Elmaradt a kiütés, szerencsére

CSURKA GERGELY, GULYÁS ATTILACSURKA GERGELY, GULYÁS ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.11.28. 00:59
Címkék
Maradjunk a víz felszínén? Ha a válasz igen, úgy röviden nézzük át az eseményeket. A Domino gyorsan elment 3-0-ra, s ettől kezdve voltaképpen üldözéses versenybe fogott az Eger. Általában a hazaiak rontásai tartották magas hőfokon a partit, elvégre többször is a kezükben volt a lehetőség, hogy még inkább leszakítsák vetélytársukat. A harmadik negyedben, 9-6-nál tűnt úgy, végleg eldőlhet a meccs, ám a honvédosok legjobbjai érezhetően elhasználódtak a kőkemény csatában, s így nem minden megoldásuk sikerült tökéletesen. Ettől függetlenül a klasszisok a legégetőbb pillanatokban betaláltak, Biros egy ízben minden dühét beleadva, kilenc méterről lőtt egy bődületesen nagy gólt, végül pedig 10–9-nél eldöntötte az összecsapást.

Ha viszont kicsit alaposabban elemezzük a mérkőzést, meg kell állapítanunk, hogy az efféle bajnokik nem kifejezetten szolgálják a nemzetközi felkészülést. Jobb helyeken ugyanis csak a keménységet engedik, a durvaságot nem. Az arcra irányuló ütéseket másutt nem tűrik el, márpedig vasárnap a Kőér utcában inkább az alattomos, latinos bunyó volt a jellemző, nem a férfias birkózás, amely egy-egy magyar–szerb, illetve magyar–orosz meccs sajátja. "A világbajnokságokon a szabaddobás elvégzése sem egyszerű, viszont ott nem kell az egészségét féltenie a játékosnak, mert az ütések, rúgások, könyöklések nem szerves részei a játéknak"– dörmögött a rangadót az emeleti öltözőfolyosó üvegfala mögül végignéző Kemény Dénes. A szövetségi kapitány szerint ez nem elsősorban bírókérdés, a játékosok felfogásán kellene változtatni. Az egriek úgy érkeztek, hogy igyekeznek kizökkenteni a "nagyokat", ők gyorsan reagáltak, Kásás Zoltánék meg maximum 10-12 páros kiállítással vehették volna elejét az adok-kapoknak. Régebben volt ilyen, Soma bácsi (Somóczy Lóránt) csak annyit mondott az alant pofozkodóknak: "Az a négy kiáll!" – de ma, amikor a tévé is élőben közvetít, nem ildomos bohózattá változtatni egy ilyen derbit. Habár, bizonyos pillanatokban ez is belefért volna.

Sőt ha arra gondolok, hogy mi lesz akkor, ha mindez a rájátszásban, egy ki-ki meccsen történik, legalábbis eltűnődöm, nem kellene-e bevetni Soma bácsi másik fegyverét a forróbb pillanatokra. Ő ugyanis 1944-ben, amikor nagyon vészes volt a helyzet, a szolgálati pisztolyával egyszerűen a levegőbe lőtt Szolnokon. Lett is rend a vízben és csend a parton.
Ha más nem is, utóbbi kettő ránk férne.

Mestermérleg
Kovács István: – Az Euroliga-meccsek keménységére felkészített ez az összecsapás. Túlzottan is.
Gerendás György: – Sikerült megmutatnunk, hogy a szezon előtt lesajnált Eger partiban tud lenni a legjobbakkal.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik