Az Aranycsapat a kedvence

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2005.10.04. 02:04
Címkék
A legnagyobb tapsot kapta a Nemzeti Színházban. Huszonegy évet töltött a NOB élén, túlélte a legnagyobb megrázkódtatásokat, s átvezette az olimpiai mozgalmat a XXI. századba. Bár már csak tiszteletbeli elnök, mégis majdnem elérte, hogy Madridé legyen a 2012-es olimpia. Ő Juan Antonio Samaranch, aki nyolcvanas évei közepén is rendszeresen sportol.
Juan Antonio Samaranch Barcelona után majdnem behozta Madridot is az olimpiai házigazdák közé
Juan Antonio Samaranch Barcelona után majdnem behozta Madridot is az olimpiai házigazdák közé
Juan Antonio Samaranch Barcelona után majdnem behozta Madridot is az olimpiai házigazdák közé
Juan Antonio Samaranch Barcelona után majdnem behozta Madridot is az olimpiai házigazdák közé
Juan Antonio Samaranch Barcelona után majdnem behozta Madridot is az olimpiai házigazdák közé
Juan Antonio Samaranch Barcelona után majdnem behozta Madridot is az olimpiai házigazdák közé
Senkit sem köszöntött olyan dörgő vastaps a Magyar Olimpiai Bizottság szombati ünnepi közgyűlésén, mint az idősödő exelnököt ("Tudják, az igazi barátot nem felejtik" - mondta erről Juan Antonio Samaranch), aki regnálása 21 éve során minden egyes esztendőben ellátogatott Magyarországra.

1984-ben többször is járt nálunk, kevesen tudják, tárgyalt Kádár Jánossal, a párt akkori főtitkárával is, hogy hátha sikerül "kivenni" a magyarokat a szovjet blokk bojkottjából. A kérdésre, hogy mennyire járt közel az üdvösséghez, Samaranch csak megvonja a vállát: "Ez nem Kádáron múlott. A döntést Moszkvában hozták meg, a magyaroknak követniük kellett a direktívát. Az ugyanakkor óriási fegyvertény volt, hogy sikerült elérni, Los Angelesben mégis induljon három kommunista ország: Románia, Jugoszlávia és Kína. Az egész egyébként Carter hibája volt, nem lett volna szabad Moszkvát bojkottálni. Szerencsére, Szöul óta a politikusok rájöttek, a bojkott nem megfelelő eszköz, azzal ugyanis nem az olimpiát büntetik, hanem saját sportolóikat."

Érdekesség, hogy a NOB egykori vezére nem a bojkottot tartja két évtizedes elnöki ténykedése legnagyobb krízisének. "A Salt Lake City ürügyén kirobbant botrány rázta meg leginkább az olimpizmust: szerencsére, vissza tudtuk szorítani a korrupciót azáltal, hogy eltöröltük az életfogytig tartó NOB-tagságot, továbbá megtiltottuk, hogy a tagok ellátogassanak a rendezésre kandidáló városokba."

Apropó, kandidálás! Az idei szingapúri ülésen ismét kiderült, még mindig mekkora hatalma van Juan Antoniónak: az, hogy hazája fővárosának, Madridnak a sikere csupán néhány szavazaton múlott, sok mindent elmond. Amikor ezt felvetjük, Samaranch először is felemeli az ujját: "Hogyhogy néhány?! Egyetlen szavazaton múlott!" (Madrid a harmadik körben 32-30-cal esett ki Párizzsal szemben: a spanyolokat támogató, ám a szavazásnál elalvó görög NOB-tag voksát számolva már csak egy kellett volna a döntetlenhez, ami hispán továbbjutást vetített volna előre, a fináléban pedig, ismerve a Párizs- és a London-tábor közötti ellentéteket, Madrid a franciák voksaival simán révbe ért volna.)

"Az elnöki időszak alatt sok jó kapcsolatot építettem ki, a voksok egyfajta baráti gesztust jelenthettek" - mondja egy enyhe mosoly kíséretében azzal kapcsolatban, hogy mekkora hátszelet tudott adni Madridnak. London sikerével kapcsolatban megjegyzi: "Az kizárólag két embernek volt köszönhető: Sebastian Coe-nak és Tony Blairnek."

Szingapúrban egyébként hihetetlen látványban lehetett része annak, aki a belvárosi óriás hotel 30. emeleti, üvegfalú konditerme előtt haladt el reggel nyolc-kilenc óra tájban. A futógépen minden áldott reggel láthatta volna a 84 esztendős öregurat, amint hosszú perceken át nyűvi a szalagot, verítékben úszó homlokkal. "Ma nem sportoltam, de otthon azért szoktam. Elsősorban a szobakerékpáron töltök el jó negyedórát vagy néha többet is, mozgás nélkül ugyanis nem tudok meglenni."

Egyébként igazi úriember, amikor bejön az Intercontinental szálló különtermében rendezett sajtóbeszélgetésre, mindenkivel kezet fog, még a tévéoperatőrrel és a technikussal is, majd a vasárnapi távozásnál valamennyi, az információs pultnál ülő hostesz kezét is megszorítja. Szeret bennünket, szeret itt lenni - és némiképp meglepő válasszal szolgál arra a kérdésre, hogy ki a kedvenc magyar olimpiai bajnoka. "Én elég öreg vagyok, láthattam az ötvenkettes játékokat megnyerő futballválogatottat: számomra mindmáig ők jelentik a legkedvesebb emléket." No igen, újságíróként tudósított az Aranycsapat helsinki diadaláról, mi több, másfél évvel később ott ült a Wembley lelátóján, és végignézte az évszázad mérkőzését, a 6:3-at is.

Ez az, ami végérvényesen irigylésre méltóvá teszi fantasztikus karrierjét…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik