Úriemberek, ha elbúcsúznak

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.06.07. 00:30
Címkék
Nem hosszabbította meg az Újpest FC Mészöly Géza vezetőedző szerződését, a kapusokkal foglalkozó Brockhauser Istvánnal érvényben lévő megállapodást pedig felbontotta. Az új trénert június 20-ig nevezik meg a vezetők, de nagy valószínűséggel külföldi edző kerül majd a kispadra.
Mészöly Géza 74 mérkőzésen ült az Újpest kispadján, az elmúlt két és fél évben két ezüstéremig és egy negyedik helyig vezette a lila-fehéreket.

– Meglepte, hogy a második hely megszerzése után nem hosszabbították meg a lejáró szerződését?
– Korrekt beszélgetésen vagyunk túl – nyilatkozta lapunknak Mészöly Géza, miután kedden találkozott az Újpest tulajdonosával, Kovács Péterrel és ügyvezetőjével, Dányi Szilárddal. – Úriemberek módjára váltunk el egymástól. Igazából felkészültem már erre, de természetesen fáj a döntés. Úgy gondolom, hogy emelt fővel távozom a csapattól, amellyel sikeres voltam, hiszen tizenöt fordulón keresztül vezettük a bajnokságot, és kollégáimmal kihoztuk a maximumot az együttesből. Nagy eredmény a második hely, nem érzem bukásnak.

– A bajnokság előtt biztos elfogadta volna ezt a helyezést mindenki, de végül is csak elveszítették az aranyérmet…
– Nyilván én maradtam volna a vezetőedző Újpesten, ha az utolsó fordulóban legyőzzük a Fehérvárt, és megszerezzük az első helyet, de ezen már kár keseregni. Sokat köszönhetek az Újpestnek, többek között azt is, hogy ismert és talán kicsit elismert edző vált belőlem. Rengeteget kaptam ettől a klubtól, a vezetőktől, a játékosoktól és a szurkolóktól is. Talán nem akadt olyan szakember az elmúlt években, akit úgy elfogadtak volna, mint engem. Nekem sem ment egyik pillanatról a másikra, két és fél évet kellett dolgoznom azért, hogy egy ezüstérem után megtapsoljanak. Sikeresnek érzem az elmúlt esztendőket, nagyon szerettem Újpesten dolgozni, így, mint már utaltam rá, természetesen megrázott, hogy be kellett fejeznem a munkát.

Az edzô szomorúan válik meg az Újpesttôl
Az edzô szomorúan válik meg az Újpesttôl
Németh Ferenc
Az edzô szomorúan válik meg az Újpesttôl
– Talán végzett már némi számvetést a bajnoksággal kapcsolatban. Min múlt, hogy az Újpest nem lett első?
– Az aranyérem megszerzéséhez mindennek össze kell jönnie. Utólag persze én is azt mondom, hogy kár volt az alkalmatlan pápai pályán játszani, és kár, hogy nem lett, mondjuk, egy egy az MTK elleni meccsünk, mert akkor nem ugrálnak be a szurkolók, és az utolsó meccset a saját stadionunkban biztos megnyertük volna. Ugyanakkor nemcsak a külső körülményekben kell keresni a hibákat, tudom, hogy én is hoztam rossz döntéseket, alighanem a fiatalságomból, a tapasztalatlanságomból adódóan.

– Sokat tanulhatott Újpesten, hiszen végig az élmezőnyben volt a csapatával.
– Az eddigieknél is jobban szeretem a labdarúgást, és nagyon közel kerültem az Újpesthez. Amikor üvöltöttem a szurkolókkal, hogy „hajrá, lilák!”, azt teljesen őszintén tettem. Jó volt a Megyeri úton dolgozni, hiszen végig éreztem a vezetőkből áradó bizalmat, sosem szóltak bele a munkámba, sőt Kovács Péter sokszor meg is védett, ha kellett.

– Önnel kapcsolatban korábban hallani lehetett, hogy a török Galatasaray szívesen látná pályaedzőnek, a walesi Cardiff City elöljárói pedig önre bíznák a szakmai munka irányítását. Külföldön folytatja?
– Egyelőre nem tudom megmondani, mi lesz velem, most szeretnék pihenni kicsit. Készen állok bármire, egy pillanatra sem aggódom a jövőm miatt. ----

Az Újpest tulajdonosa, Kovács Péter is korrektnek nevezte a búcsút, s kiemelte: Mészöly Géza sokat tett a klubért.

„Köszönöm Mészöly Gézának az elmúlt két és fél éves munkáját, amelyet az Újpest FC vezetősége összességében sikeresnek és korrektnek értékelt, de úgy döntöttünk, elbúcsúzunk egymástól – mondta Kovács Péter. – A továbbiakban természetesen sok sikert kívánunk a szakmai munkájában és a magánéletében egyaránt. Minden csapatnak ilyen korrekt és kulturált embert kívánok vezetőedzőnek, mint Mészöly Géza, azonban úgy érezzük, hogy a tervezett előrelépéshez új szakmai vezetőt kérünk fel. Az új vezetőedzőt és kapusedzőt június huszadikáig nevezzük meg. Fontos hangsúlyoznom, hogy Mészöly Géza nem bukott edzőként távozik tőlünk. Mi szeretnénk sikeresebbek lenni, nagyon jó eredményeket, az eddigieknél jobbakat elérni, és ehhez, úgy vélem, szükség volt a váltásra.”

Egyelőre nem tudni, ki lép majd Mészöly Géza örökébe. Az eddigi pályaedzők – Valére Billen és Víg Péter – tovább dolgoznak majd az egyesületnél. Az új edző személye még titok, információink szerint szinte bizonyos, hogy külföldi szakember lesz majd a befutó.

Mészöly Géza és Brockhauser István mellett valószínűleg egy játékos is elhagyja a Megyeri utat. A lila-fehérek kapusa, Vlaszák Géza Ciprusra szerződhet, ahol az AEL Limassol várja őt.

Brockhauser István: Akin nem volt kalap


Három nappal azután, hogy az Újpest FC ezüstérmesként fejezte be a bajnokságot, az együttes kapustrénere, Brockhauser István azzal szembesült, a klub elöljárói nem tartanak igényt további munkájára. Talán mondani sem kell, az egykori 10-szeres válogatott kapust alaposan meglepte a bejelentés, és nem érti, miért lett kegyvesztett.

– Vlaszák Gézát a jobb honi kapusok között tartja számon a szakma, és ez Brockhauser Istvánnak is a dicsérete. Mivel indokolták a vezetők, hogy más kapusedzővel képzelik el a jövőt?
– Tulajdonképpen semmivel. Reggel hívatott Dányi Szilárd ügyvezető, és annyit mondott: neki jutott a „hálás” feladat, hogy közölje: személyi változások lesznek a klubnál, és ezek engem is érintenek.

– Mi volt az első reakciója a bejelentés hallatán?
– Faképnél hagytam Dányi urat, majd leadtam a klubtól kapott telefonomat. Amikor kicsit lehiggadtam, visszamentem hozzá, és megkérdeztem: mi volt a baj velem? Azt felelte, a padon nem úgy viselkedtem, ahogy azt elvárták tőlem. Azt mondtam neki: miért, nem volt kalap rajtam...?

– A döntést meghozó tulajdonosra, az Újpestre vagy az egész világra haragszik most?
– Először magamban kell keresnem a hibát. Tudom, hogy az átlagosnál magasabb hőfokon izzom, és ez sokszor a kispadon is kijött belőlem. A kapusokkal tisztességesen dolgoztam, talán az őszinteségem csapdájába kerültem. A vezetők tudták, mindig nyíltan elmondok nekik mindent. Nem lett volna szabad... ---- Újpesten német, holland vagy belga szakember lehet az új tréner

Amikor kiderült, hogy Mészöly Gézával nem hosszabbít az Újpest, rögvest megindult a találgatás, hogy ki lehet az új edző. Nos, Kovács Péter tulajdonos leszögezte, elsősorban külföldi szakemberben gondolkodik, és ez alapján a legnagyobb esélye Uwe Rapoldernek lehet, akit egy Újpest-érzelmű menedzser, Bocsák Péter ajánlott. Információink szerint az egykoron Kölnben is dolgozó 48 éves szakember érdeklődik az Újpest iránt, még akkor is, ha most két német klub is hívja.

Uwa Rapolder
Remek szemlélet jellemzi a német edzőt, aki szívesen dolgozna a jövőben Újpesten.
NS-tipp: 25%

Valére Billen
Biztos a helye Újpesten, ám csak pályaedzőként, nem valószínű, hogy feljebb „bukik”.
NS-tipp: 10%

Aldo Dolcetti
Tárgyaltak vele, szimpatikus, szerény szakember, de kommunikációs gondjai lennének.
NS-tipp: 5%

?
Erős a holland és belga vonal, nem zárható ki, hogy innen érkezik a ma még nem ismert edző.
NS-tipp: 40 %

Előzetes letartóztatás elutasítva


A Budai Központi Kerületi Bíróság kedden elutasította a Budapesti Nyomozó Ügyészség javaslatát H. J. I. előzetes letartóztatására, akit a szombati Újpest FC-Fehérvár FC bajnoki labdarúgó-mérkőzés után csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt vettek őrizetbe.

Albert Viktor, a bíróság sajtószóvivője az MTI-nek elmondta, hogy ez nem jelenti a vádlott felmentését. „A bíróság csak akkor rendeli el valakinek az előzetes letartóztatását, ha tartani kell a szökésétől, attól, hogy bizonyítékokat tüntet el, megismétli tettét vagy befolyásolja a tanúkat - mondta Albert. – Mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy ezektől ebben az esetben nem kell tartani, a gyanúsított szabadlábon védekezhet, természetesen az eljárás folyik ellene. Jelenleg nyomozati szakaszban van az ügy, amint ez lezárul, elkezdődhet a bírósági tárgyalás. Hogy erre mikor kerül sor, azt nem lehet előre megmondani.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik