Egységben van az erejük

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.06.07. 00:30
Címkék
Ausztrália 32 évet várt arra a pillanatra, amikor John Aloisi Uruguay ellen értékesített büntetője után az ország válogatottja másodszor kijutott a világbajnokságra.
A látszat csal: az ausztrál válogatott edzésein nem csak Guus Hiddinknek (jobbra) lóg a nyelve a fáradtságtól
A látszat csal: az ausztrál válogatott edzésein nem csak Guus Hiddinknek (jobbra) lóg a nyelve a fáradtságtól
Imago
A látszat csal: az ausztrál válogatott edzésein nem csak Guus Hiddinknek (jobbra) lóg a nyelve a fáradtságtól
A látszat csal: az ausztrál válogatott edzésein nem csak Guus Hiddinknek (jobbra) lóg a nyelve a fáradtságtól
A látszat csal: az ausztrál válogatott edzésein nem csak Guus Hiddinknek (jobbra) lóg a nyelve a fáradtságtól
Imago
A látszat csal: az ausztrál válogatott edzésein nem csak Guus Hiddinknek (jobbra) lóg a nyelve a fáradtságtól

A keretben nincsenek szupersztárok, de a csapategység remek. Ha mégis meg kellene nevezni egy vezért, akkor az Guus Hiddink, a válogatott holland szövetségi kapitánya. Az 59 éves szakember gyakorlatilag bárhol is dolgozott a világon, a siker vele utazott. Ami a klubedzősködésének jelentősebb állomásait illeti, a holland PSV Eindhoven – kétszer – , a török Fenerbahce, a spanyol Valencia, Betis és Real Madrid trénereként is maradandót alkotott. Szövetségi kapitányként először természetesen hazájában debütált, 1995-től három éven át volt az oranje szakvezetője. Az 1996-os Európa-bajnokságon a negyeddöntőben esett ki csapata, míg a két évvel későbbi vb-n szívszaggató módon, a büntetőpárbaj után búcsúzott Hollandia a brazilok ellen az elődöntőben. Kisebb meglepetésre 2000-től elfogadta a dél-koreai szövetség ajánlatát és a 2002-es, Japánnal közösen megrendezett torna végére nemzeti hős lett az ázsiai országban. Várakozáson felül csapatát a negyedik helyre vezette, túlszárnyalva a japánokat. Együttese látványos, sok mozgáson és párharcokon alapuló játékát megsüvegelték szerte a világon, Hiddink népszerűsége pedig az eget verte. 2005-ben elvállalta az ausztrálok felkészítését, és láss csodát, eljuttatta a gárdát Németországba.

NS-bennfentes: A brazil zseni meglepetést sejt

„Az ausztrálok remek csapatot alkotnak, szerintem a csoportban ők lesznek a legnagyobb ellenfeleink. Engem elbűvöl a játékuk. Guus Hiddink kinevezésével nemcsak a világ egyik legsikeresebb és legjobb edzőjét szerezték meg, hanem a figyelmet is magukra irányították. Aki ért a futballhoz, az tisztában van vele, hogy Hiddink neve összeforrt a győzelemmel, ezért sem volt meglepő, hogy irányításával kijutottak a vébére. Még ha a pótselejtezőből kivesszük a drámát és a romantikát, akkor is érthető, hogy a semleges szurkolók szimpatizálnak ezzel az együttessel. Hiddink egységes csapatot hozott össze, és meghonosította az öltözőben a győztes mentalitást, így könnyen előfordulhat, hogy Ausztrália lesz a világbajnokság egyik legnagyobb meglepetése.”

Ronaldinho, a brazil válogatott csillaga, 2005 aranylabdása
Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján bátran kijelenthető, hogy Hiddink védjegye a kemény munka és az önbizalom átadása lett. Előbbit nem kell különösebben magyarázni, utóbbiról pedig legyen elég annyi, amennyit Harry Kewell, a keret legnagyobb sztárja, a Liverpool szélsője mondott: "Magabiztosak vagyunk, és nagy az önbizalmunk. Ezt csak Hiddinknek köszönhetjük, aki tanári módon teremti meg a remek légkört a keretben” – mondta a 27 éves labdarúgó. Ezzel együtt az élet az ausztrál edzőtáborban nem csupán mosoly és boldogság, a holland szakember rettenetesen meggyötörte az egyébként is fáradt játékosokat a világbajnokság előtt. Többen nem is bírták a napi két edzésen diktált tempót, a 32 éves Tony Popovic és a 30 éves Craig Moore állítólag többször is összeesett edzés közben a kimerültségtől.

Graham Arnold másodedző viccesen úgy kommentálta az esetet, hogy Moore öreg, Popovic vádlija pedig gyenge. Csak miheztartás végett megjegyeznénk, előbbi a Newcastle United, utóbbi a Crystal Palace játékosa... Nemcsak a veteránok, hanem a fiatalok is nehezen bírják a kiképzést. Aloisi azt mondta, még soha életében nem edzett ennyit, míg Mark Viduka grimaszba torzuló arccal csupán annyit jegyzett meg, hogy az elmúlt napokban csak könnyed átmozgató edzéseket végeznek. Amikor újságírók azt kérdezték a labdarúgóktól, mi a véleményük a terhelésről, egybehangzóan azt válaszolták, hogy bíznak Hiddinkben, és zokszó nélkül végzik a feladatukat.

NYERJEN A ZÁSZLÓKKAL!

Gyűjtse össze naponta a Labdarúgás rovatban meg- jelenő cikkek címét, melyekben egy Vb-csapat zászlóját találja!
Nyomja a CTRL C-t most!
JÁTSZOM! (klikk ide!)
Ami az elvárásokat illeti, az ausztrál közvélemény bízik a csodában, de cseppet sem lesz elkeseredve, ha netán csapatuk már a csoportküzdelmek végén búcsúzna a tornától. Az F jelű kvartettben Brazíliával, Japánnal és Horvátországgal szereplő válogatott mindenképpen javítani szeretne vb-mérlegén, ami végrehajtható feladat.

Az ausztrálok 1974-ben, eddigi egyetlen világbajnokságukon kétszer kikaptak, és egyetlen gólt sem szereztek az NSZK, az NDK és a Chile (0-0) elleni találkozókon. ----
Óriási csalódást keltett Öhringenben, amikor az ausztrál válogatott érkezésekor mindössze négy tartalék játékos jelent meg a csapat hivatalos fogadtatásakor. A városatyák hónapok óta szervezték a népszerű együttes puccos fogadását a főtérre: több ezren hagyományos német ruhákba öltözve, ausztrál zászlót lobogtatva várták a delegációt.

Az érkezés előtti pillanatban a tömeg sikongatott, egy helyi dzsesszegyüttes Aretha Franklin egyik híres dalát kezdte játszani, amikor Harry Kewell és társai helyett csak néhány rendőrautó gurult a tömegbe. A fütyülés és csalódottság akkor tetőzött, amikor kiderült: négy játékos, három tartalék és egy eltiltott, Luke Wilkshire szállt ki az autókból. John Boultbee, az ausztrálok programszervezője tagadta, hogy szándékosan csapták volna be a lelkes helyieket, és azzal magyarázta a sztárok távolmaradását, hogy a csapatnak jelenleg az edzésekre kell koncentrálnia. Boultbee azt is elmondta, hogy a csoportmeccsek előtt lesz még idő, hogy az öhringeniek találkozhassanak az egész kerettel.

Már csak az a kérdés, hogy a történtek után megsértődött polgárok kíváncsaik lesznek-e még rájuk…

Szavazás

Melyik ország nyeri a 2006-s labdarúgó vb-t?

---- Rooney edzésbe állt
Wayne Rooney kedden együtt melegített csapattársaival, ezt követően pedig edzésen vett részt az angol alakulat mittelbergi edzőtáborában. Az április 29-én lábközépcsonttörést szenvedő csatárnak szerdán haza kell térnie Manchesterbe, ahol megvizsgálják. Ekkor dől el, hogy
játszhat-e a vb-n, és ha igen, mikortól.

Holland vésztartalékok
Marco van Basten holland szövetségi kapitány a válogatottat sújtó sérüléshullám miatt vésztartaléknak jelölte Nigel de Jongot és Stijn Schaarsot. De Jong korábban azért maradt ki, mert térdsérülése után lábadozott, míg Schaars a minap befejeződő U21-es Európa-bajnokságon hívta fel magára a figyelmet, ő volt a győztes hollandok csapatkapitánya.

Világbajnokok a megnyitón
Százhetven világbajnok labdarúgó is felvonul a pénteki müncheni nyitó mérkőzés előtt. Pelé mellett Diego Maradona is ígéri részvételét. A brazil legenda feladata lesz – a német sztármanöken, Claudia Schiffer társaságában – behozni a Világkupát az arénába.

Cardozo helyett López
Sérülés miatt nem lehet ott a világbajnokságon José Cardozo, a paraguayi válogatott csatára. A dél-amerikai ország szövetségének tájékoztatása szerint a San Lorenzo 35 éves futballistájának a jobb vádlija rándult meg, és a németországi tornára már nem jön rendbe. Helyettese Dante López, a Genoa támadója lesz. A 82-szeres válogatott Cardozo az 1998-as és a 2002-es után a harmadik világbajnokságán léphetett volna pályára.

Tüntetés az irániak mellett
Tüntetést szerveznek a német neonácik a jövő szombati Irán–Portugália találkozó alatt, amelyre Frankfurtban kerül sor. A szélsőjobboldaliak azért jelentették be a gyűlést, hogy szolidaritásukról biztosítsák Mahmud Ahmadinezsad iráni köztársasági elnököt, aki gyakran tesz nyíltan antiszemita nyilatkozatokat. A rendőrség szeretné betiltatni a rendezvényt, ám a városatyák még nem döntöttek az ügyben.

FIFA: a WADA nyomában
A FIFA kész követni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) normáit, amelyek kétéves eltiltást helyeznek kilátásba a pozitív mintát szolgáltató sportolókkal szemben. Ugyanakkor a nemzeti futballszövetségek enyhítő körülmények felbukkanása esetén csökkenthetik a vétséget elkövetők büntetését.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik