Hibázott a liga, támad az MLSZ

Kun Zoltán, Pietsch Tibor, Vincze AndrásKun Zoltán, Pietsch Tibor, Vincze András
Vágólapra másolva!
2005.10.02. 00:27
Címkék
A kapitányügy, a Honvéd visszaminősítése az NB II-be - mind-mind csípi Kisteleki István ligaelnök szemét, és a sportvezető pénteken előbb a Nap-keltében, majd az újságok hasábjain roppant kritikus kirohanást intézett az MLSZ vezérkara és Bozóky Imre elnök ellen, jelezve, hogy szerinte a magyar foci első számú vezetője alkalmatlan feladatára.
- Most akkor ki mondjon le?
- Kisteleki István - válaszolt kapásból Bozóky Imre.

- A liga elnöke pedig ugyenerre a kérdésre azt mondhatná: Bozóky Imre.
- Rosszul mondaná. A liga az MLSZ szervezeti egysége, és ennek a tagozatnak azt kell végrehajtania, amit a szövetség dönt. A liga nem önjáró szervezet.

- Szépen összebalhéztak a Honvéd kontra Tornyi Barnabás ügyön…
- Sajnálom, ha bárki is így érzi, ez legfeljebb Kisteleki István nem kellően átgondolt nyilatkozatai miatt fordulhat elő. A nyár elején, amikor megválasztották őt, a Honvéd a Tornyi-ügyben felülvizsgálati kérelemmel fordult a ligához, befizetve a szükséges kétszázötvenezer forintos díjat, de a beadvány mindvégig a fiókban pihent. A ligától az MLSZ-hez senki sem küldte át ezt az iratot, és ez súlyos mulasztás.

- No ne bonyolítsuk tovább… Mi van a Honvéddal: visszasorolják, vagy marad első osztályú?
- A Honvéd perújítási kérelmet adott be, ebben a helyzetben jogilag bármi megtörténhet. Az is, hogy a bíróság a kispestieknek ad igazat, és akkor a visszasorolás miatt a Honvéd a következő lépésben kártérítést követelhet a ligától, amelynek tetteiért az MLSZ vállal készfizető kezességet.

- Ajjaj, kezdődik a jogi csűrés-csavarás…
- Nem kezdődik semmi. A szabályok szerint kell eljárni, a liga elnökének pedig magyarázatot kell adnia az általa vezetett tagozat súlyos hibájára, miszerint egy kérelmet indokolatlanul a fiókban pihentetett. Ezenkívül változtatni kell a szabályokon is, ugyanis nem lehet végrehajtói szerepet testálni sem az MLSZ-re, sem a ligára. Tornyi Barnabásnak polgári úton végrehajtási eljárást kellett volna indítania a Honvéd ellen, de ő ezt nem tette meg, így az ügye mind futballszakmai, mind jogi oldalon folytatódik.

- Ön tudja-e folytatni a közös munkát a liga elnökével?
- Még egyszer mondom: a liga az MLSZ egyik szervezeti egysége, Kisteleki Istvánnak pedig ehhez kell alkalmazkodnia.
Megkerestük a liga elnökét is, aki cifrázás nélkül elismerte: a liga hibázott, amikor nem küldte át a Honvéd-ügyiratot. De… A szervezet élén június közepén történt meg az elnökváltás, s a nyáron került vissza a fegyelmi ügyek tárgyalásának hatásköre az MLSZ-hez. Kisteleki István mindehhez hozzátette: a kispestiek a szövetségtől a bajnokság előtt megkapták a klublicencet, ami pedig azt jelentette, hogy az MLSZ szerint minden szempontból makulátlan a csapatot működtető társaság. A liga a magyar futball szabályai szerint járt el, amikor csütörtökön a Bp. Honvéd visszasorolásáról határozott, és az félrevezető, ha valaki a mostani esetet nem szakmai, hanem személyes ügyként állítja be.

"Az elnöki munkámat megelőzően a ligában nem iktatták a Honvéd-ügyiratot, ráadásul az átadás-átvétel során sem rögzítették a levelet az adminisztrációért felelős alkalmazottak, akiktől azóta megváltunk, miután több hasonló hiányosságra fény derült - mondta végezetül Kisteleki István. - Mondhattam volna azt is, hogy a Bozóky Imre által említett ügyiratot nem találtuk, de nem ezt tettem, és amikor minderről például a kispesti ügyvéd kért tájékoztatást, ő is tárgyszerű, a valóságnak megfelelő felvilágosítást kapott. Nekem nincs rejtegetnivalóm…” ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik