Fehérvár, Újpest: aranylázban

Amler Zoltán, Szűcs MiklósAmler Zoltán, Szűcs Miklós
Vágólapra másolva!
2006.03.07. 00:50
Címkék
Megszakadt az öt éve tartó sorozat: a 2000–2001-es hokiszezon óta az Alba Volán-FeVita és a Dunaújváros között dőlt el a bajnoki cím sorsa, az idén azonban az Újpestnek sikerült beférkőznie a két Fejér megyei csapat közé, így a kedden kezdődő, négy győzelemig tartó fináléban a címvédő székesfehérváriak és a trónkövetelő lila-fehérek csapnak össze.
Ocskay Gábor: 13 meccs, 9 gól, 11 gólpassz, 20 pont
Ocskay Gábor: 13 meccs, 9 gól, 11 gólpassz, 20 pont
Ocskay Gábor: 13 meccs, 9 gól, 11 gólpassz, 20 pont
Ocskay Gábor: 13 meccs, 9 gól, 11 gólpassz, 20 pont
Ocskay Gábor: 13 meccs, 9 gól, 11 gólpassz, 20 pont
Ocskay Gábor: 13 meccs, 9 gól, 11 gólpassz, 20 pont
Nem állítható, hogy a döntő párosítása meglepetést jelentene, hiszen az idény közben már érezhető volt, hogy a tavaly nyáron alaposan megerősödő lila-fehérek megtörhetik az elmúlt fél évtized két honi élcsapatának hegemóniáját: az újpestiek az idény közben többnyire legyőzték az újvárosiakat, akik az elődöntőben is csak ideig-óráig tudták megszorongatni a fővárosiakat.

„Eddig nincs okunk a panaszra, minden az előzetes terveink szerint alakult” – jegyezte meg Ancsin János – aki a szlovák Eduard Giblakkal párban irányítja a szakmai munkát a Megyeri úton –, utalván arra, hogy tavaly hároméves tervet hirdettek meg, s ennek alapján lépésről lépésre szeretnének előre haladni: egy éve bronzérmesek lettek, most az ezüstérem már biztos, s ha ezúttal nem sikerülne, jövőre mindenképpen bajnokok akarnak lenni.

„De miért ne sikerülne? – kérdezi a szakember. – Ebben az idényben több szoros mérkőzést játszottunk a Volánnal, s ezekben a meccsekben a fordított eredmény lehetősége is benne volt. Ismerjük a fehérváriakat, felkészültünk belőlük, megpróbálunk meglepetéssel szolgálni. Akárhogy is végződik a párharc, biztos vagyok benne, hogy nagy csata lesz.”

Ladányi Balázs: 16 meccs, 11 gól, 25 gólpassz, 36 pont
Ladányi Balázs: 16 meccs, 11 gól, 25 gólpassz, 36 pont
Ladányi Balázs: 16 meccs, 11 gól, 25 gólpassz, 36 pont
Ez utóbbi kijelentéssel amúgy a másik oldal, az utóbbi három esztendő aranyérmese is egyetért, legalábbis erről árulkodnak az Alba szakosztály-igazgatójának, idősebb Ocskay Gábornak a szavai: „Jó meccsek lesznek, nehéz megjósolni a végeredményt. Hosszú volt az idény, szeretnénk, ha minél gyorsabban befejeződne a finálé, mégpedig természetesen a mi sikerünkkel, de szinte ki van zárva, hogy egyik vagy másik félnek négy mérkőzés elegendő lesz a bajnoki cím megszerzéséhez.”

Persze ha mindenképpen meg kellene nevezni az esélyest, akkor – már csak az ebben a szezonban lejátszott meccsek eredményei alapján is – valamelyest az Alba Volán-FeVita felé billen a mérleg nyelve, de a korábbi eredmények mostantól mit sem érnek, új meccsek kezdődnek. Érdekesség, hogy a tavalyi döntőhöz hasonlóan az idén is sárga fejvédőben játszanak majd csapatok legeredményesebb játékosai, így fehérvári oldalról Ocskay Gábor, újpesti részről pedig Ladányi Balázs veheti fel a megkülönböztető „jelzést”, s ugyanez lesz a viselet a kedden kezdődő DAC-Invitel–FTC bronzmeccsen is (itt az újvárosi Vas Mártonon és a ferencvárosi Hoffmann Attilán lesz sárga fejvédő), amely – ellentétben a fináléval – csak három nyert ütközetig tart majd.

3 érv a székesfehérvári siker mellett
Gyakorlatilag a magyar válogatott zöme az Alba Volán csapatából kerül ki, ami nem rossz ajánlólevél.

A kapuban, nem lehet vitás, erősebb a Volán. Budai Krisztián az évek során nemcsak csapata egyik legjobbjává nőtte ki magát, hanem a válogatottban méltó riválisa lett Szuper Leventének.

Amíg a lila-fehéreknél kiszámítható, melyik sortól mi várható, addig a fehérváriak esetében tippelni sem lehet. Nem, mert Pat Cortinának akkor sem kell izgulnia, ha például a negyedik sor van a jégen, mert a sok jó játékos közül bárki megvillanhat.

3 érv a székesfehérvári siker ellen
A Volán hokisai is magukat tartják az esélyesebbnek – ettől talán túl magabiztosak lesznek, ami visszaüthet.

Régen játszottak éles meccset, az Interliga döntője óta eltelt több mint egy hónapban csupán a Ferencvárossal vívott találkozók nyomtak valamit a latban, lassan azt sem „tudják”, milyen egy szoros derbi…

Válogatott meccsek, Kontinentális Kupa-derbik, Interliga-elődöntő és -finálé – rengeteg meccs van a lábukban. Hosszú párharcban ez sokat számíthat.

3 érv az újpesti siker mellett
Immár 14 esztendeje annak, hogy döntőt játszhattak, aranyérmet pedig még régebben, 17 éve nyertek. Újpesten mindenki ki van éhezve a sikerre, s ez elég motiváló erő lehet.

A légiósok terén a lila-fehérek jobban állnak, Ludomil Ondov, Matej Marcinek, Andrej Drahovsky és Vlado Dubek olyan erősítést jelent a csapatnak, amely már az elődöntőben is sokat segített.

Sokan Ladányi Balázst tartják a jelenlegi legjobb magyar hokisnak, nem véletlenül. Ő lehet az újpestiek nyerőembere.

3 érv az újpesti siker ellen
Az ilyen jellegű csatákban még rutintalan az Újpest, a keretből eddig kevesen játszhattak bajnoki döntőt.

Az Újpesten zajló tudatos építkezés jelenlegi fázisában a döntőbe jutás volt a tét. Miután ez sikerült, könnyen lehet, hogy a játékosok tudat alatt megelégszenek az eddig elértekkel.

A bajnokságban hullámzó teljesítményt nyújtottak, egy-egy nagyon jó meccsük után gyengébb produkció következett. A négy győzelemig tartó sorozat egyelőre nem az ő műfajuk.

A szezonban egymás ellen
Borsodi Liga és Interliga:

Alba–UTE 5–2, UTE–Alba 3–5
Interliga:
Alba–UTE 3–4, UTE–Alba 1–2



A bajnoki döntő programja
1. mérkőzés
Alba Volán-FeVita–UTE
március 7., kedd, Székesfehérvár, 18.00
Tv: Sport1

2. mérkőzés
UTE–Alba Volán-FeVita
március 10., péntek, Megyeri út, 18.00
Tv: Sport1

3. mérkőzés
Alba Volán-FeVita–UTE
március 12., vasárnap, Székesfehérvár, 18.00

4. mérkőzés
UTE–Alba Volán-FeVita
március 14., kedd, Megyeri út, 18.00
Tv: Sport1

5.mérkőzés (ha szükséges)
Alba Volán-FeVita–UTE
március 17., péntek, Székesfehérvár, 18.00
Tv: Sport1

6. mérkőzés (ha szükséges)
UTE–Alba Volán-FeVita
március 20., hétfő, Megyeri út, 18.00
Tv: Sport1

7. mérkőzés (ha szükséges)
Alba Volán-FeVita–UTE
március 23., csütörtök, Székesfehérvár, 18.00
Tv: Sport1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik