Óbudai naplemente

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2005.09.30. 03:05
Címkék
Reggel négykor ébred. Mint régen, amikor már hajnalban a medence partján állt. Ezek az ébredések viszont már mások. Négy éve még kerékpározott. Ma már jobbára csak fekszik az emlékei között. Sárosi Imre - sokaknak csak Mesti - kilencvenhét éves lesz decemberben&
"Nekem már Ferenc Jóska is hazudott, ha elmondanám a véleményemet a politikáról, bilincsbe verve vinnének el”
"Nekem már Ferenc Jóska is hazudott, ha elmondanám a véleményemet a politikáról, bilincsbe verve vinnének el”
"Nekem már Ferenc Jóska is hazudott, ha elmondanám a véleményemet a politikáról, bilincsbe verve vinnének el”
"Nekem már Ferenc Jóska is hazudott, ha elmondanám a véleményemet a politikáról, bilincsbe verve vinnének el”
"Nekem már Ferenc Jóska is hazudott, ha elmondanám a véleményemet a politikáról, bilincsbe verve vinnének el”
"Nekem már Ferenc Jóska is hazudott, ha elmondanám a véleményemet a politikáról, bilincsbe verve vinnének el”

1908-ban született. Abban az esztendőben nyert kard egyéniben a londoni olimpián Fuchs Jenő, és akkor lett a nehézsúlyú birkózás királya Weisz Richárd. Kilencszáznyolcban mindenki a műkorcsolyázó Kronberger Lili kegyeit kereste, ám senki sem sejtette, hogy december 5-én Budapesten megszületett a század egyik legeredményesebb magyar úszóedzője.

Négy éve találkoztunk legutóbb. Akkor még erős volt, életvidám, az óbudai nyugdíjasház bejáratánál fogadott.

"Olvastam, hogy Borg, a húszas évek nagy svéd úszója még nyolcvanhat éves korában is kerékpározott. Legyőztem, én még most is biciklizem. Jöjjön, nézze csak meg!”- mondta akkor, ám most alig hallani, amit beszél. A felesége azt mondja, rossz éjszakája volt, ezért tompább az átlagnál. Kilencvenhat éves, elfáradt…

A honi óvodásúszás atyja

Az ágyon fekszik. Körülötte emlékek sora a falon. Kitüntetések, bekeretezett újságcikkek, képeslapok.

A vízfekvés, az a fontos… A vízfekvés…” - mondja kérdés nélkül, alig hallhatóan.

Volt szövetségi kapitány, szakfelügyelő, a Hall of Fame, vagyis a Hírességek Csarnokának tagja. Díszpolgár Óbudán és díszpolgár az amerikai Fortwayben. Megalkotta a hazai óvodásúszást. Tizenháromezer gyereket tanított meg az alapokra.

Székely Éva, Gyenge Vali, Szőke Kató. Mindhárman olimpiai bajnoki címig vitték. Mindhárman Sárosi Imre tanítványai.
A vízfekvésről hosszan beszélt négy éve is. Akkor még lendületesen. Ha valakinek a vízen fekve lesüllyed a lába, abból a büdös életben nem lesz jó úszó. A vízfekvés, uram, az dönt el mindent. És erre én jöttem rá, a hat elemimmel, a proli hátteremmel.”

Jobban szeretett nőkkel dolgozni

Most lassan beszél. Nem bírja. A szeme viszont beszédes. Amikor az olimpiai bajnokai kerülnek szóba, mintha erőre kapna: "A legbüszkébb arra vagyok, hogy harminchétben egy újságírónak megjósoltam, Szőke Kató olimpiai bajnok lesz. Azt mondtam neki - azt hiszem, a Színházi Élet újságírója volt -, hogy figyeljen ide, ez a kislány ötvenkettőben száz gyorson olimpiai bajnok lesz. Mosolygott, de leírta. Kató akkor kétéves volt…”

Jobban szeretett hölgyekkel dolgozni. Meg is mondja, miért: "Terhelhetőbbek, mint a férfiak, sokkal nagyobb az akaraterejük. Székely Évával együtt edzettem egy fiút is. Egymás mellett úsztak a medencében. Az edzés közepén a fiú kibukott, Mesti, ezt én nem bírom tovább! Éva bírta, bajnok is lett belőle. Persze nem elsőre. Úgy vittem ki a negyvennyolcas, londoni olimpiára, hogy nyerni fog. Megbetegedett, csak negyedik lett. Mondtam neki, ide figyeljen, nem hagyhatja annyiban, ötvenkettőben nyerni fog. Azt válaszolta, rendben, de ha nem sikerül, megölöm magát! Helsinkiben ugyebár olimpiai bajnok lett kétszáz mellen.”

A Városligeti-tóban tanult meg úszni (most próbálja meg valaki…), de labdarúgónak készült. A Kmetty utcai grundon együtt rúgta a bőrt a Ferencváros később ünnepelt játékosával, Lázár anár úrral”. A füves karrierjére egy lábtörés tett pontot. Meglehet, elvesztett a korszak egy nívós labdarúgót - viszont nyert egy világhírű úszóedzőt.

Mondjuk neki: mit szól, az edző Széchy Tamás sincs már? A messzeségbe néz. Emlékek kavaroghatnak benne. Aztán csak annyit mond: Halottról jót vagy semmit.” Nem volt jó viszonyban a két géniusz. És akkor még enyhén fogalmaztunk…

A mai úszókról is van véleménye: Cseh Laci ügyes, meg az a mellúszófiú, a Gyurta, az is tehetséges. Mindketten olimpiai bajnokok lehetnek. De a legjobb Egerszegi volt. Az a lány repült a víz felett, csodálatos volt.”

Ötvenhatban sem kelt útra

Kilenc állami kitüntetése van. A legutóbbit még Göncz Árpádtól vette át.

Edzőnek hívták Svédországba, Franciaországba. Nem ment. Ötvenhatban sem, amikor az amerikaiak üzentek neki, legyen szövetségi kapitány vagy bármi, csak jöjjön. Maradt.

Könyveket írt, vendégelőadó volt a Yale Egyetemen. Sokan és sokszor kutatták a titkát. Szerinte nincs semmi misztikum.
"Egyszerű. Kétfajta úszó van, az egyik papucscsónak, a másik ladik. Az egyiknek van vízfekvése, a másiknak nincs. Higgye el, ennyi az egész.”

Nincs már sok álma. Egy viszont igen. Szeretné ha életében - vagy utána - róla neveznék el a Szőnyi úti BVSC-uszodát. Ott alkotott. Ám nem Sárosi uszodára keresztelné. Az szerinte túl hivatalos. Mesti uszodát szeretne. Tizenháromezer tanítványa bólintana rá az ötletre azonnal.

SÁROSI IMRE
Született: 1908. december 5., Budapest
Úszó, úszóedző, sportvezető
Klubjai. Versenyzőként: FTC (1922-30). Edzőként: FTC (1930-41), UTE (1945-46), Neményi MADISZ (1946-48). Vezetőedzőként: Bp. Lokomotív (1949-54), Bp. Törekvés (1955-56), BVSC (1957-63)
Tisztségei: szövetségi kapitány és szakfelügyelő (1963-66), mesteredző (1961), örökös, tiszteletbeli mesteredző (1993)
Úszó Hírességek Csarnokának (Hall of Fame) tagja (1981)


Egy nagy bánata van
Mint kiderül, a tanítványok gyakran látogatják, egy nagy bánata viszont van. Székely Évával megszakadt a kapcsolata. Hogy miért, bővebben nem beszél. "Hagyjuk, régi történet, viszont bánt nagyon.”

Habár nem tisztünk a békítés, megkerestük Székely Évát. Nem tagadta, valóban nincs kapcsolata Sárosi Imrével, úgy tíz éve nem találkoztak. Ő az okát is tudja, ám újságban inkább nem beszél a fájdalmáról. Ennyiben maradunk. Az viszont mindettőjükön érződik, nem így képzelték anno, amikor együtt örültek a sikereknek. Nincs kapcsolatuk. Talán nem végérvényesen szakadt meg…

1908
Január
A Troppauban rendezett világbajnokságon a műkorcsolyázó Kronberger Lili megszerzi első aranyérmét

Február
Tommy Burns megvédi abszolút ökölvívó-világbajnoki címét, miután Londonban a negyedik menetben kiüti Jack Palmert

Április
A német labdarúgó-válogatott lejátssza első hivatalos mérkőzését, 5:3-ra kap ki Bázelben Svájctól

Május
Lucien Petit-Brenton másodszor nyer a Tour de France-on, az átlagsebessége: 28.74 km/óra. Fuchs Jenő olimpiai bajnok lesz kardvívásban a londoni olimpián

Augusztus
Londonban megalakul a Nemzetközi Úszószövetség (FINA)

Október
A magdeburgi Maria Gerstung az első nem hivatalos világcsúcsot állítja fel úszásban, 1:35.0 perc alatt teszi meg a 100 méteres távot

December
Budapesten világra jön Sárosi Imre, az ötvenes-hatvanas évek legeredményesebb úszóedzője
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik