Magyar Boci az Alpokban

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.07.30. 00:28
Címkék
A magyar idegenlégiósokat bemutató sorozatunk újabb szereplője az osztrák Red Bull Salzburg játékosa, Bodnár László. A középpályás jól érzi magát a gazdag klubnál, és kifejezetten tetszik neki, hogy Lothar Matthäusszal és Giovanni Trapattonival dolgozhat együtt.

Ha Lothar Matthäus, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya a nyáron nem szerződik másodedzőnek a Red Bull Salzburghoz, bizony még az is előfordulhatott volna, hogy Bodnár László távozik az osztrák csapattól. Ám a német szakember az olasz Giovanni Trapattoni mellett Ausztriában kötött ki, s tudvalévő, Matthäus egyik kedvenc játékosa a Boci becenévre hallgató védő. Bodnár a télen igazolt a dúsgazdag Dietrich Mateschitz által felvásárolt és pazar körülmények között üzemeltetett klubhoz, ahol az előző edzővel, Kurt Jarával nem igazán találta meg a közös nevezőt. Keveset játszott, emiatt elkívánkozott az Alpokban fekvő Salzburgból, mígnem jött a jó Lothar, aki kijelentette: Lacikám, amíg én itt vagyok, rád mindig szükség lesz a Red Bullnál.

„Matthäusnál valóban érzem a bizalmat, és ez végre jó hatással van rám meg a teljesítményemre is – fogalmazott Bodnár László. – Vele egyébként nem csak a futball köt össze, hiszen többször hangsúlyozta, hogy a magánéletben és az élet bármely más területén számíthatok rá, ha gondom van. Kedvel engem, és nyugodtan mondhatom, barátok vagyunk.”

Salzburgban azonban Matthäusnak is van főnöke, mégpedig nem kisebb szaktekintély, mint Giovanni Trapattoni. Bodnár Lászlónak nyilván vele is el kellett fogadtatnia magát, ami sikerült is, hiszen a 31-szeres válogatott játékos a Red Bull minden meccsén kezdő volt az idei szezonban.
„Trapattoni nagy művésze a labdarúgásnak – ismerte el Bodnár. – Mindent tud erről a játékról, fantasztikus edzéseket tart, a meglátásai mindig tökéletesek. Matthäusszal ideális párost alkotnak. Engem személy szerint rendkívül motivál, hogy velük dolgozhatom napról napra.”

Mozart szülővárosa bővelkedik a fesztiválokban, esemény itt mindig bőven akad, s maga a város is lenyűgöző. A táj pedig gyönyörű. Bodnár Lászlót azonban mindez nem hozza lázba. Bár már több mint fél éve él itt, mégsem szerette meg igazán ezt a helyet.

Bodnár László

Született: 1979. február 25.
Magassága/testsúlya: 174 cm/78 kg
Válogatottságai/góljai: 31/0
Klubjai: Debrecen, Dinamo Kijev (ukrán), Roda Kerkrade (holland), Red Bull Salzburg (osztrák)
„Előző állomáshelyemen, Hollandiában minden más volt, ott valamiért jobban éreztem magam. Nem szeretnék panaszkodni, mert ilyesmire tényleg nincs okom. A menyasszonyommal egy kétszintes házban élünk, és ritkán mozdulunk ki otthonról. Kettesben nagyon jól megvagyunk, és most már nem is akarok elmenni innen, hiszen a csapat minden tekintetben megfelel az igényeimnek. A szakmai munkát már rendbe tették, s a tulajdonos pénztárcája miatt anyagi problémák fel sem vetődhetnek. Nem tagadom, jól megfizetnek a Red Bullnál, ráadásul olyan együttest építenek, amely elé nagyon komoly célokat lehet kitűzni. Elsősorban persze a nemzetközi porondon való sikeres szereplés a cél, hiszen az itteni befektetéseknek köszönhetően Ausztriában mostanra kialakult az az általános vélekedés, hogy a következő tíz-tizenöt évben akár előre ki is oszthatnák nekünk a bajnoki aranyakat. A sportban ugyan csínján kell bánni az ilyen kijelentésekkel, de tény: Ausztriában monopolhelyzetbe kerülhetünk rövid időn belül. És ez egyetlen embernek köszönhető: Dietrich Mateschitznek.”

Hogy a pénzen valóban semmi nem múlhat, arra elegendő azt megemlíteni, hogy a tulajdonos az idei nyáron világsztárok sorát akarta Salzburgba csábítani. Megkereste többek között Roberto Carlost, Pavel Nedvedet, de még a visszavonulását régóta bejelentő Zinedine Zidane-t is, de hogy a pénz nem minden, az kitűnik abból, hogy a mesés ajánlatok ellenére igazi világklasszis labdarúgó egyelőre nincs Salzburgban.

Ennek oka is kézenfekvő, elvégre egy szakmailag alacsonyan jegyzett bajnokságban bizonyos szintet elérő játékosoknak nem kihívás futballozni.
Ilyen mestertôl nem szégyen a tanulás: a fél éve Salzburgba igazoló Bodnár Lászlót a legendás olasz szakember, Giovanni Trapattoni oktatja
Ilyen mestertôl nem szégyen a tanulás: a fél éve Salzburgba igazoló Bodnár Lászlót a legendás olasz szakember, Giovanni Trapattoni oktatja
Mirkó István
Ilyen mestertôl nem szégyen a tanulás: a fél éve Salzburgba igazoló Bodnár Lászlót a legendás olasz szakember, Giovanni Trapattoni oktatja
---- Bodnár László imádja az autókat. Különösképpen a sportos, gyors kocsikat szereti, így ha már nagyon unatkozik két edzés között, gyakran ül be valamelyik gépjárművébe, és kocsikázik fel s alá Salzburg utcáin. A klubtól kapott Audival jár a tréningekre és a hazai bajnokikra, a szürke hétköznapokon viszont egy Porsche Cayenne volánja mögé ül.

„Gyors, szép és jó autó – mondta Bodnár László az egyik legkedvesebb használati tárgyáról, a Porschéról. – Sportkocsiról van szó, így nagyon tud menni, ha odalépek neki. Mivel rajongok a sebességért, a száguldásért, néha bizony nem veszem le a lábam a gázpedálról.”

Ebből persze akadnak problémái is, hiszen az osztrák rendőrök sem szeretik, ha valaki túl gyorsan hajt.

„Már majdnem az összes salzburgi járőrt ismerem – vallotta be a bekk, – szerencsére legtöbbjük szereti a focit, és naná, hogy a Red Bull szurkolója, ezért különösebb problémám nem akadt. Ha mégis, néhány száz euróval ki lehet őket engesztelni…” ---- Priskin Tamás remekül játszott a Premier League-be az idén feljutott Watford szombati előkészületi mérkőzésén.
A 19 esztendős válogatott támadó két gólt szerzett, és további két találat előkészítésében vállalt szerepet az amatőrligában szereplő Boreham Wood ellen 5–2-re megnyert találkozón.

Vanczák Vilmos az előzetes híreknek megfelelően pályára lépett az angol élvonalban szereplő Bolton Wanderers soron következő felkészülési mérkőzésén. A válogatott középhátvéd végigjátszotta a találkozót, amelyen a Bolton 2–0-ra kikapott a másodosztályú Derby Countytól. A védő vasárnap hazatér – a Diósgyőr ellen nem játszik –, és a napokban eldől, hogy szerződteti-e az angol klub.

Hajnal Tamás kezdőként lépett pályára a német másodosztályú Kaiserslautern Liverpool elleni edzőmérkőzésén. A válogatott középpályás 54 percet játszott a mérkőzésen, amelyet nagy bravúrral a Lautern nyert meg 3–2-re.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik