Tiger Woods túlzottan jó

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.08.21. 23:47
Címkék
Ez volt a 12. majorverseny-sikere
Ez volt a 12. majorverseny-sikere
Ez volt a 12. majorverseny-sikere
Ez volt a 12. majorverseny-sikere
Ez volt a 12. majorverseny-sikere
Ez volt a 12. majorverseny-sikere
Júliusban Tiger Woods még segítője vállán zokogott, amikor a rettenetes évkezdést és édesapja halálát követően megnyerte a British Opent. A 88. PGA-bajnokságon azonban már, mondhatni, nyugodtan versenyzett.

Ezzel együtt az év utolsó majorversenye nem úgy kezdődött, hogy a toronymagas esélyes amerikai lesz a győztes. A világ jelenlegi legjobb golfozóját egy csoportba sorolták az év másik két kiemelt tornájának győztesével, honfitársával, a balkezes Phil Mickelsonnal és az ausztrál Geoff Ogilvyvel, és egy nap után még fej fej mellett álltak, négy ütésre az akkori éllovastól. Pénteken aztán Woods és Ogilvy, ha nem is látványosan, de továbbra is hatékonyan és pontosan játszott, míg Mickelson… Nos, a US Masters győztese úgy golfozott, ahogyan mostanában szokott: előbb rendre nehéz helyzetbe hozta magát, majd parádés ütésekkel kászálódott ki a fák közül vagy a homokágyásból (mikor hová keveredett), ám ilyenkor már azért kellett küzdenie, hogy legalább a par meglegyen. Végül a 16. helyen zárt.

Szombaton Woods lesújtott a mezőnyre: nyolc birdie-t ütött a 18 lyuk során, amivel az élre is ugrott (holtversenyben a szintén –14-gyel álló fiatal angol Luke Donalddal).

A vasárnap így akár izgalmas is lehetett volna – ha Tiger nem indul… A végjátékban mindenkinél nyugodtabb Woods ugyanis eddig 11 alkalommal állt – legalább holtversenyben – az élen majorversenyen az utolsó nap előtt, és minden alkalommal győzött is.

„Egyszer csak megszakad ez a sorozata – legalábbis nagyon remélem” – mondta Ogilvy szombaton, hogy aztán másnap már a második lyuknál a tóba üsse a labdáját. Ezután hat ütésből csinálta meg a következő par 4-es lyukat, amivel ő is kiiratkozott a versenyből, és végül csak a 9. helyen zárt.

De nemcsak ő omlott össze a végére, hanem mindenki, akinek esélye lett volna megszorongatni Woodsot. A spanyol Sergio García, a legmagasabban rangsorolt európai még legalább –2-re jó volt az utolsó 18 lyuknál, de Donald +2-vel zárt, és ezzel harmadik lett, a kanadai Mike Weir pedig +1-gyel a hatodik helyre csúszott vissza.

S hogy közben mit csinált Woods? Már az első lyuknál egy birdie-vel nyitott, a nyolcadiknál pedig már –4-nél (összesen –18-nál) állt, utcahosszal vezetett. Ezután már nem kockáztatott semmit, csak arra ügyelt, nehogy paron kívülre kerüljön. Míg vetélytársainak rendre meg-megremegett a keze, ő ijesztő hatékonysággal, mondhatni szenvtelenül golfozott, és úgy tűnt, ha komoly ellenfele akadna, még bőven tudna faragni az eredményén. De nem akadt.

„Egyszerűen túl jó. Ha nem életed formájában játszol, a nyomába sem érsz” – vélekedett róla az amerikai Shaun Micheel, aki remek utolsó napi teljesítményével a második helyre jött fel.

„Jack Nicklaus óta nem láttam senkit, aki az élen állva a végjátékban nyugodtabban játszik, mint az első lyuknál” – mondta a 12. helyezett Chris DiMarco is.

Valóban, Woods ismét bizonyította, hogy külön kategória a golfban, csak a korábbi legendához mérhető. Nicklaus 1962 és 1986 között 18 majorversenyt nyert meg, ám Tigernek remek esélye van arra, hogy megdöntse ezt a rekordot. Most tart tizenkettőnél, amivel már második az örökranglistán. És még csak tíz esztendeje játszik… Fölénye is zavarba ejtő: neves elődje összesen 44 ütésnyi fórral nyerte 18 nagy versenyét, míg Woods az eddigi 12 alkalommal összesen 56-ot vert a második helyezettekre.

A következő nagy tornára, a Mastersre még nyolc hónapot kell várni, de a legnagyobb esélyest ott is Tiger Woodsnak hívják majd, hiszen már négy ízben nyert Augustában. Az azt követő US Opent pedig a legendásan nehéz oakmonti pályán rendezik majd, így ott csak egy a játék minden elemében tökéletes versenyzőnek van esélye – igen, olyannak, mint Woods. A jövő júliusi British Openre aztán ismét igencsak kemény pályán kerül majd sor – ha emberünk ezt is behúzza, már öt győzelemnél tarthat egyhuzamban. Hasonlóra még nem volt példa, négyes sorozatot is csak egyvalaki tudhat magáénak – Tiger Woods.

88. PGA-CHAMPIOSNHIP, MEDINAH
A végeredmény (a pénzdíj: 6.5 millió dollár; a pálya: 6914 méter, 72 par):
1. Tiger Woods (amerikai) 270 ütés/–18 (69, 68, 65, 68), 2. Sh. Micheel (amerikai) 275/–13 (69, 70, 67, 69), 3. L. Donald (angol) 276/–12 (68, 68, 66, 74), S. García (spanyol) 276/–12 (69, 70, 67, 70), A. Scott (ausztrál) 276/–12 (71, 69, 69, 67), 6. M. Weir (kanadai) 277/–11 (72, 67, 65, 73), …9. G. Ogilvy (ausztrál) 279/–9 (69, 68, 68, 74), …16. Ph. Mickelson (amerikai) 282/–6 (69, 71, 68, 74)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik