Az erőszak helyett

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.03.01. 01:22
Címkék
Kisteleki István igencsak megtörten nyilatkozott a hétfői közgyűlést követően, ám egy nappal az elnökké választása után már a régi. Tele van tervekkel, újra hisz abban, hogy munkával és fegyelemmel megvalósíthatóak az általa elképzelt reformok. A kampány időszakában történtek azonban nagyon megviselték az MLSZ új első emberét, ezen igen nehezen teszi túl magát.
Kisteleki István erôteljesen érvelt igaza mellett, és a küldöttek hittek is neki
Kisteleki István erôteljesen érvelt igaza mellett, és a küldöttek hittek is neki
Kisteleki István erôteljesen érvelt igaza mellett, és a küldöttek hittek is neki
Kisteleki István erôteljesen érvelt igaza mellett, és a küldöttek hittek is neki
Kisteleki István erôteljesen érvelt igaza mellett, és a küldöttek hittek is neki
Kisteleki István erôteljesen érvelt igaza mellett, és a küldöttek hittek is neki

A Magyar Labdarúgó-szövetség hétfői közgyűlése Kisteleki Istvánt választotta meg elnöknek. A versengésben Pellady Pétert győzte le a liga elnöke, akit leginkább az bánt, hogy a küzdelem nem minden esetben volt sportszerű. A választást követően nem úgy nyilatkozott, mint az elődei, azaz nem rózsaszínű tervekről, hanem elkeseredettségről beszélt.

– Túltette már magát a közgyűlésen történteken ?
– Nehezen lépek át a történteken – mondta Kisteleki István. – Hiába telt el már egy egész nap a választás óta, nem megy olyan könnyen a megbékélés.

– Mi bántja?
– A múltat nagyon nehéz volt legyőzni. Háborog a lelkem, hiszen Pellady Péter a múlt, és nem gondoltam, hogy ezt a közgyűlés nem ismeri fel. Most a múlt és a jövő között kellett dönteni.

– Amit a közgyűlésen tapasztalhattunk, az elkeserítő volt. Fejetlenség, parttalan viták, visszalépések, hihetetlen hosszú szavazások. Nem gondolta úgy időközben, hogy ki kellene söpörni az egész termet, és mindent a nulláról kellene kezdeni?

A játszótéren nem rombolni kell

– Ez egy pillanatra sem jutott eszembe. Akik ott voltak a Hotel Stadionban, azok tisztességes emberek, ők mindent megtesznek a labdarúgásért. Hogy miért és miként jutott ide a sportág, azt elemezni kellene. Nem az emberek rosszak, a futballtársadalom nem volt mindig ilyen. Sajnos nagyon elkeseredett emberek élnek körülöttünk. A futballban sem elégedettek a szereplők, ez érthető, hiszen hosszú idő sikertelenségét kell elviselnie mindenkinek. Ha rövidebb idő lett volna a választások előtt, akkor talán nem gyülemlik fel anynyi keserűség a küldöttekben és mondjuk egy hónappal ezelőtt nyugodtabb körülmények között történt volna minden. Az én agresszivitásom, amellyel felléptem, talán még inkább előhozta a feszültségeket. Ha én nyugodtabb vagyok, talán békésebb lett volna a közgyűlés. És persze, ha minden az előzetes ígéretek szerint alakul, akkor is kevesebb vajúdás után születik meg az eredmény.

– Az utóbbi mondatával arra céloz, hogy a közgyűlést megelőző időszakban sokan hitet tettek ön mellett, aztán mégsem alakult minden simán? Másképpen: sokan biztosították a bizalmukról, de mégsem lett elsöprő a sikere.
– Én nem voltam biztos a győzelemben, hiszen egy ilyen küzdelemben sok hatás éri az embereket, és ezek egyiküket-másikukat meg is zavarhatták. Mindenképpen elnököt szerettem volna választani. Számomra az, aki elodázta volna a döntést, olyan ember, aki csak rombolni szeretne. Olyan, aki kimegy a térre, de az a célja, hogy a másik ne játszhasson. Ezen a szinten én nem tudok gondolkodni. A választás előtti időszakban megzavarták a családom nyugalmát, megrongálták az autómat, és feljelentettek.

– Ezek után nehéz örülni a sikernek, és nem könnyű munkához kezdeni.
– Én már előre nézek. Fontos, hogy legyen egy hátország mögöttem, és ne csak beszéljünk a futball megújításáról, hanem tegyünk is érte. Megbecsültek lesznek azok az emberek, akik ott voltak a közgyűlésen, hitet, tiszteletet és becsületet kell adni mindenkinek. Nem rekesztek ki senkit, együtt akarok dolgozni mindenkivel. Én eddig tisztességgel és munkával értem el az eredményeimet, és a futballban is sikeres akarok lenni. Kemény leszek, magasra teszem a mércét és nem alkuszom. Biztos sokan támadnak, de én megnyerem a harcot, ha törik, ha szakad.

– Beszéljünk a jövőről. Hallani, hogy a főtitkári poszton változás következik. Igaz-e a hír, hogy Berzi Sándort Fülöp Ferenc, az MTK egykori igazgatója váltja a tisztségben?
Berzi Sándornál jobbat is találhatnak

– Nem. Beszéltem Berzi Sándorral és elmondtam neki, hogy ha találunk jobb főtitkárt, mint ő, akkor váltunk, de eszembe sem jutott, hogy Fülöp Ferencet nevezzem ki. A jelenlegi főtitkárral korrekt a kapcsolatom, jól dolgozik, de lehet, hogy majd nem ő tölti be ezt a posztot. Természetesen bizalmi állásról van szó, de nem feledhetjük el, hogy hamarosan Budapesten lesz az UEFA-kongresszus. Berzi Sándornak rendkívül jó kapcsolatai vannak a nemzetközi szövetségekben, így fontos feladat hárul majd rá. Elmondtam Berzi Sándornak, hogy nemzetközi tanácsadóként, vagy a nemzetközi osztály vezetőjeként mindenképpen számítok rá. A szövetség átszervezése nem azt jelenti, hogy a haverokat bevonjuk a szervezetbe. A munka színvonalát kell emelni, a szövetséget profi módon kell megszervezni, az UEFA igényeinek megfelelően. Magas szinten kell intézni a marketinget, a nemzetközi ügyeket.

– Az átszervezés mit jelent?
– Az igazi munkának a bizottságokban kell zajlania. Felkértem az edzőbizottság vezetőjét, Egervári Sándort arra, hogy dolgozza ki péntekig, miként képzeli el a magyar szövetségi kapitány tevékenységét, miképp lehet sikeres egy szakember a válogatottal. Nem kell nevet mondania neki sem, egy koncepciót kell kidolgoznia. A jövőben a bizottságok által előkészített javaslatokat kell megtárgyalnunk, az elnökség felelőssége kollektív. Ki kell alakítani a tudásalapú labdarúgást, elég volt a zűrzavarból, a portástól az elnökig mindenkinek terv szerint kell tennie a dolgát. Létre kell hoznunk egy számítógépes rendszert, amely javítja a kapcsolatot a megyei szövetségekkel is.

Még mielőtt az új rendszer kialakulna, fontos ügyben kell eljárnia, hiszen napokon belül ki kell derülnie annak, folytatódik-e az OTP–Mol Bozsik Labdarúgó-akadémia tevékenysége. Mi lesz az utánpótlásképző program sorsa?
– A napokban megszületik a reményeim szerint pozitív döntés ebben az ügyben. Komoly szükség van arra, hogy tovább éljen. A labda most nem nálunk van, hanem a cégeknél, de én bizakodom.

– Az elnökségbe hosszú szavazási procedúra végén nem jutott be Mezey György. Ő vezeti az UEFA-rendszerű edzőképzést, marad ezen a poszton?

Nem szabad indulatból döntéseket hozni

– Az OTP és a Mol azt javasolta, hogy Mezey György maradjon a Bozsik-program szakmai vezetője. Elfogadom ezt a kérésüket, a szakember dolgozhat tovább. A magyar labdarúgásból nem kell elűzni Mezey Györgyöt. Nem szabad indulatból döntéseket hozni, az nem visz előre. Az más kérdés, hogy ha valaki a hatodik fordulóig nem jut be az elnökségbe, amelynek korábban tagja volt, és végül úgy marad ki a testületből, hogy mindössze tizennyolc szavazatot kap, akkor le kell vonnia a következtetéseket. Személyi kérdésekben nem szabad hangulati döntést hozni, mindenkinek átvilágítjuk az eddigi tevékenységét, és majd ennek fényében határozunk.

– Ön a szövetség mellett a ligában is elnök. Június tizenhatodikán lejár a megbízása a profiknál, addig betölti ezt a posztot?
– Erről a klubok képviselőinek kell dönteniük. A liga elnökségéből Ferencz Gábor, Kovács Péter és Szima Gábor is bekerült az MLSZ vezetőségébe, ez nem biztos, hogy egészséges állapot. A bajnokság végéig ebben a kérdésben is megszülethet majd a végleges döntés, vagyis a nyárig helyére kerülnek a szervezeti dolgok.

Átszervezések

A hírek szerint Kisteleki István új feladatkört kíván létrehozni az MLSZ-ben: szakmai vezetőt akar kinevezni a szövetségben, akinek az átszervezések ideje alatt arra kell majd figyelnie, hogy a sportág érdekei ne sérüljenek. Állítólag a pozícióra Bozsik Péternek van a legtöbb esélye, míg Bicskei Bertalan, korábbi szövetségi kapitány sportszakmai feladatkört tölthet be a szövetségben.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- A hétfőn megalakult új elnökség az első ülésén a következő döntéseket hozta:
+ felhatalmazta Kisteleki Istvánt, hogy egyeztessen az OTP-vel és a Mollal a Bozsik Akadémia folytatásáról
+ meghosszabbította a jelenleg is működő szövetségi bizottságok mandátumát, ám a jövőben felülvizsgálja a rendszer hatékonyságát
+ elhalasztotta az NB II tavaszi első fordulóját
Pénteken újabb, immár második ülés, a következő tervekkel:
+ az elnökségen belüli feladatmegosztás egyeztetése
+ az UEFA-kongresszus és az Eb-pályázat előkészületeinek ismertetése
+ a televíziós jogok kérdésének megvitatása
+ az alelnökök megválasztása
+ előzetes megbeszélés a szövetségi kapitány személyéről ---- Miután a magyar labdarúgás hétfőn ezredszer is lejáratta magát, s ugyanúgy közröhej tárgyává vált, mint Győzike az Operabálon, kedden új élet kezdődött a romokon.
Futballunk nincs ugyan, de már van elnökünk, s ez jó, erre lehet alapozni. Megkezdődhet az „érdemi munka”. Újrakezdésben egyébként is világelsők vagyunk. Ennyi szép ígéretet, hangzatos fogadkozást sehol másutt nem lehet hallani, csak a mi kis összetartó futballtársadalmunkban. S így megy ez már húsz esztendeje. Elnökök, kapitányok váltották egymást, s mi a néhány apró győzelem és a sírásra ingerlő sok vereség után egyszer csak Antigua és Barbuda ellen léptünk pályára egy, a kakasdi sporttelepre emlékeztető, Miami környéki dühöngőben. De nem csoda, a történet már rég nem a játékról s nem az eredményességről szól mifelénk. Sokkal inkább pénzről, pozícióról, hatalomról. Mindezt rövid magyarországi tartózkodása során Lothar Matthäus is megállapította.
A hétfői elnökválasztás tétje is ez volt: ki lesz hatalmon, ha esetleg a magyar-horvát Eb-pályázat győz? Ki diktálhatja a tempót, ha jönnek a milliárdok stadionrekonstrukcióra, infrastruktúra-fejlesztésre? Kisteleki István nagy lehetőséget kapott a sorstól, illetve az ő szekerét toló küldöttektől. Hogy melyik volt az őszinte reakciója: a megválasztása utáni fölényes mosoly, avagy az első interjú során elejtett néhány könnycsepp, az egyelőre kérdéses. De előbb-utóbb úgyis kiderül.
Vagy irigyelhetjük, vagy ugyanúgy szánalmassá válhat, mint az Operabálról kinézett Győzike.
(Sinkovics Gábor) ---- Róth Antalról: „A közvélemény elismeri őt, hiszen az utánpótlás-válogatottal nemzetközi sikereket is elért tavaly. Elfogadott szakember, neki is felső szinten kell dolgoznia a futballban.”

John Gregoryról: „Őt nem ismerem. Anynyit tudok róla, ami eddig az újságokban megjelent vele kapcsolatban, életemben nem beszéltem még vele. Természetesen egyelőre számára is adva van a lehetőség.”

Détári Lajosról: „Helye van a magyar labdarúgásban, javaslom majd, hogy adjunk neki szerepet. Az egyik legismertebb magyar labdarúgó volt. Remek képességekkel megáldott edző, és benőtt a feje lágya.”

Mészöly Gézáról: „Annak a korosztálynak a képviselője, amely sokat tehet a magyar labdarúgásért. Ide tartozik Pintér Attila, Csertői Aurél és Bozsik Péter is. Ők mozdíthatják ki a kátyúba ragadt szekeret.”

Nyilasi Tiborról: „Meghatározó személyisége lehet az újkori magyar labdarúgásnak. Rá mindenképpen számítok, több poszton is bevethető. Ha javasolja majd az elnökség, és elvállalja, kapitány lehet.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik