Fájó hangolás bokatöréssel

Gelei József, T. N.Gelei József, T. N.
Vágólapra másolva!
2006.08.12. 00:36
Címkék
A magyar profi labdarúgás talán legpikánsabb találkozója következik ma délután 17 órakor, a 28-szoros élvonalbeli bajnok Ferencváros fennállása első másodosztályú bajnoki meccsén lép pályára. Ez az esemény nemcsak a zöld-fehér híveknek lesz felejthetetlen, hanem a rivális gárdának is. Ám míg a házigazdák számára a keserűség feneketlen mélységét jelenti az NB II-es bemutatkozás, addig a jászsági klub fennállása legnagyobb élményeként éli meg a találkozót.
A korábban az élvonalban is számos mérkôzést játszó Horváth Pétertôl erôszakos és gólveszélyes futballt vár...
A korábban az élvonalban is számos mérkôzést játszó Horváth Pétertôl erôszakos és gólveszélyes futballt vár...
A korábban az élvonalban is számos mérkôzést játszó Horváth Pétertôl erôszakos és gólveszélyes futballt vár...
A korábban az élvonalban is számos mérkôzést játszó Horváth Pétertôl erôszakos és gólveszélyes futballt vár...
A korábban az élvonalban is számos mérkôzést játszó Horváth Pétertôl erôszakos és gólveszélyes futballt vár...
A korábban az élvonalban is számos mérkôzést játszó Horváth Pétertôl erôszakos és gólveszélyes futballt vár...
A szurkolók mind ez ideig nem sokat hallhattak a 9600 lakosú Jászapáti futballcsapatáról. Az együttes általában a megyei bajnokságban szerepelt, kiugró eredménnyel egészen a közelmúltig nem büszkélkedhetett. Négy esztendeje azonban nagyot változott a világ: új támogatójának köszönhetően előbb fölényes magabiztossággal megnyerte a megyei első osztályt, rá egy évre újoncként pedig 19 pontos előnnyel az NB III Mátra-csoportjának élén végzett, majd a bajnoki rendszer átszervezésekor, negyedikként kvalifikálta magát a másodosztály Keleti csoportjába. Bár az elmúlt évben sokan féltették az újonc edző, Vojtekovszki Csaba – a Vác és az Újpest színeiben játékosként éveket töltött az élvonalban – dirigálta gárdát, ám az évad egyik legnagyobb meglepetését szerezve, a JVSE bronzérmes lett. Csoda-e, ha az apáti szurkolók felfokozott várakozással tekintenek a szombati 90 perc elé? A Ferencváros elleni idénynyitóra a zöld-fehérek által küldött belépők pillanatok alatt elkeltek, így aki a csütörtöki szurkolói ankétig várt, hoppon maradt.

Persze ennél könnyebb bemutatkozást is el tudott volna képzelni Vojtekovszki Csaba, hiszen a Fradi körüli felhajtás miatt olyan nyomás nehezedik rutintalan játékosai vállára, melyet nehéz lesz leküzdeni. A hazai pálya előnye, a Fradi-szurkolók összefogása, Lipcsei Péterék elszántsága mind-mind azt erősíti, hogy szinte csodára lenne szüksége a tavalyi bajnokság meglepetéscsapatának a pontszerzéshez.

...edzôje, Vojtekovszki Csaba
...edzôje, Vojtekovszki Csaba
...edzôje, Vojtekovszki Csaba
„Bár idejében, még a tavaszi szezon végén figyelmeztettem a klubvezetőket, hogy jó szereplésünknek köszönhetően több fiatalunkra is szemet vetettek az ellenfelek, ennek ellenére késlekedtek a szerződések meghosszabbításával – említett egy nagy problémát Vojtekovszki Csaba. – Félelmem sajnos nem volt alaptalan, a tavaszi sikercsapatot nem sikerült együtt tartanunk, öt meghatározó játékosunk távozott a nyáron. Varga Zoltán már be is mutatkozott a Pécsben, kameruni légiósunk, George Meogunge Nyíregyházára igazolt, a rendkívül tehetséges Hegedűs Dávid, valamint Fekete Viktor és Vágó Zoltán pedig a rivális Bőcshöz szerződött. Hiába maradt nálunk az együttes két legismertebb tagja, az exújpesti Kiskapusi Balázs, és a többek között a Fradiban is megforduló Horváth Péter, új csapatot kell építenem.”

Ennél persze akadt nagyobb baj is: a csütörtök esti edzés utolsó pillanatában, egy szabadrúgás-variációt követő helyzetben bokatörést szenvedett az Újpesttől kölcsönkapott 19 éves Pázsit Richárd, így számára már be is fejeződött a még el sem kezdődött őszi idény.

Az edző is elismeri: a nagy nyári jövés-menés miatt jelenleg még csak félkész állapotban van a csapata, az új labdarúgók egyelőre még nem illeszkednek tökéletesen a játékrendszerbe. És így kellene helytállni az Üllői úton.

„Nem hiszem, hogy bármelyik játékosomnak szüksége lett volna pluszmotivációra – vélekedett Vojtekovszki Csaba. – Azt azért mindenkinek látnia kell, ez nem egy új Fradi, hiszen a keret zöme már a tavasszal is Gellei Imre rendelkezésére állt. Márpedig a zöld-fehérek NB I-es szinten is erős csapatot alkotnak. Annak idején én is voltam hasonló helyzetben Vácott, mint most Lipcsei Péterék, s bennünk akkor ez csak azért is hangulatot keltett. Egyetlen esélyünk talán az lehet az Üllői úton, ha lekezelnek bennünket, mondván: még NB II-es szinten sem számítunk meghatározó csapatnak.”

---- A Ferencváros a Keleti csoportban indul, amelyből a Dunakanyar-Vác került fel június elején az élvonalba. Gergely Károly együttese 12 pont előnnyel végzett az NB II-es bajnokság élén a Szolnok előtt, a piros-kékek útja a sikerig azonban nem volt éppen zökkenőmentes. A váciak jó tanácsaira a ferencvárosiaknak is érdemes odafigyelniük, hiszen ők is mihamarabb vissza akarnak kerülni az élvonalba.

„Nehéz és kemény küzdelemben lettünk elsők, mert a másodosztályban is akad azért egy-két jó csapat – elevenítette fel emlékeit Gergely Károly. – A Szolnok és a Nyíregyháza veszélyes ellenfélnek bizonyult, és a nyáron sem gyengültek jelentősen, tehát nem árt az óvatosság a Fradinál. A játékosállományt és az anyagi hátteret figyelembe véve, a Ferencváros és a Nyíregyháza között dőlhet el a bajnoki cím. Véleményem szerint a dobogóra odaérhet még a Jászapáti és a Békéscsaba is.”

A Vác a tavaszi szezonban növelte előnyét az üldözőkkel szemben, ám ez sem jelentett életbiztosítást. A Ferencvárosnak pedig az is nehezíti a dolgát, hogy a másodosztályú csapatok többségének először nyílik lehetősége arra, hogy összecsapjon az ország egyik legpatinásabb egyesületének csapatával, s ez nyilván még jobb teljesítményre ösztönzi őket.

„A szezon második felében, miután jelentős előnyre tettünk szert, éreztem, hogy minden csapat minket akar legyőzni – folytatta a váciak 53 esztendős vezetőedzője. – Elsősorban idegenbeli mérkőzéseinken akadtak meleg pillanataink, de a hárompontos rendszerben egyik gárda sem engedheti meg a lazítást. A Ferencváros nincs abban a helyzetben, hogy bármely ellenfelét lekezelje, hiszen könnyen vereséget szenvedhet, különösen távol Budapesttől.”

A zöld-fehérek első osztályhoz szokott játékosainak nem csupán az NB II-es légkörrel, de a másodosztályú körülményekkel is meg kell barátkozniuk.

„Bizony van egy-két csapat, amelynek létesítményei nem felelnek meg a követelményeknek – mondta Gergely Károly. – Messze álljon tőlem megbántani bárkit is, de a baktalórántházi és a vecsési pályán amatőr körülmények fogadtak bennünket. Elsősorban a pálya talaja, valamint a kiszolgáló helyiségek állapota volt elfogadhatatlan. Ezekre a Ferencvárosnak éppúgy fel kell készülnie, mint az ellenfelek harcosságára.” ---- SZOMBAT

Keleti csoport
Tuzsér–Kecskeméti TE, Tuzsér, 17.30. V: Fábián (Varga Zs., Pápai Z.). Jászberényi SE-Vasas–Makó FC, Jászberény, 17.30. V: Demeter (Szalai Z., Farkas B.). Békéscsabai Előre 1912 SE–Szolnoki MÁV-Mondi, Békéscsaba, 19.00. V: Berger (Hegyi, Forgács)
Nyugati csoport
Soroksár SC–Kaposvölgye VSC-Nagyberki, Haraszti út, 17.30. V: Kovács G. (Butkai, Kovács J. Z.). Felcsút SE–Lombard-Pápa Termál FC, Felcsút, 18.00. V: Erdős J. (Márton Zs., Székely). Szombathelyi Haladás–Integrál-DAC, Szombathely, 19.00. V: Arany T. (Lémon, Takács G.). BFC-Siófok–BKV Előre, Siófok, 19.00. V: Gergely S. (Szalai Zs., Deutsch). Gyirmót SE–Celldömölki VSE, Gyirmót, 19.00. V: Pánczél (Szécsényi, Viszokai)

VASÁRNAP

Keleti csoport
Karcagi SE–Vecsés FC, Karcag, 17.00. V: Takács J. (Rischák, Kormányos II G.). Budafoki LC–Bőcs KSC, Promontor u., 17.30. V: Berettyán (Vári, Szpisják). Kazincbarcikai BSC–Baktalórántháza VSE, Kazincbarcika, 17.30. V: Varga I L. (Kelemen A., Fehér Gy.). Nyíregyháza Spartacus FC–Orosháza FC, Nyíregyháza, 17.30. V: Nagy R. (Márkus T., Ortó)
Nyugati csoport
Budaörs SC–Hévíz FC, Budaörs, Árok u., 17.30. V: Ferencz N. (Kis Z., Márton Zs.). Balatonlelle SE–Dunaújvárosi Kohász, Balatonlelle, 17.30. V: Herbály P. (Kovács Z., Ring). Barcsi SC–Mosonmagyaróvári TE 1904, Barcs, 17.30. V: Király K. (Szabó P., Huszár B.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik