Kiismerték a Debrecen játékát, így újítani kell

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.08.21. 02:06
Címkék
A forduló záró mérkőzését játssza hétfőn a Debrecen és a Vasas. A bajnok Loki új edzővel készül kilábalni a hullámvölgyből, ezen a mérkőzésen mutatkozik be a debreceni kispadon a szerda óta Magyarországon dolgozó Miroslav Beránek.
Szerda este tartotta meg első edzését Miroslav Beránek, a bajnok Debrecen új vezetőedzője. A cseh szakemberrel múlt szombaton állapodott meg Szima Gábor, a DVSC Zrt. elnöke, miután napokkal korábban Supka Attila lemondott posztjáról, így megüresedett a Loki kispadja. Miroslav Beránek érkezését megelőzte a jó híre (Csehországban klubcsapatokkal és a válogatott másodedzőjeként is sikeres volt), és felkészültségét már a Debrecenben eltöltött néhány nap alatt is bizonyította. Így vélekedik Halmosi Péter, a DVSC futballistája is.

„A válogatott ausztriai mérkőzése miatt én csak csütörtökön találkoztam vele először, de három közös gyakorláson már így is túl vagyunk. Mit mondjak, nagy élmény volt – fogalmazta meg első tapasztalatait Halmosi Péter. – Miroslav Beránekről előzetesen csak annyit tudtunk, hogy hazájában elismert szaktekintély, és bár korai lenne kijelenteni, hogy teljesen megismertük, az elég hamar kiderült, hogy nagyon érti a dolgát.”

A jelek szerint Miroslav Beránek több újítást is véghez akar vinni a Debrecen játékában. Az eddigi 4–4–2-es hadrendet ugyan ilyen rövid idő alatt nem lehet megbontani, de Halmosi Péter szerint itt az ideje a változtatásnak.

„Két éve játsszuk azt a játékot, amellyel sikeresek voltunk a hazai bajnokságban és korábban a nemzetközi porondon. A futballban ez soknak számít, az ellenfelek mostanra kiismertek bennünket. A rivális csapatok alaposan felkészültnek a Lokiból, és ezt újabban érezzük is a meccseken. Ezért is örülök, hogy Miroslav Beránek változtatni akar a taktikán. Az alapfelállásunk, gondolom, még nem változik, persze később erre is sor kerülhet.”

De akkor mitől újulhat meg a Loki?

„Titkokat nem szeretnék elárulni, hiszen ezzel megkönnyíteném ellenfeink dolgát – mondta diplomatikusan Halmosi Péter. – A védekezésünkben, valamint a támadásvezetésünkben is lesznek újdonságok. Miroslav Beránek az első napokban sokat beszélt nekünk elképzeléseiről. Nagy vonalakban vázolta, mit tervez a csapattal, milyen játékstílust vár tőlünk. Nekem kifejezetten szimpatikusak az ötletei. Olyan játékelemeket, variációkat gyakoroltunk az elmúlt napokban, amelyekről korábban még csak nem is hallottam, de nagyon hatásosnak tűnnek. Ezért merem kijelenteni azt, hogy valóban rendkívül felkészült szakember érkezett Debrecenbe.”

A DVSC ma este a Vasast látja vendégül, a kérdés csak az, mennyiben lesz más ez a Loki, mint Supka Attila idején.

„Tévedés azt gondolni, hogy egyik pillanatról a másikra megújul a Debrecen. Mindenesetre a napokban sokat gyakoroltunk bizonyos szituációkat, és ezekből már a Vasas ellen is adhatunk némi ízelítőt. Ami pedig Supka Attilát illeti: ő jó munkát végzett a csapattal, ezt az eredményei is bizonyítják, de most sok-sok újdonságra van szükség, hiszen az előbb már utaltam rá, hogy kiismerhetővé vált a futballunk.”

Miroslav Beránek ugyan még egyetlen debreceni játékossal sem beszélt személyesen, de már jelezte, hamarosan az összes labdarúgóval leül majd négyszemközti (pontosabban hatszemközti, hiszen a nyelvi nehézségek miatt Fieber Péter pályaedző segít a tolmácsolásban) eszmecserére. A cseh szakvezető megnézte a szerdai, Ausztria–Magyarország válogatott találkozót, amely után dicsérte a magyarok játékát, és abszolút megérdemeltnek tartja a mieink 2–1-es győzelmét.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik