„Nekem nem idegen az Újpest”

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.06.24. 02:28
Címkék
A tegnapi hírnél nincs régebbi: amint azt lapunk pénteki számában megírtuk, Bicskei Bertalan lett az Újpest edzője. A 62 esztendős mesteredző a lilákat a bajnoki ezüstéremig vezető Mészöly Géza után ülhet le a kispadra, a szerződése 2007 nyaráig szól majd.
Új edzô, új módszerek: Bicskei Bertalan hétfô délelôtt megizzasztja az újpesti labdarúgókat
Új edzô, új módszerek: Bicskei Bertalan hétfô délelôtt megizzasztja az újpesti labdarúgókat
Németh Ferenc
Új edzô, új módszerek: Bicskei Bertalan hétfô délelôtt megizzasztja az újpesti labdarúgókat
Új edzô, új módszerek: Bicskei Bertalan hétfô délelôtt megizzasztja az újpesti labdarúgókat
Új edzô, új módszerek: Bicskei Bertalan hétfô délelôtt megizzasztja az újpesti labdarúgókat
Németh Ferenc
Új edzô, új módszerek: Bicskei Bertalan hétfô délelôtt megizzasztja az újpesti labdarúgókat
Bicskei Bertalan pénteken megállapodott Kovács Péterrel, az Újpest tulajdonosával – egy évre érvényes szerződést kötöttek –, így a következő bajnoki évadban ő irányítja majd a lila-fehérek felkészülését. A korábbi szövetségi kapitány tovább folytatja majd a munkáját a Magyar Labdarúgó-szövetségben is, ahol az edzőképzést vezeti. Bicskei Bertalannak a Bp. Honvéd, az MTK, a Győr és a Videoton után az ötödik hazai klubja edzőként az Újpest, mindeközben kétszer volt szövetségi kapitány, külföldön pedig dolgozott Svájcban, Dél-Koreában, Kínában és Malajziában.

– Miért csak egy esztendőre köt szerződést a klubbal? Az ön kérése volt ez vagy az újpesti tulajdonosé?
– Ez igazából az én kérésem volt – mondta Bicskei Bertalan. – Nagyon nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy az Újpest edzője lehetek, és tisztában vagyok a feladat súlyával is. Ha jól sikerül ez az esztendő, és mindkét fél elégedett, akkor nyugodtan folytathatjuk a közös munkát.

– Sokat alkudoztak?
– Miért kellett volna alkudozni? Szerdán kezdődtek a konkrét tárgyalások, az újpesti tulajdonosok profik, tudták, hogy nekem van állásom az MLSZ-ben, és meg kellett egyeznem a szövetség elnökével, Kisteleki Istvánnal is. Ez megtörtént, az elnök úr támogatta az újpesti munkavállalásom, az edzőképzésben is dolgozom tovább, öszszefér a két feladat, így nem volt akadálya annak, hogy pénteken megállapodjunk.

– A klub a nemrégiben véget ért bajnokságban a második helyen végzett, és úgy tűnik, nem gyengül a keret. Kimondva-kimondatlanul Újpesten a bajnoki cím a cél.
– A csapatnak mindenképpen az élmezőnyben kell maradnia. A céljainkat majd a tulajdonos kijelöli, nekünk pedig meg kell felelnünk. A csapat erős, hiszen a távozó kapusok, Vlaszák Géza és Illyés Dániel helyett megfelelő játékosok érkeztek Balajcza Szabolcs és Kövesfalvi István személyében. Kovács Péterrel megbeszéltük, mindent elkövetnek majd annak érdekében, hogy az Újpest ugyanolyan erős maradjon, mint az előző bajnokságban, vagyis ha távozik valaki, akkor megfelelően pótolják majd.

– Lényeges kérdés: mennyire ismeri az Újpestet?
– Meccsre járó edző vagyok, úgyhogy nekem nem idegen az Újpest. Ennek a csapatnak van az egyik legjobb játékosállománya az élvonalban, sok tehetséges fiatallal és ugyanennyi rutinos játékossal. A gárdának megvan a kialakult szerkezete, amelyen az elején nem kívánok változtatni, hiszen hamarosan már tétmeccset kell játszanunk, az UEFA-kupában a liechtensteini Vaduz ellen lépünk pályára július tizenharmadikán.

– A csapat szombaton edzőmérkőzést játszik Kisvárdán: ön ül majd a kispadon?
– Még nem, mert mint MLSZ-munkatárs, van néhány, korábban elvállalt kötelezettségem, amelyeket nem mondhattam le. Vasárnap találkozom majd a közvetlen kollégáimmal, Valére Billennel, Víg Péterrel és Pálinkás Andrással. Amúgy sem vagyunk ismeretlenek egymásnak, hiszen Mészöly Géza társaságában a belga kollégámmal már korábban is sokat beszéltem, mint ahogyan Francois Laureyssennel, az Újpest sportigazgatójával is többször találkozhattam.

– Javaslatot tesz majd játékosok szerződtetésére?
– A tulajdonos állítja össze a keretet, mint ahogyan a szakmai stábot is ő alakította ki. A munkatársaimról is egyeztettünk Kovács Péterrel, és nem volt köztük olyan, akivel ne dolgoznék együtt szívesen. A játékosokat ismerem, úgyhogy nem lesz akadálya annak, hogy eredményesebb legyen az Újpest.

Érdekességek a lila-fehér klubról

  • Az Újpest 93 esztendeje folyamatosan tagja az élvonalnak
  • A lila-fehérek 20-szor nyertek bajnokságot, 8-szor Magyar Kupát, 2-szer Szuperkupát
  • Az Újpest 1998-ban volt bajnok utoljára, és 2002-ben győzött a kupában
  • 1998 óta két második és egy harmadik helyet szerzett a futballcsapat
  • A legsikeresebb edző Várhidi Pál volt, akivel négy bajnoki címet nyert az együttes
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik