Az ötödik füstbe ment terv

BERECZKY ATTILA, HAVASRÉTI BÉLABERECZKY ATTILA, HAVASRÉTI BÉLA
Vágólapra másolva!
2006.05.21. 01:46
Címkék
Ötödik európai kupafináléját is elbukta az ETO, mert az idény legrosszabb teljesítményét nyújtotta a KEK-döntő visszavágóján. Így a Buducsnoszt Podgorica idegenbeli győzelemmel szerezte meg a trófeát.
Görbicz Anitát (jobbra) tépték, rángatták, de így is 11 gólt dobott
Görbicz Anitát (jobbra) tépték, rángatták, de így is 11 gólt dobott
Mirkó István
Görbicz Anitát (jobbra) tépték, rángatták, de így is 11 gólt dobott
Görbicz Anitát (jobbra) tépték, rángatták, de így is 11 gólt dobott
Görbicz Anitát (jobbra) tépték, rángatták, de így is 11 gólt dobott
Mirkó István
Görbicz Anitát (jobbra) tépték, rángatták, de így is 11 gólt dobott

Háromnegyed hatkor felszállt a füst, a Buducsnoszt Podgorica nyerte meg a KEK 2005–
2006-os sorozatát. A füstöt a mámoros montenegrói szurkolók „csiholták” a feléjük felettébb divatos pirotechnikai eszközök segítségével. Pedig alig több mint két órával korábban még karneváli volt a hangulat a Magvassy Mihály Sportcsarnokban, háromezren hitték, hogy ötödik európai fináléját megnyeri az ETO, s a szerdán megszerzett bajnoki aranyérem után újra lesz okuk ünnepelni a Rába-parti város lakóinak.

„Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok!” – zúgott a lelátókon fél négy után néhány perccel, amikor melegíteni érkeztek Róth Kálmán tanítványai. Igaz, KEK-győztesre nem rímel a mondóka, de ha úgy hozza a sors, valószínűleg megoldotta volna a győri B-közép. Sajnos azonban a meccs végén nem kellett győzelmi rímeket faragni…

Rosszul kezdődött: az első meccsen is remeklő Jelena Dmitrijeva lőtte az elsőt, s bár a héten a világ legjobbjának választott Görbicz Anita egyenlített, már ekkor érezni lehetett, hogy valami nem stimmel az ETO játékában. Ekkor még a kezdeti görcsösségnek tudtuk be a rengeteg hibát, a tanácstalanságot, ám hiába múltak a percek, a Győr csak nem találta a megszokott ritmusát. Ha Görbicz nem viszi a hátán a csapatot, még rosszabb is lehetett volna a helyzet, de túl sok örömre így sem volt okunk. Előbb két góllal ugrott meg a Buducsnoszt, majd hamarjában megduplázódott a különbség, s mivel a 20. percben 5–10-et mutatott az eredményjelző, Róth Kálmán időt kért. Különösen bosszantó volt, hogy az ellenfél szélsőivel nem tudtak mit kezdeni a magyar játékosok, Dmitrijeva és Jovanka Radicsevics még emberhátrányban is betalált. Eközben a győriek közül csak Görbicz nevét említhetjük pozitív előjellel, az átlövők a szünetig nem tudtak gólt lőni, de a többiek sem remekeltek. Így, bár az időkérés után faragott hátrányából az ETO, sőt kétgólosra is csökkentette a különbséget, a szünet előtti kapkodás miatt újra tetemes előnnyel térhettek pihenőre a vendégek.

Harminc percük maradt a győri lányoknak, hogy valóra váltsák álmaikat. Aztán már csak 15, hiszen a második játékrész elején is mindössze felvillanásai voltak a magyar bajnoknak, így negyedórával a befejezés előtt 20–15-re vezetett a Buducsnoszt.
Míg Görbicz egyedül maradt, a montenegróiak közül többen is remek teljesítményt nyújtottak, így tíz perccel a befejezés előtt már kupagyőztesként ünnepelte kedvenceit a Podgoricáról érkezett félszáz szurkoló.

Nem kiabáltak el semmit, hiszen a hajrában sem javult az ETO, az ötödik európai kupadöntőjén is elbukott. A vendégek vígan „füstölögtek”, miközben a győri lányok szeméből folyt a könny.
Nem a füst miatt…

Szavazás

Döntőbe jutott a Győr a kézilabda női KEK-ben. Mit vár?

Mestermérleg:
Róth Kálmán a Győr edzője: „Ezen a fontos mérkőzésen ellenfelünk jobb volt, frissebbnek, felkészültebbnek bizonyult. Előjöttek az elmúlt két hónap emberpróbáló terheléséből adódó hibák. Lassúak voltunk, a döntő pillanatokban nem tudtunk megfelelően koncentrálni, s ennek ez lett a vége.”

Nikola Petrovics, a Podgorica edzője: „Az első mérkőzés tapasztalatait felhasználva nagyon felkészültünk a visszavágóra, s ezúttal az történt a pályán, amit mi elképzeltünk. Nagyon fontos volt, hogy a hazai döntetlen után sem adtuk fel. Nagy nap ez nemcsak a csapat, hanem az ország életében is.”

---- E ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik