Újabb csatornán ömlik a sport

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2005.11.10. 01:56
Címkék
Decembertől sportcsatornát indít az RTL Klub egyik fő tulajdonosa, az IKO. A megannyi értékes közvetítési jogot megszerző kereskedelmi tévéadó és a Sport Klub párosánál minden együtt van: ha kell, van földi frekvencia is a kábel mellé, irdatlan médiabirodalom áll mögöttük, szütyőjükben több pénz lapul, mint bármelyik vetélytárséban. A fő rivális Sport1 nem boldog, vezetői szerint az új szereplő inkorrekt lépéseket tesz.
A kép illusztráció
A kép illusztráció
A kép illusztráció
A kép illusztráció
A kép illusztráció
A kép illusztráció
Sokat szidták (szidtuk…) a kereskedelmi adókat, amelyek eleinte nem kértek a sportból, aztán kértek, de nemigen tudtak vele mit kezdeni. Az utóbbi időszakban viszont az RTL Klubnál megmozdult valami: előbb a profi boksz, később a Formula–1, majd a magyar futball lett érdekes a legnézettebb honi csatornának (plusz 2002-ben flörtölt a vízilabdával a belgrádi Világkupa erejéig). És az idén jött a minden eddiginél élesebb huszárvágás: hosszú évtizedek után megszerezte a Magyar Televízió elől a labdarúgó-világbajnokságot. Azaz az étlap immár elég nagy – a csatorna tulajdonosai pedig úgy döntöttek, nyitnak hozzá egy külön éttermet.

Start decemberben, kábelen, bárkinek

Ez lesz a Sport Klub, amely minden (adás)jel szerint decemberben kezdi sugározni mű- sorát. Akinek van kábeltévéje otthon, annak ingyen jön majd be az új sportcsatorna, amelynek főnöke, Kökény Tamás elárulta: "Sikerült megállapodnunk a nagyobb kábeles társaságokkal, azaz kezdetben hatszázötvenezer háztartásba jut el a program."

A tervek nagyvonalúak: a Sport Klubot nemsokára követi a Sport Klub Prémium, a Prime Sport 1 és a Prime Sport 2 digitális csatorna, melyek elindítása a mai magyar viszonyok közepette tán irreálisnak hat, de Kökény szerint öt éven belül jön a nagy áttörés (Nagy-Britanniában már évek óta divat, hogy mondjuk egy igazán velős nehézsúlyú bokszdöntőt az is megnézhet, aki nem állandó előfizetője a Sky Sports 3-nak, viszont 10 fontért arra a két órára bekapcsolódhat az adásba, már ha van digitális szettje).

Futball-vb csábításnak, aztán a BL-t akarják

Van miből gazdálkodni: jelenleg a Formula–1 az egyetlen az RTL-es szerzemények közül, amelynek futamai nem kerülhetnek át a Sport Klubra. Minden más igen, azaz a téli bemelegítést követően tavasszal indul a nézőhódító hadjárat.

"Hétvégenként négy magyar futballbajnokit tervezünk közvetíteni, többször is megmutatjuk a gólösszefoglalót, a legtöbb sportrajongót pedig akkor kívánjuk magunkhoz csalogatni, amikor elkezdődik a labdarúgó-világbajnokság, hiszen a németországi torna hatvannégy mérkőzéséből harmincnégyet kizárólag a Sport Klubon láthatnak majd, és természetesen az RTL-en adott meccseket is megismételjük" – leplezi le a csábítás trükkjét Kökény Tamás.
A magyar válogatott mérkőzéseit sem kell többé lepasszolni, mint legutóbb történt – közbevetésünkre, hogy az MLSZ elnöke, Bozóky Imre akkor kilátásba helyezte, visszaveszik a közvetítési jogokat, Kökény Tamás ekképp válaszol: "Egyrészt élő szerződésünk van valamennyi hazai kvalifikációs összecsapásra. Másrészt a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetét tekintve nem biztos, hogy könnyen eladható termékkel van dolgunk. Azaz nincs sok érv amellett, hogy a mérkőzések lekerüljenek a legnézettebb csatornáról."

S hogy lesz-e élet a világbajnokság után? Nos, a haddelhadd akkor kezdőddik el igazán, ugyanis igazi nagyvadak vannak a Sport Klub célkeresztjében: az összes, 2006-ban lejáró minőségi futballszéria jogát be akarja kebelezni. A Viasat3-tól a Bajnokok Ligáját, a Sport1-től a spanyol és a német bajnokságot, de – mint jelzi Kökény Tamás – "…további egy évig a Sport1-é a Premier League, utána arra is rámegyünk". Minthogy az új csatorna mögött álló RTL-tulajdonos, az IKO a környező országokban is indítja hasonló programját, a tárgyalásoknál Románia, Csehország, Szlovákia és Szerbia-Montenegró képviseletében is alkuszik, ráadásul mögötte igazi mamut áll, továbbá irdatlan sok pénz.

Ez elvben jó hír a magyar sportnak is. Az igazgató nem ígéri, hogy rögtön milliókat öntenek a szövetségek és a csapatok kasszáiba, azt azonban már most kijelenti: "Nálunk megszűnik az az itthoni gyakorlat, hogy a szponzoroknak kell befizetniük az adott sportágat a tévébe. Sőt ha a nézettség jó, akkor mi is a zsebünkbe nyúlunk."

A magyaros fogások feltűnéséig a konyhafőnök ajánlata így fest: Liverpool Tv, az Arsenal Tv, Barcelona Tv, brazil és argentin bajnokság, UEFA-kupa-meccsek, futsal, az ATP-mesterszéria tornái, profi boksz, K1, busidó, WCR-rali.

S hogy mi lesz a vetélytársakkal? "Vízválasztó a következő esztendő – vélekedik Kökény Tamás. – Sok értékes jog lejár, aki ezeket megszerzi, az a piacon tud maradni. Mi nem akarunk jobbak lenni, mint a Sport1, hiszen két színvonalas sportcsatorna megfér egymás mellett. Az előnyünk viszont az, hogy sokkal alacsonyabb áron kínáljuk magunkat, no és remekül ki tudjuk használni, hogy egy családban vagyunk az RTL Klubbal."

A Sport1-esek szerint túl sok a blöff

Noha Horvát János, a legfőbb rivális Sport1 és Sport2 tv elnöke azzal kezdi, hogy "…minden új versenyzőt szeretettel köszöntünk, hiszen csak színesíti a palettát", mondandójából azért kiderül, sok fenntartásuk van a riválissal szemben: "Nagyon óvatosan jelzem, hogy a Sport Klub legalábbis inkorrekten viselkedik, amikor olyan jogokat tüntet fel exkluzívként, amelyek nem azok, vagy még nincsenek is a birtokában." Horvát János szerint náluk nem csupán a műsor minőségi – tény: az elitfutballtól az észak-amerikai profi sportokon át egy sor hazai labdajáték csúcsmérkőzéséig szinte mindent adnak –, de a szaktudást is. Horváth Dori Gábor ehhez annyit tett hozzá, hogy "…sok emberünket megkeresték, de eddig egyikük sem mondott nekik igent". A Sport1 vezérigazgatója szerint legalábbis érdekes, hogy az RTL miképpen hozza be a futball-vb jogaira elköltött hárommillió eurót, ha a meccsek felét – s vele a reklámidő értékesítésének lehetőségét – lepasszolja egy kábelcsatornának. A monte-carlói sportközvetítésijog-vásáron szerzett tapasztalatai pedig nincsenek összhangban a klubosok által kínált programmal, ezért úgy fogalmaz: "Amit eddig tudunk, az blöffnek túl sok, csatornának túl kevés."

A másik oldalon persze csak megvonják a vállukat: ez nem pontozásos sportág, a nézők döntik majd el, melyik adást nézik. Egy biztos, a versenyből a közönség és talán a magyar sport is profitálhat ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik