Nincs nála a bölcsek köve

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.02.23. 02:37
Címkék
Miután január 3-án, kedden lemondott a Magyar Labdarúgó-szövetség két elnökségi tagja, Horváth Cs. Attila és Nemes Ferenc, az elnökség működésképtelenné vált, és ezzel Bozóky Imre elnököt is megfosztották a mandátumától. Azóta megy a találgatás, vajon ki követi a korábbi FIFA-partjelzőt az elnöki székben, mostanra pedig világossá vált, hogy hétfőn, azaz február 27-én három elnökjelölt közül választhatnak az MLSZ rendkívüli közgyűlésének küldöttei. Genzwein Ferenc, Kisteleki István és Pellady Péter: nevezettek közül az egyik lesz a százöt éves múltra visszatekintő, ám manapság mély válságban lévő MLSZ huszonnyolcadik elnöke.
Kisteleki Istvánnak nincs baj a gömbérzékével: futballistaként és edzôként is megállta a helyét. MLSZ-elnöknek lenni azért nagyobb próbatétel
Kisteleki Istvánnak nincs baj a gömbérzékével: futballistaként és edzôként is megállta a helyét. MLSZ-elnöknek lenni azért nagyobb próbatétel
Kisteleki Istvánnak nincs baj a gömbérzékével: futballistaként és edzôként is megállta a helyét. MLSZ-elnöknek lenni azért nagyobb próbatétel
Kisteleki Istvánnak nincs baj a gömbérzékével: futballistaként és edzôként is megállta a helyét. MLSZ-elnöknek lenni azért nagyobb próbatétel
Kisteleki Istvánnak nincs baj a gömbérzékével: futballistaként és edzôként is megállta a helyét. MLSZ-elnöknek lenni azért nagyobb próbatétel
Kisteleki Istvánnak nincs baj a gömbérzékével: futballistaként és edzôként is megállta a helyét. MLSZ-elnöknek lenni azért nagyobb próbatétel
Nincs könnyű dolga Kisteleki Istvánnak. Mindenki biztosra veszi, hogy ő lesz a befutó, hiszen az összes előzetes felmérés azt jelzi, hogy a Magyar Labdarúgóliga jelenlegi első embere hamarosan az MLSZ-ben is főnök lesz. Pedig Kisteleki István nem ragaszkodott ahhoz, hogy ő legyen az elnök, de amikor megkezdte a hadjáratát a szövetség előző vezetősége, valamint a volt szövetségi kapitány, Lothar Matthäus és baráti köre ellen, akkor már borítékolható volt, hogy ő lesz az egyik nagy esélyes. A liga elnöke még a harc elején kijelentette, hogy nem akar elnök lenni az MLSZ-ben, de kiszemeltjei nem vállalták a megméretést, így miután szinte a teljes labdarúgó-társadalom mögéje állt, mégis igent mondott a felkérésre.

Húszezer néző előtt gól a Ferencvárosnak

Kisteleki István november 3-án lesz 54 éves. Korábban igazolt labdarúgó volt, futballozott a Vasasban, Budafokon, Tatabányán, a Vasas Izzóban, Kaposvárott, Vácott és a Ganz-Mávagban. Az élvonalban is pályára lépett, 55 mérkőzésen kilenc gólt szerzett. Középpályást játszott, így már akkoriban hozzászokott ahhoz, hogy a futballban csak sok munkával lehet eredményt elérni.

„Nem voltam kiemelkedő tudású labdarúgó, de sajnos ma ott tartunk, hogy már engem is a jobbak között emlegetnek – mondta Kisteleki István. – Egy csapatban szerepelhettem Tatabányán Csapó Károllyal és Szabó Györggyel, mindkettőjükre felnéztem, mert kiváló emberek. Labdarúgó-pályafutásom egyik legszebb emléke az volt, amikor Kaposvárott húszezer néző előtt az én gólommal értünk el egy egyes döntetlent a Ferencváros ellen.”

A focink szekere nem ment egy irányba

A futball mellett folyamatosan képezte magát, nappali tagozaton elvégezte a Kertészeti Egyetemet, kertészmérnök-üzemgazdász lett. Mint mondja, büszke a kertjeire, a mai napig ültet otthon virágokat. Természetesen nem szakadt el a futballtól sem, első diplomája megszerzése után elvégezte a Testnevelési Főiskolán a szakedzői szakot.

„Edzőként is szerencsésnek mondhatom magam, hiszen olyan csapatoknál dolgozhattam, mint a Vasas, az MTK, a BVSC és az Újpest. Szép évek voltak. Különösen a BVSC-nél elvégzett munkára vagyok büszke, hiszen négy év alatt az NB III-ból az élvonalba jutottunk. Ehhez nagyon sokat kellett tanulni, egy évtizeden át mélyítettem a tudásomat, hiszek abban, hogy folyamatosan kell újabb és újabb ismereteket szerezni.”
A futball mellett Kisteleki István elkezdte építeni a civil karrierjét is, hiszen kiskereskedőből öt év megfeszített munka után az Arena sportszergyártó céghez került, ahol immár tizenöt esztendeje tevékenykedik. Már tulajdonosa és igazgatója is egyben a vállalatnak, és a magyarországi tevékenység mellett a szlovákiai üzletekért is ő felel. A cégnél elért sikerei mellett a gyermekeire is büszke: Dóra lánya, például, a női vízilabda-válogatott tagjaként tavaly aranyérmet nyert a montreali világbajnokságon. Mint mondja, gyermekei magasra tették a lécet, szeretne felnőni hozzájuk.

Tavaly megválasztották a Magyar Labdarúgóliga elnökének, és ezen munkájának köszönheti – elsősorban –, hogy a futballtársadalom jelentős része őt támogatja.

„Amikor a megválasztásom után kijelentettem, hogy csak egy évre vállalom a liga elnöki posztját, sokan csodálkoztak, miért csak ilyen rövid időt adok magamnak – emlékezett vissza Kisteleki István. – Már akkor is azt gondoltam, hogy ennyi idő elegendő a rendteremtéshez, ugyanis szerintem a magyar labdarúgást csak lendületből lehet megreformálni. Akkor úgy terveztem, hogy az MLSZ vezetőivel karöltve tesszük majd a dolgunk, ám kiderült, hogy nem egy irányba akarjuk húzni a szekeret. A Real Madrid elleni meccs előtt emeltem fel a szavam, s azt hiszem, erkölcsi győztesként jöttem ki az ügyből. Akkor kezdtek el bízni bennem a labdarúgás szereplői és a szurkolók is. Megtanultam az üzleti életben, s így van ez a sportban is, hogy a bizalom a legfontosabb, erre sok mindent lehet alapozni, a bizalomra épülhet a rend és a fegyelem, amelyek elengedhetetlenek a reformokhoz és a sikerekhez.”

Kisteleki István jött, és elsöpörte a kapitányt, a szövetség elnökét és teljes vezetőségét, s az esélylatolgatások szerint ő lesz az MLSZ elnöke.

„A programomnak három alappillére van, a morál, a szakmai fejlődés és a gazdasági fejlesztés – fogalmazta meg a terveit Kisteleki István. – A legfontosabb, hogy a magyar labdarúgás visszanyerje a szurkolók tiszteletét és bizalmát. Ha ez sikerül, akkor beszélhetünk a szakmáról is. A módszereink, az elgondolásaink ósdiak, elavultak, nem a munkában, hanem a csodában hiszünk. Ha ezen változtatunk, akkor jöhet a gazdasági megújulás is. Az államnak kell a legnagyobb támogatónak lennie, csak ezután jöhet a magánszektor. A futballban is meg kell tisztulnia a rendszernek, s új arcokra van szükség, hogy azok képviseljék a sportágat.”

Hollywoodi történet helyett magyar valóság

A hétfői választáson Kisteleki Istvánnak két ellenfele lesz: Genzwein Ferenc és Pellady Péter. A liga elnöke diplomatikusan fogalmaz velük kapcsolatban.
„Nincs nálam a bölcsek köve, de ugyanabban hiszünk – mondta Kisteleki István. – Az hollywoodi történet lett volna, ha Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója elvállalja a jelölést, akkor én második vagy harmadik emberként dolgoztam volna mellette. Ez azonban, sajnos, nem film, hanem a kőkemény valóság. Én mindenkinek, magamnak is be akarom bizonyítani, hogy munkával, őszinteséggel hitet lehet adni a sportágnak. Azt tudom, hogy a barikádokat én építettem, de most végre rendet akarok rakni az utcán.” ---- P ---- K
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik