Eredménytelen lett a kivonulás

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.05.27. 02:08
Címkék
Az MLSZ pénteki közgyűlésén szakadás történt a profik és az amatőrök között: az előbbiek nem akarták elfogadni az alapszabály-módosító javaslatot, kivonultak a teremből, ám vereséget szenvedtek.
„Foglaljunk helyet, indul a szerelvény” – sürgette az MLSZ közgyűlésének kezdetét Kisteleki István, a szervezet elnöke. Nos, a vonat nem sokkal később elindult, és úgy tűnik, magával vitte a ligát. Kezdésként Vörös Tamás levezető elnök javaslatot tett arra, hogy ezúttal csak három napirendet tárgyaljanak – köztük az alapszabályt –, a többit napolják el június 30-ra. A legfontosabbnak tartott gazdasági ügyeket tehát nem: Kisteleki Istvántól megtudtuk, ez azért vetődhetett fel, mert a szövetségnek kész ugyan a mérlege, de azt nem terjeszti a közgyűlés elé, mert még nem tekinthető tökéletesnek.

Ekkor jelentkezett szólásra Klement Tibor a Győr képviseletében, és a zöld-fehérek ügyvezető igazgatója javaslatot tett a napirend megváltoztatására: azt szerette volna elérni, hogy az alapszabály-módósítást csak a június 30-i ülésen tárgyalják, mivel a profi csapatok képviselői nem tudtak konzultálni a beadvánnyal kapcsolatban. A közgyűlés elutasította ezt a javaslatot.

Az újságírók számára biztosított különteremben csak az tűnhetett fel, hogy az eddigi 78 szavazat helyett alig több mint 50 szavazat érkezett Kisteleki István tavalyi beszámolójával kapcsolatban. Vagyis csaknem 30-an ekkor már nem voltak ott a teremben – mivel a központi közvetítésen más nem látszott, mint a levezető elnök, csak sejthettük, hogy a profik kivonultak.

Az első és második vonalba tartozó együttesek azt kifogásolták az új alapszabály kapcsán, hogy annak értelmében a liga marketingjogainak értékesítése csak az MLSZ elnökségének jóváhagyásával történhet. Az MLL-től elvették a versenyeztetést is, mert mostantól az MLSZ szervezi a bajnokságokat a legmagasabb szinten is, holott az összevont ligatanács úgy határozott, hogy a lebonyolítás jogát nem adja át... Ezért hagyták el a közgyűlést a profik, akik vélhetően arra számítottak, hogy nélkülük határozatképtelen lesz majd a közgyűlés, de tévedtek, ráadásul nem is mutatkoztak teljesen egységesnek. Egyrészt a távozásuk után is születtek döntések, másfelől néhányan visszaültek a helyükre, és szavaztak. Az alapszabályt pedig módosították, vagyis minden megtörtént, amit a profik nem szerettek volna. Egyáltalán nem mellékes az sem, hogy Kisteleki István az MLSZ elnökeként az alapszabály értelmében felügyeli a liga tevékenységét akkor is, ha már nem ő vezeti az MLL-t.

A közgyűlésen részt vett Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal vezetője is. Az államtitkár bejelentette, hogy a futball jövőjét rossz irányba befolyásolná, ha az államnak kellene kezességet vállalnia a klubok hiteltartozása miatt.

Klement Tibor, a Győri ETO ügyvezető elnöke értékelte a közgyűlés történéseit, s a profik táborához tartozó sportvezető mondandójának utolsó mondata külön figyelmet érdemel: a legjobb csapatok képviselői a végsőkig elmennek, ha az érdekérvényesítésről van szó – az elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy sztrájkveszély van a magyar profi futballban.

„Nehéz szavakat találni arra, ami ezen a tanácskozáson lezajlott. Kisteleki István sajnos nagyon rossz útra lépett, ezt neki is tudnia kell, hiszen a közelmúltban már a szemébe mondta az egyik klubvezető: aki a profik ellen fordul, az nem lesz sokáig elnök. Nem gondolom, hogy attól változik majd meg a magyar labdarúgás, ha az MLSZ elnöke az amatőrök táborának szavazataira épít, mert nyilvánvaló, hogy erről van szó. Nem hagyjuk, hogy teljesen kisemmizze a profi csapatokat az MLSZ elnöke. Az is szomorúvá tesz, hogy néhány NB I-es klub tulajdonosa még asszisztál is Kisteleki István mutatványához, és saját maga ellen szavaz. Végzetes hiba szembefordítani a profikat az amatőrökkel, így soha nem lesz összefogás. Azt végképp nem tudom, mit értett azon Kisteleki István, hogy le kell vágni azokat a karokat, amelyek húsz éve behálózzák a magyar futballt és ide juttatták. Hiszen ott ül mellette, körülötte a táborában több olyan ember, aki tevékeny részese volt az elmúlt évek történéseinek. Nem lesz ennek jó vége. Azt nyugodt szívvel kijelenthetem, a klubtulajdonosok nem hagyják, hogy az MLSZ-elnök kénye-kedve szerint döntsön fontos és kevésbé fontos kérdésekben. Ha kell, a végsőkig elmegyünk – a csapatok azt csinálják a pályán, amit mi diktálunk...” ---- K ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik