"A doppingügy nem Aján-ügy!"

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2005.11.04. 02:05
Címkék
15:0. Ez lett a MOB elnökségAján Tamás ütközet vége. A főtitkártól megvonták a bizalmat, s arra kérték, a novemberi közgyűlésen ne jelöltesse magát ismét főtitkárnak. Az egyik szavazat Gyárfás Tamás MOB-alelnöké volt, aki nyíltan vállalja véleményét Aján Tamással, valamint a súlyemelők doppingbotrányával kapcsolatban.
Két Tamás, Gyárfás (balra) és Aján egy asztalnál – más kilátások…
Két Tamás, Gyárfás (balra) és Aján egy asztalnál – más kilátások…
Meggyesi Bálint
Két Tamás, Gyárfás (balra) és Aján egy asztalnál – más kilátások…
Két Tamás, Gyárfás (balra) és Aján egy asztalnál – más kilátások…
Két Tamás, Gyárfás (balra) és Aján egy asztalnál – más kilátások…
Meggyesi Bálint
Két Tamás, Gyárfás (balra) és Aján egy asztalnál – más kilátások…

– Kezdjük egy teóriával. Eszerint ön – abban az esetben, ha Schmitt Pál miniszter lesz – megpályázza a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki székét. Ebből a szempontból pedig még jól is jött, hogy Aján Tamást tizenöt nullával "elintézte" az elnökség. Egy riválissal kevesebb?
– Ön a Szonda Ipsostól jött? – kérdezett vissza Gyárfás Tamás, a MOB alelnöke, az úszószövetség elnöke, aki a Nap Tv producere is.

– Nem, a Nemzeti Sporttól.
– És ott már tudják a választások eredményét?

– Nem bonyolult, mindössze két variáció van, mint ahogy az ön esetében is: elnök akar lenni, vagy sem?
– Van elnök.

– Tehát nem akar válaszolni.
– Én mindenre szívesen válaszolok, de nem vagyok híve az elméletieskedésnek. Maradjunk a valóság talaján! Most a MOB-ban a főtitkárkérdés van napirenden. De továbbmegyek. Azért ne nyerje meg a Fidesz a választásokat, hogy nekem vagy másnak utat nyisson.

– Mi volt Aján Tamás bűne?
– Igyekszem mindenről tájékozódni, de eddig nem olvastam arról, hogy bíróság elé idézték volna. Nem bűnös.

AJÁN "BUNE": NAGYON ELFOGLALT

– Rendben, miben hibázott?
– Még csak nem is hibázott. Csak nagyon elfoglalt. Szerintem is olyan operatív vezető kell a MOB élére, aki magából száz százalékot tud adni. Még mielőtt megkérdezi, hogy ez az igény fennáll-e az elnök esetében is, a válaszom: nem. Nálunk az úszószövetségben Ruza József főtitkár a bentlakó. Naponta többször beszélünk telefonon, én ritkán megyek ki a Komjádi uszodába. Ha ő sem lenne ott, megállna a szövetség élete.

– Ha Aján Tamás nem lenne elfoglalt, akkor nem tizenöt nulla, hanem nulla tizenöt?
– Akkor nincs szavazás. Legalábbis én e mellett a változat mellett érveltem volna.

– Aján Tamás tizenhat éve elfoglalt – azóta főtitkár –, és idén májusban is az volt, amikor ötödször is újraválasztották. Ha jól emlékszem, ön is tapsolt az eredményhirdetéskor.
– Sőt, lobbiztam is érte.

– Itt van némi logikai bukfenc.
– Fejtse ki!

– Eddig mellette érvelt, most ellene szavazott.
– Példával indokolok. Talán emlékszik rá, hogy úgy négy éve, amikor a labdarúgó-világbajnoki selejtezőn elbukott a magyar válogatott, mindenki a kapitány leváltását követelte. Ahhoz viszont szükség volt Bozóky Imrének, az MLSZ elnökének a fellépésére. Ő viszont az ifjúsági labdarúgó-világbajnokságon – hivatalos minőségben –, Trinidadban tartózkodott. Nagy volt a felbuzdulás, mindenki a hazajövetelét követelte, mondván, nélküle is lezajlanak a mérkőzések. Az idén, a Matthäus-szerződés körüli vita robbant ki a labdarúgó vébéselejtezők közepette. Az elnök – ugyancsak hivatalos ügyben – éppen Peruban volt. Aján Tamásra visszatérve, a súlyemelők doppingügye itthon a MOB alapításának száztizedik évfordulója előtt és után korbácsolta fel a vitát. Komáromi Lajos súlyemelőelnök sajtótájékoztatót hirdetett meg, ám utána megfenyegették, mire lemondta, aztán mégis beszélt, az internetre pedig felkerült egy rögzített beszélgetés, amelyben a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség sajtófőnöke írásban útmutatást adott Komáromi Lajosnak, hogy mit és miképp kell tennie, s a pontok között szerepelt, hogy Aján Tamás nevét ne említsék meg... Soroljam még? Mindenki azt szerette volna, hogyha Aján Tamás megszólal. Ő ugyan adott az MTI-nek egy nyilatkozatot, amely a Nemzeti Sportban "Először és utoljára nyilatkozom a súlyemelődopping ügyében" címmel jelent meg, de ezt többen is elfogadhatatlannak tartották. Köztük én is. Ezért váltottam. Hiányoltam. Ő viszont Dubaiba ment, majd Ausztráliába. Kijött, hogy mennyire szükség van a jelenlétére...

AZ IS LEHET, HOGY AZ ELNÖKSÉG TÁVOZIK

– Korábban az elnököket védte. Bozóky Imre is elnök, Aján Tamás is, aki a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség vezetőjeként volt Dubaiban.
– Főtitkárként hiányzott… Némely helyzetek hatványozottan ki- emelik, hogy bizony a sok-sok megtisztelő feladatot nem mindig lehet összeegyeztetni. Én a MOB elnökségi ülésén nyílt szavazást kértem. A kézfeltartással kifejezésre juttattam a véleményem. Azóta számomra új elem nem vetődött fel, bár Aján Tamás azt nyilatkozta, hogy összehangolt politikai támadás áldozata. Ezt nem is értem. Jobbról vagy balról támadják-e?

– Hol ült az elnökségin? Aján Tamás jobbján vagy balján?
– Nem az ölében… Ahol szoktam. Ha nem tartja tiszteletlennek a felvetést: nem ez volt ma a legjobb kérdése.

– Lehet, hogy ez jobban tetszik: kit szeretne látni Aján Tamás helyett főtitkárnak?
– Olyan megbecsült sportvezetőt, aki teljes erejét a MOB-nak szenteli. Sok feladat lenne.

– Nevet is mond?
– Majd a jelölőbizottságnak. Az még meg sem alakult. Mi több, ha a közgyűlés bizalmat szavaz Aján Tamásnak, akkor nem is fog.

– Meglepődne?
– Nem szokásom.

– Ha viszont mégis, akkor illene lemondania az egész elnökségnek!
– Köszönjük az útmutatást. Lehet, hogy igaza van. Változatlanul azt mondom, azoknak kell képviselniük a MOB-ot, akik leginkább képesek erre. Ha a tagság másban hisz, ennek nyilván hangot is ad. És az érintettek ezt tiszteletben tartják.

– A lényeg valahogy elsikkadt. Az egész földindulás abból ered, hogy Athénban a magyar súlyemelőcsapat doppingbotrányba keveredett. Ön tisztán lát?

– Egyre tisztábban.

– Konkrétan?
– Komáromi Lajos elmondta, hogy ki kinek adott vizeletmintát. Vele ezt az egyik adakozó barátian közölte. A különböző reakciók azt támasztják alá, hogy az információ hiteles. A Nemzeti Sporthivatal felajánlotta, hogy fizeti a vizsgálatok költségeit, az érintetteknek elég lenne nyálmintát adniuk, és menten kiderülne, hogy alaptalan a velük szembeni vádaskodás. A lehetőséggel azonban egyetlen megnevezett sem élt. Inkább hagyják, hogy bemocskolják őket. Ez alighanem önmagáért beszél. Nem köpnek, inkább egymást köpködik.

LESZNEK MÉG KÉRDÉSEK A FŐTITKÁRHOZ

– Pénteken ismét ülésezik a MOB elnöksége. Ajánnal, Schmitt-tel, Gyárfással. Kellemes hangulatú ülés lesz…
– Én is azt remélem.

– A tizenöt nullás eredmény után egyikük sem kérdezte meg, hogy Tamás, ugyan már, miért nem mondasz le?
– Most melyikünkre gondol?

– Ajánra.
– Többen is megkérdeztük tőle.

– És mit válaszolt?
– Nemet mondott. Úgy érvelt, hogy azzal elismerné a felelősségét.

– Nem lesz nagyon kínos a tizenöt plusz egynek most együtt üléseznie?
– Aján Tamás akkor is a MOB-elnökség tagja marad, ha új főtitkárt választanak, hiszen NOB-tagként automatikusan az. Az elnökség tagjaként is elősegítheti a doppingügy jogos igény szerinti feltárását. Az az esetleges főtitkárváltással nem zárulhat le.

– Magyarán, lesznek még kérdéseik hozzá.
– Hozzá is. A doppingügy nem Aján-ügy.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik