Ukrajna ott lesz a párizsi olimpián – de oroszból még az önkéntesek sem kellenek ugyanott

CSISZTU ZSUZSACSISZTU ZSUZSA
Vágólapra másolva!
2024.05.21. 22:00
(Fotó: AFP)
A sokáig bojkottal fenyegetőző Ukrán Olimpiai Bizottság megerősítette korábbi álláspontját, hogy mégis részt vesz a párizsi olimpián. Eközben a tavaly óta hivatalos felkérésre készülő orosz önkénteseket mégsem engedik be a párizsi játékokra.

 

Az Oroszországgal folyó háború ellenére Ukrajna sportolói ott lesznek az idei párizsi olimpián” – jelentette be Kijevben Matvij Bidnyi sportminiszter. Vagyim Gutcájt, az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke is jelentős lépésnek nevezte, hogy a háborús körülmények közepette is képesek kiállítani egy olimpiai csapatot. „Már az is győzelem, hogy a mostani inváziós körülmények között is részt tudunk venni, amikor a sportolóink rakéták és bombák alatt készültek a játékokra” – mondta az ukrán kardvívó olimpiai bajnok. Igazi csavar az ügyben, hogy Vagyim Gutcájt, az ukrán olimpiai bizottság elnöke egykor ugyanabban a csapatban versenyezve nyert olimpiát, amelyben a jelenlegi orosz olimpiai bizottság elnöke, Sztanyiszlav Pozdnyakov is ott volt, aki ellen most a leghevesebben harcol...

Ugyanis a Grigorij Kirijenko, Vagyim Gutcájt, Alekszandr Sirsov, Grigorij Pogoszov, Sztanyiszlav Pozdnyakov összeállítású FÁK (a Független Államok Közössége, a széthullott Szovjetunió jogutódja) válogatottja ezekkel a csapattagokkal nyerte meg a kardcsapatok versenyét az 1992-es barcelonai olimpián.

A hivatalos bejelentés az ukrán ifjúsági és sportminisztérium honlapján jelent meg. „A mostani olimpiai játékok különösen fontosak Ukrajna számára, hiszen ez egy lehetőség arra, hogy megmutassuk a világnak akaratunkat és lelkierőnket. Ukrajna szlogenje is ezt erősíti, ami nem más, mint a győzni akarás” – olvasható a közleményben. Bidnyi szerint Ukrajna már akkor győzelmet aratott, amikor Oroszországot 2022 februárjában, az ukrajnai inváziót követően sikeresen kirekesztette az olimpiai mozgalomból – számolt be erről az insidethe games is.

Igen ám, de vajon miért büntetik az orosz önkénteseket, akik már tavaly hivatalos felkérést kaptak, hogy részt vegyenek a párizsi olimpián? A francia belügyminisztérium ugyanis május eleje óta nem reagál a párizsi olimpiai játékokról kitiltott orosz önkéntesek kollektív levelére – értesült a TASZSZ orosz hírügynökség.

Korábban a francia hatóságok több mint 20 orosz állampolgár akkreditációs kérelmét utasították el az olimpiai játékokra, akik önkéntesként szerettek volna Párizsban dolgozni. „Május elején kollektív levelet írtunk a francia belügyminiszternek, Gerald Darmanin-nek, amelyet az országban élő orosz önkéntesek kézbesítettek a minisztériumnak” mondta egy önkéntes. 

Több mint két hét telt el, és nem érkezett válasz. De továbbra is reménykedünk abban, hogy az orosz önkéntesekre vonatkozó tilalmat feloldják, és csatlakozhatunk más országok hasonló gondolkodású embereihez a párizsi olimpián. Ezekkel az emberekkel már több játékon is együtt dolgoztunk, és egy baráti családdá váltunk”.

A mostani lépés azért is váratlan, mert az említett orosz önkénteseket 2023-ban az olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottsága választotta ki tapasztalataik alapján a 2024-es párizsi olimpiára, sőt mindegyiküknek már személyre szabott feladatot adtak és már vízumot is kaptak, jegyet váltottak Franciaországba, és felkészültek a munkakezdésre.

Így most abban bíznak, hogy a párizsi olimpián legalább az önkénteskedés területén nem jelenik meg a szokásos nemzeti alapú diszkrimináció és a kettős mérce. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik