésben szintén 50 millió forintot ígért, de az erről szóló megállapodást még nem írták alá. Ugyancsak függőben van a Huszti Szabolcs metzi szerződése után nevelési költségként elvileg járó mintegy 100 millió forint sorsa, illetve az egyéb játékoseladásokból remélt újabb 50 millió forint.

A napokban az angol Wolverhampton kifizette Gyepes Gábor kivásárlási árának utolsó részletét, nagyjából 12 millió forintnak megfelelő fontot.

Ami pedig a jegy- és bérleteladásokat illeti: utóbbiból eddig 30 millió forint bevétele volt a Ferencvárosnak (igaz, ebből 25 százalék a létesítményt üzemeltető és fenntartó Sportfolió Kht.-t illeti, amely folyamatosan rendezi a közüzemi számlák költségeit). A következő, Makó elleni hazai mérkőzésre az előrejelzések szerint 8000–10 000 néző válthat jegyet, ami körülbelül nyolcmillió forintos bevételt hoz a Fradinak. Más kérdés, hogy ezek a pénzek mintha nem is léteznének, elvégre a több száz millió forintos adóssághoz képest nem jelentenek számottevő pluszt.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- Pénteken 30. születésnapját ünnepli a Korál zenekar, és a Kisstadionban koncertezik a népszerű együttes. A hírről azért számolunk be, mert a frontember, Balázs Fecó a Ferencváros valamennyi játékosát vendégül látja.

„Ezerkilencszázhatvanháromban, amikor a török Galatasaray volt az Üllői út vendége a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, a Fradi két kölyökcsapata játszotta az előmérkőzést – mondta Balázs Fecó. – Mint a Ferencváros igazolt játékosa, én is ott szaladgálhattam hosszú klottgatyában a nézőtér előtt. Sajnos elestem, eltört a karom, és ez azért volt különösen fájdalmas, mert másnap zongoravizsgám lett volna…”

Balázs Fecó zenész lett, de a futball iránti szerelme megmaradt, és a kizárás után sem fordult el a klubtól.
„Örömmel mondtunk igent a felkérésre – mondta Gellei Imre vezetőedző. – Nem udvariaskodom: a legnépszerűbb előadók között tartjuk számon Fecót.” ---- Bár a klubnál nem tudtak vagy nem akartak pontos adatokat közölni az adósságállomány valós mértékéről, a Ferencvárosnál betöltött elnökségi tagságáról nemrégiben lemondó egyik alkalmazott szerint az összeg az egymilliárd forinthoz áll közelebb. A labdarúgócsapatot üzemeltető FTC Zrt. adóssága 450–500 millió forint lehet. Ehhez jön még a klub által felvett, de a részvénytársaságnak adott kölcsönből származó 400 millió forint. Vagyis a Ferencváros adósságállománya elérheti a 900 millió forintot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik