Hatan nagy bajban

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.06.20. 02:12
Címkék
Ülésezett hétfőn az MLSZ versenybizottsága. A testület úgy döntött, hogy a reorganizációs hitelt június 15-ig vissza nem fizető futballvállalkozások közül hatnak: az Újpestnek, a Fehérvárnak, a Ferencvárosnak, a Diósgyőrnek, a Sopronnak és a Honvédnak elutasítja a nevezését. A határozat még nem jogerős, az érintetteknek nyolc napjuk van arra, hogy fellebbezzenek.
Kisteleki István nincs könny? helyzetben, hiszen MLSZ- elnökként sem sejtheti, hány csapattal rajtol az új bajnokság
Kisteleki István nincs könny? helyzetben, hiszen MLSZ- elnökként sem sejtheti, hány csapattal rajtol az új bajnokság
Németh Ferenc
Kisteleki István nincs könny? helyzetben, hiszen MLSZ- elnökként sem sejtheti, hány csapattal rajtol az új bajnokság
Kisteleki István nincs könny? helyzetben, hiszen MLSZ- elnökként sem sejtheti, hány csapattal rajtol az új bajnokság
Kisteleki István nincs könny? helyzetben, hiszen MLSZ- elnökként sem sejtheti, hány csapattal rajtol az új bajnokság
Németh Ferenc
Kisteleki István nincs könny? helyzetben, hiszen MLSZ- elnökként sem sejtheti, hány csapattal rajtol az új bajnokság
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) versenybizottság hétfői ülésén először azt döntötte el, hogy július 30-án kezdődik az élvonalbeli bajnokság 2006–2007-es évadja. Majd arról határoztak a testület tagjai, mely csapatok indulhatnak a Borsodi Ligában. Nos, az elsőfokú határozat szerint a Sopron, a Fehérvár, a Diósgyőr és a Honvéd mellett nem vehet részt a következő versenysorozatban a Ferencváros és az Újpest sem. Vagyis az előző szezonban még NB I-es együttesek közül mindössze nyolcnak, valamint az újonc Paksnak és Vácnak fogadta el a nevezését, négy beadvány volt tökéletes, a többit még némileg módosítani kell. Az elsőfokú határozat ellen a kézhezvételtől számított nyolc napon belül természetesen fellebbezhetnek az érintettek.

Az NB II-ben érintett csapatok közül a Pápa és a Kecskemét nevezését a jövő héten tárgyalja a testület, ám vélhetően a két együttes sem kap majd rajtengedélyt. Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Labdarúgó-szövetség április 20-i ülésén úgy döntött, hogy azok a csapatok, amelyek június 15-ig nem fizetik vissza a reorganizációs hitelt a ligának, nem indulhatnak a következő bajnokságban.

„A bajnoki mezőny feltöltése nem kötelező, csak lehetséges – mondta Margitai Zoltán, a versenybizottság elnöke. – Ebben a kérdésben az MLSZ elnökségének kell döntenie. Ha valamelyik csapatot véglegesen kizárjuk, akkor első körben a Vasas, majd a Pápa, vagyis a két kieső kérhető fel az indulásra, majd jöhetnek az NB II-es csapatok. Az az egyesület, amelyet jogerősen kizárunk, és például az APEH-nek vagy a szövetségnek tartozik, sehol sem indulhat. Azok, amelyek a ligahitelt nem egyenlítették ki, csak az NB I küzdelmeiben nem vehetnek részt.”

A klubok hamarosan megkapják a határozatot, amelynek kézhezvételét követően nyolc nap áll a rendelkezésükre, hogy fellebbezzenek az elsőfokú döntés ellen. Amennyiben a fellebbviteli bizottság nem változtat a határozaton, akkor akár már életbe is léphet a kizárás, ha csak az elnökség másképp nem dönt. Az idő sürget, hiszen a versenybizottság határozata alapján, a tervek szereint július 30-án kezdődik a bajnokság.

A Magyar Labdarúgóliga (MLL) is taggyűlést tartott, és a résztvevők úgy döntöttek, hogy – mivel június 16-án lejárt Kisteleki István elnök mandátuma – háromtagú ad hoc bizottság irányítja majd a szervezetet. Ennek tagja Tepszics Ignác, a Ferencváros Zrt. sportigazgatója, Csorba Ottó, a Bodajk-Siófok ügyvezetője és Nagy Róbert, az MLL megbízott igazgatója. Néhány napon belül – az ígéretek szerint – lesz új elnöke is a ligának. A taggyűlésen szóba került, hogy az MLSZ elnökségéből visszahívják az MLL küldötteit, ám a személyeskedésektől sem mentes vita végén Ferencz Gábor, Jámbor János, Kovács Péter, Molnár Csaba, Nagy Ferenc és Szima Gábor is további bizalmat kapott.

A Magyar Hivatásos Labdarúgóliga (MHLL) is taggyűlést rendezett, amelyen a leköszönő Ferencz Gábor helyére Tarsoly Csabát választotta elnökének a testület. ---- Dányi Szilárd, az Újpest ügyvezető igazgatója:
„Kíváncsian várom az MLSZ versenybizottsága döntésének hivatalos indoklását. Furcsának tartanám, ha egy vitatott követelés miatt nem indulhatnánk. Úgy láttam, hogy a másik oldal nem törekszik a megegyezésre, így nehéz tárgyalni. Ha jogerősen kizárnak minket, nem marad más út számunkra, mint polgári peres úton érvényt szerezni jogos kárigényünknek.”

Szieben László, az FC Fehérvár többségi tulajdonosa:
„A kétezer-öt júliusában, az adásvételkor kötött szerződésben a székesfehérvári önkormányzat átvállalta a hitel visszafizetését. A klub a nevezéshez csatolta a készfizető kezesi nyilatkozatát, amelyben a hitel megfizetésére vállal kötelezettséget. Mivel az önkormányzat tárgyal a Profi Liga Kft.-vel a hitel kezeléséről, egyéb felvilágosítást nem tudok adni.”

Horváth K. József, a Ferencváros kommunikációs igazgatója:
„Ez még csak az elsőfokú határozat, még nem dőlt el semmi. A Ferencváros mindent megtesz azért, hogy teljesítse az induláshoz szükséges feltételeket, és ott legyünk a következő bajnokság mezőnyében. Természetesen az a célunk, hogy szerepeljünk az élvonalban. Jelenleg körülbelül kilencvenmillió forinttal tartozunk a ligának.”

Sallói István, a Diósgyőr ügyvezető igazgatója:
„Várható döntés volt a ligahitel körüli ügyek miatt. Nekünk korábban volt egy javaslatunk, amelyet a tagság elfogadhatónak tartott, erről kell tárgyalnunk a héten. Amennyiben ezt elfogadják, akkor minden megoldódik. Szerintünk tárgyalni kell az illetékesekkel a hárommilliárd-egyszázmillió forint visszafizetéséről. Az adósok pedig a marketingbevétel felét kapnák meg addig, amíg van hátralékuk.”

Gőbl Gábor, a Sopron ügyvezető igazgatója:
„Mindenkit emlékeztetnék arra, hogy klubunk az UEFA-licencet is csak a második körben kapta meg. Biztos vagyok benne, hogy indulhatunk majd a következő bajnokságban. Tartozunk a ligának valamivel több mint tizenhétmillió forinttal, de ez már kevesebb, mint korábban volt, mert egymilliót az elmúlt hónapban törlesztettünk.”

Kiss Zsolt, a Honvéd tulajdonosa:
„Nem kívánok nyilatkozni.” ---- Hat csapatot kiebrudaltak a profik közül. Ki vannak zárva. Nem fizettek, az MLSZ elnöke pedig megmondta, nincs apelláta, aki nem törleszti az adósságát, az repül.
Első fokon biztosan.
Ugyanis az élvonal most belezuhant a rendteremtés csapdájába.

A négy legnépszerűbb csapat közül három, a Ferencváros, az Újpest és a Diósgyőr elméletileg az NB II mezőnyét erősíti a nyártól. Akik maradnak, játszanak majd egymás között, szűk családi körben – a Debrecen a kivétel –, az eddiginél is nagyobb közöny homályában. A megcsappanó érdeklődés megcsappanó bevételekkel jár, és akkor ott van még az RTL Klub is, amely szinte minden fordulóban a Fradi vagy az Újpest meccsét közvetítette, nélkülük ez a mezőny kereskedelmi szempontból a töredékét éri csupán, és a televízió aligha lesz bolond ezért ugyanannyit fizetni.

És itt a csapda: a rend vagy a túléléshez szükséges pénz szava az erősebb?
Ha az előbbi, akkor a Ferencváros, az Újpest, a Diósgyőr, a Fehérvár, a Sopron és a Bp. Honvéd nélkül zajlik majd a következő bajnokság.
Nos, sokkal inkább ez az, ami ki van zárva.

Pajor-Gyulai László
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik