Van benne Energie…

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.08.02. 01:52
Címkék
Ha boldog és elégedett labdarúgót keresünk, Cottbusig kell elmennünk. A Németország keleti felében fekvő városkában futballozik Szélesi Zoltán, aki két éve, Újpestről szerződött a piros-fehérekhez. A légiósokat bemutató sorozatunk mai része az élvonalbeli Energie védőjéről szól.

„Egyelőre még nem érezzük igazán a változást – mondta a Nemzeti Sportnak Szélesi Zoltán az osztályváltásról. – Persze az biztos, hogy nagyobb a készülődés a rajtra, mint volt egy évvel ezelőtt. Az edzéseink komolyabbak, és változott a munka is, nagyon sokat dolgozunk azért, hogy elérjük a célunk, vagyis bentmaradjunk az élvonalban. Egész Cottbus futballázban ég, bárhol járunk a városban, mindenki biztat minket, és szurkol azért, hogy sokáig legyünk tagjai az első osztálynak. A tréningeken is ott van körülbelül száz drukker, és a felkészülési találkozókat ezrek nézik meg a helyszínen, és abban is biztos vagyok, hogy a szereplésünktől függetlenül telt ház lesz minden hazai meccsünkön.”

Szélesi Zoltán

Született: Budapest, 1981. november 22.
Csapatai: Újpest FC (1995–2004), Energie Cottbus (német, 2004–)
Magyar élvonalbeli mérkőzéseinek/góljainak száma: 120/2
Válogatott mérkőzéseinek/góljainak száma: 3/0
A Cottbus sorsolása nem ideális, mivel elsőként mindjárt az ország egyik legpatinásabb csapatához, a Borussia Mönchengladbachhoz kell utaznia az együttesnek. Aztán jön a Hamburg, amely pedig az egyik legerősebb alakulat a Bundesligában.

„Az nem olyan nagy baj, hogy idegenben kezdünk majd, talán még előny is, hiszen így aztán nem lesz rajtunk semmiféle teher – elemezte a helyzetet Szélesi Zoltán. – Biztos, hogy erős drukk lesz bennünk, hiszen jelentős csapat ellen játszunk majd, nagyon sok néző előtt, de nem szabad az első meccsen kikapnunk. A Hamburg elleni találkozó viszont már egész más lesz. Minket, keletieket lebecsülnek a nyugatról érkező együttesek. Nincs olyan nagy stadionunk, mint nekik, nem is vesznek minket komolyan. Ebből viszont előnyt kell kovácsolnunk. Jöjjenek csak nyugodtan flegmán, ahogy szoktak, majd megmutatjuk mindenkinek, hogy hiba minket lenézni. A hazai pályának, a húszezer fanatikus cottbusi drukkernek valóban érezhető előnyt kell jelentenie.”

A hazai stadion korábban is számottevő előnyt jelentett a Cottbusnak. Emlékezhetünk rá, 2000 októberében Sebők Vilmos góljával 1–0-ra nyert az Energie a Bayern München ellen. Abban az idényben a hasonló bravúroknak köszönhetően sikerült megkapaszkodnia a legjobbak közt. Pedig azt tartják, hogy a Bundesliga élvonalába könnyebb felkerülni, mint ott megragadni. A német futball szakértői szerint különösen az első év jelent megpróbáltatást az újoncoknak. A Cottbus egyébként történelmi tettet hajtott végre: az első olyan keleti csapat a Bundesliga történetében, amely kiesése után vissza tudott kerülni a legjobbak közé.

„Nem volt könnyű felkerülni. És igaz: valóban nagy a különbség a két osztály között – mondta Szélesi Zoltán. – Más a két bajnokság. Lőw Zsolt barátom, aki még cottbusi játékosként szerepelt mindkét ligában, megerősítette ezt. Az élvonalban sokkal nagyobb szerepe van a taktikának, mint egy szinttel lejjebb. Dárdai Pál is azt mondta, hogy ő azért szereti nézni a Bundesliga kettes meccseket, mert azokon a találkozókon igazi gladiátorharcot látnak a nézők. A legfelső ligában azonban nem lehet hibázni. Itt minden ziccert ki kell használni, mert ki tudja, mikor adódik újabb lehetőség, és nekünk, védőknek is nagyon oda kell figyelnünk, mert a mi megingásainkat keményen kihasználják majd az ellenfelek. No és persze az élvonalban nagyon jó futballistákkal találkozunk majd, ebben az osztályban már valóban szép a játék.”

Bár elkiabálni nem szabad, úgy tűnik, Szélesi Zoltán helye biztos a kezdők között. A magyar védő a csapat kilenc felkészülési találkozójából hatszor volt kezdő, vagyis úgy tűnik, valóban számít rá Petrik Sander, a piros-fehérek vezetőedzője.

„A végső szót természetesen a szakmai stáb mondja majd ki, de én bizakodó vagyok – nyilatkozta a játékos. – A sérülésem már elmúlt, nincs semmi problémám, az egész felkészülést teljes erőbedobással csináltam végig. Már meccshiányom sincs, fizikailag rendben vagyok, az edzőmérkőzéseken is jól ment a játék, szóval valóban minden rendben van. Remélem, hogy a Mönchengladbach ellen is kezdő leszek, és harcolhatok a csapat sikeréért.” ---- Magyar szokás: kenuban a legjobb

„Az edzőtáborozás közben az edzőink egyik délután elvittek minket Berlin mellé kenuzni. A nem túl széles és mély, de gyors folyású vízben nyolc kilométert kellett lapátolnunk. Kétszemélyes hajókkal versenyeztünk egymással, egyáltalán nem volt könnyű a feladat. Volt, amikor homokpadon akadtunk fel, volt, hogy egy behajló fa alatt kellett áthúznunk magunkat, és többen, persze mi is, beborultunk a vízbe. Főleg az előzés volt veszélyes, mert akkor ugye a mellettünk elhaladó kenut könnyű volt beborítani a patakba. A célban, ahol elsőnek haladtunk át, megállt a csapat kapusa, Tomislav Piplica, aki megvárta a beérkezőket. Mindenki azt hitte, segíteni akar az utolsó métereken, ám a mókamester még az orvosi stábot is vízbe fordította... Azt nem kell mondanom, hogy a nehéz felkészülés közben milyen jót tett nekünk lélektanilag ez a laza program.” ---- Buzsáky Ákos, akit júniusban ágyéksérüléssel műtöttek, már megkezdte a felkészülést, és orvosa a klub honlapján azt nyilatkozta, a magyar légiós a jövő héten már együtt edzhet társaival. Petneházi Márk a Plymouth Argyle első csapatában játszott, és gólt rúgott! A 17 éves magyar középpályás csapata 6–1-re győzött a Plymouth Parkway elleni felkészülési meccsen. Petneházi a 66. percben állt be, és a 79. percben 18 méterről ő szerezte együttese hatodik találatát.

Simek Pétert Bolognába küldték a Politehnika Timisoara vezetői. A középpályást nem eladni akarja a temesvári együttes, hanem orvosi vizsgálat miatt irányította Olaszországba. A futballista áprilisban térdműtéten esett át, s most a bolognai szakemberek is megállapították, hogy dr. Abkarovits Géza modern eljárásának köszönhetően tökéletes állapotban van Simek Péter lába.

Hajnal Tamás csapatának, a Kaiserslauternnek nem okozott gondot a svájci Winterthur legyőzése: 6–2-re nyertek. A magyar középpályás a második félidőben, 1–1-nél kapott játéklehetőséget. A negyvenöt perc azonban elég volt a 25 éves középpályásnak a bizonyításra: fontos szerepet játszott a lauterni gólok előkészítésben, sőt az ötödik találatot ő szerezte.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik