Nyugodt a horvátok elnöke

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2006.01.06. 01:30
Címkék
Telefonon adott interjút lapunknak Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke. Természetesen arra voltunk kíváncsiak, az MLSZ-ben kialakult káoszról, ennek a magyar-horvát 2012-es pályázatra, a kandidálás esélyeire gyakorolt hatásáról faggattuk.
Markovic: belügy, ami ott történik
Markovic: belügy, ami ott történik
Markovic: belügy, ami ott történik
Markovic: belügy, ami ott történik
Markovic: belügy, ami ott történik
Markovic: belügy, ami ott történik
– Sokan úgy vélik: elvágtuk magunkat…
– Uram, erről szó sincs – mondta jól hallhatóan nyugodt hangon Vlatko Markovic. – Természetesen szerdán beszéltem Bozóky Imrével és Berzi Sándorral, tehát képben vagyok. Az Európa-bajnoki pályázattól egy pillanatra eltávolodva azt mondom, Imrével ragyogó kapcsolatban dolgoztunk együtt, és azt hiszem, a nevében is mondhatom: bármi is történik, a barátságunkat semmi sem veszélyezteti.

– Azért ismétlem: sokak szerint a pályázatot a mi szövetségünk belháborúja viszont nagyon is!
– Higgye el nekem, egyáltalán nem. Nem udvariaskodom: az UEFA technikai bizottságának tagjaként tudtam már régebben, hogy Bozóky Imre Európában elismert futballvezetőnek számít, és a közös munka során magam is megtapasztaltam, miért. De… A 2012-es Európa-bajnoki pályázat nem Bozóky Imre és Vlatko Markovic ügye, hanem a két szövetség közös projektje, a két kormány, a két ország parlamentjének támogatásával. Velem is előfordulhat, hogy mondjuk holnap nem én leszek a szövetség elnöke – ez nem befolyásolja, nem befolyásolhatja céljainkat. Amit elkezdtünk, annak mennie kell tovább a maga útján. Az UEFA a legjobb pályázatot jutalmazza, és meggyőződésem, hogy mi nyerhetünk, és nyerünk is. Az UEFA-t nem érdekli bármely tagszövetségének vezetői válsága, mert belügynek tekinti. Én is annak tekintem, ami önöknél történt, nincs okom és jogom bármilyen véleményt formálni.

– Dicséretes az optimizmusa, mégis félő, azok, akik szavaznak, a viharaink hallatán inkább mást favorizálnak.
– Semmivel sem csökkentek az esélyeink.

– Nehezen hihető, hogy a történtek elősegítik a közös ügyet.
– Ismerem jól az UEFA működését, elveit: az európai futballszövetséget nem érdekli, ki az elnök. Mindig azt tekinti partnernek, akit a helyi szövetség megválaszt, és e szövetség álláspontját tekinti hivatalosnak. A pályázatunk, amely az első szavazáson negyedik volt, feljött a második helyre, és pontosan tudom: mi vagyunk az olaszok igazi ellenfelei. Ami önöknél történik, az a végső szavazásnál semmit sem befolyásol, de a sikerhez sokat kell dolgoznunk – január huszonhatodikán például Budapesten tanácskozunk feladatainkról. És sok múlhat a szintén budapesti UEFA-kongresszuson…

– Nézze el, hogy csodálkozunk azon, cseppnyi aggodalom sincs a hangjában.
– Miért lenne? Őszintén hiszem, hogy december nyolcadikán a magyar-horvát pályázatnak ítélik a rendezés jogát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik