Fehérvár: gond nélkül

SZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁSSZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2006.03.23. 01:35
Címkék

Nem volt vita: a már a kaposvári meccsen előnyt szerző Fehérvár hazai pályán is nyerni tudott, így
a papírformának megfelelően besétált a Magyar Kupa elődöntőjébe.
A találkozó előtt a hazaiak trénere, Csertői Aurél arról beszélt, hogy noha csapata Kaposváron előnyt szerzett a riválisával szemben, Székesfehérvárott is a legjobb összetételű csapatát küldi pályára. Csakhogy a Fehérvár kezdő tizenegyéből hiányzott a kisebb sérüléssel bajlódó Dvéri Zsolt, de az alapembernek számító Schwarcz Zoltán és Alekszandr Alumona is csak a kispadon foglalt helyet. Az említett játékosok hiánya nem látszott meg a piros-kékek futballján, ugyanis a házigazda már az első támadását góllal fejezte be. A találathoz az is kellett, hogy a Rákóczi, amelynek futnia kellett az eredmény után – más választása nem lévén – kockázatos játékot vállalt azzal, hogy a hazaiak három támadóját csupán három védővel őriztette, s ez bizony magában hordozta azt a veszélyt, hogy a Fehérvár előtt jócskán adódik majd helyzet.

A vezető találat után a Kaposvár nem roppant össze, elsősorban a középpályán szereplő Máté Péter és Dusan Vasziljevics jóvoltából. Több tetszetős támadást vezetett Daniel Tudor kapujára, az akciók azonban alig-alig jelentettek gólveszélyt.
Előnye tudatában a Fehérvár nem erőltette mindenáron a támadást, a futballisták olykor a kelleténél eggyel több passzal építették fel az akcióikat, így a középpályán jól tömörülő Rákóczinak nem okozott gondot a támadások hatástalanítása.

A vendégek pedig eközben elsősorban Máté Péter átlövéseivel jelezték, hogy igenis komolyan gondolják a mérkőzés megfordítását, majd a brazil támadó, Andre Alves egy-egy megvillanása jelezte, ha kihagy a hazai védelem, akár gól is lehet a kaposvári támadások vége. Aztán a játékrész befejezéséhez közeledve Farkas Balázs az ezúttal is bakizó kaposvári védők között remek átadással ugratta ki Juszuf Dajicsot, a bosnyák támadó pedig nem hibázott.
A kétgólos előnyt szerző Csertői Aurél-féle csapat, bár negyvenöt perc még hátravolt a találkozóból, nehezen lehetett elképzelni, hogy a Prukner László irányította Rákócziban lesz annyi erő, hogy háromszor is kisakkozza a fehérvári védelmet.

Nagy meglepetést nem keltett, hogy a vendégek mestere, a szünetben kettős cserére szánta el magát, az viszont már feltűnt, hogy éppen azt a két futballistát hozta le a pályáról, aki az első játékrészben a legjobb teljesítményt nyújtotta. A Rákóczi futballját az első 45 percben egyértelműen Máté Péter és Dusan Vasziljevics játéka határozta meg, és mert nem tűntek sérültnek, valószínűsíthető, hogy a kaposvári szakember már a hét végi, Ferencváros elleni bajnoki találkozóra pihentette a játékosait.

A Kaposvár a szünetet követően mezőnyfölényt harcolt ki, támadásai azonban – miként az első félidőben –, továbbra is nélkülözték az igazi átütőerőt, így a fehérváriak kapusának, Daniel Tudornak nem kellett attól tartania, hogy a hálójába kerül a labda. Ugyanakkor a fellazuló vendégvédelem mellett a labdaszerzést követően gyors ellentámadásokat tudott vezetni az FC Fehérvár, és egy ilyen jobb oldali akció végén Juszuf Dajicsnak másodszor is sikerült mattolnia a hibázó Balajcza Szabolcsot.

Ezt követően már Daniel Tudornak is akadt dolga, a hazai kapuvédő nemegyszer bravúrral mentette meg kapuját a góltól, azonban ettől függetlenül a fehérvári szimpatizánsoknak nem kellett attól tartaniuk, hogy a Rákóczi esetleg kiegyenlíti az állást.
Biztos előnye és ezáltal a továbbjutás tudatában a házigazda aztán már nem erőltette mindenáron a támadást, és bár a Kaposvár a találkozó hajrájában szépíteni tudott, kétség nem fér hozzá, hogy a jobbik csapat került be a Magyar Kupában a legjobb négy közé. Csertői Aurél együttese már az első mérkőzésen, Kaposvárott is előnyt tudott szerezni, a visszavágón pedig, nem is teljes gőzzel futballozva, újabb megérdemelt sikert ért el.
Ezzel szemben a Rákóczi ezúttal nem tudta azt a lendületes futballt bemutatni, mint amit az első mérkőzésen, saját pályáján produkált, majd amikor elúszott a továbbjutás, érezhetően már a hétvégi bajnoki mérkőzésre tartalékolt a kaposvári együttes.
Továbbjutott az FC Fehérvár kettős győzelemmel, 5–2-es gólkülönbséggel.
Jók: Farkas B., Dajics, Sitku, ill. Máté, Vasziljevics

Percről percre

4. perc: Kozmér és Sitku küzdött a labdáért a kaposvári térfél közepén, a vendégek védője rálépett a labdára, Sitku viszont rácsapott, jól indította a jobb oldalon Dajicsot, aki meghálálta a passzt, pontosan adott vissza középre, és Sitku 12 méterről, jobb lábbal a kapu közepébe lőtt.
1–0
16. perc: Vasziljevics ugratta ki Andruskót, Tudor azonban kitűnő vetődéssel elcsípte a labdát a kaposvári középpályás elől.
25. perc: Alves a tizenhatos sarkánál becsapta Kollert, majd 14 méterről, jobb alig lőtt a kapu fölé.
40. perc: Andruskó húsz méterről, ballal célozta meg a bal alsó sarkot, Tudor remek vetődéssel szögletre hárított.
42. perc: Farkas Balázs a felezővonal közelében, de már a kaposvári térfélen, ügyesen ugratta ki Dajicsot, aki miután a labda pattant egyet, 17 méterről a kifutó Balajcza felett emelt kapura, és a labda a jobb oldali kapufát érintve pattant be a hálóba.
2–0
45. perc: Csizmadia a jobb oldalon Györököt hozta játékba, aki tíz méterről jobbal célozta meg a kapu bal alsó sarkát, Balajcza azonban vetődve hárított.
58. perc: Nagy Dániel vesztett labdát a Fehérvár térfelén, s így három kaposvári támadó vezethette rá a labdát a két fehérvári védőre, Oláh önzetlenül Alveshez passzolt, aki tíz méterről, jobb lábbal, éles szögből kapura lőtt, Tudor bravúrral, lábbal védett.
62. perc: Farkas Balázs indította saját térfeléről a jobb oldalon meglóduló Nagy Dánielt, aki középre adott, és Balajcza Kocsis elől éppen Dajics elé ütötte a labdát, aki bal lábbal, nagy erővel a bal sarokba bombázott.
3–0
73. perc: Györök húsz méterről célozta meg a jobb felső sarkot, Balajcza jó érzékkel szögletre mentett.
83. perc: Zahorecz egy csellel becsapta Kollert, majd 15 méterről, jobbal kapura lőtt, Tudor azonban szögletre mentett.
87. perc: Az előreívelt labdára Tudor feleslegesen mozdult ki kapujából, a labda a jobb oldalon Kristonhoz került, és a középpályás beadásából Oláh hat méterről fejelt az üresen maradt kapu közepébe.
3–1

Bizonyítvány

Daniel Tudor teljesítményét a kettősség jellemezte, a kapus háromszor is bravúrral védett, kétszer azonban aláfutott a szögletrúgásnál a labdának, és hibázott a vendégek szépítő találata előtt is. A hazai védelemben szerephez jutó labdarúgók ezúttal átlagos teljesítményt nyújtottak, a középpályán egyértelműen Farkas Balázs volt a legjobb, aki az eltiltása letelte után remek játékkal tért vissza. A fehérvári támadók közül Sitku Illés a góljával eldöntötte a továbbjutást, míg csatártársa, a bosnyák Juszuf Dajics két góllal és egy gólpasszal jelezte: Csertői Aurél igenis számolhat vele. A vendégek kapusa, Balajcza Szabolcs a harmadik találat előtt hibázott, a védősorban játszó labdarúgók gyengén teljesítettek, talán csak Pintér Attila dicsérhető közülük. A középpályán Máté Péter és Dusan Vasziljevics, amíg pályán volt, elfogadhatóan teljesített, a támadók közül Alvesnak volt egy-két felvillanása, a gólfelelős Oláh Lóránt pedig ismét kapuba tudott találni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik