Mostantól művészi szint kell

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2005.09.20. 21:47
Címkék
Turi György. Igazi maximalista. Cseh Lászlót augusztus legelején a világbajnoki címig vezette 400 méter vegyesen. Más tán hátradőlne a karosszékben, elégedetten rágyújtana egy szivarra, s élvezné a sikert. Ô nem ilyen. A szabadsága alatt például számtalanszor kikockázta tanítványa montreali úszását. S Európa-rekord ide, aranyérem oda, talált hibákat.

- Az ember egy videokazettát meg tud nézni érzelmekkel telve, szubjektív módon, de akkor nem vesz észre olyan apróságokat, amelyek viszont döntő fontosságúak. Én nem követtem el ezt a hibát, amikor megnéztem Laci montreali produkcióját - kezdi Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője.

- Mit látott?
- Azt, hogy Cseh Laci az egyik leggyorsabb úszó a világon.

- Ezt eddig is tudtuk…
- Folytatom. Viszont a fordulók kivitelezése egyáltalán nem tökéletes, itt rengeteg tartalék van még. Az úszó általában az edzéseken fáradt, ingerült, s ilyenkor jön az a duma, hogy nem jött ki jól a fordulóm. Ez hárítás, ugyanis nem a fal jön feléd, hanem te mész a fal felé, magyarán: rajtad múlik, hogy milyen lesz a forduló. Hangsúlyozom, Montrealban számokra fordítva úgy kilencvenöt százalékos teljesítményt nyújtott. Az a bizonyos öt százalék viszont akár másodperceket is jelenthet. Tehát változtatnunk kell.

- Pontosan miben?
- Az edzésen eddig mindent szintidőre csináltunk, a szinteket pedig ő általában maradéktalanul hozza. Ezentúl viszont nem csak a stoppert fogom figyelni. Mostantól nemcsak fizikailag kell maradandót nyújtania, hanem szellemi precizitásra is szükség van. Háton például remekül delfinezik, állítom, az első tizenöt méteren ő a legjobb a világon. Viszont pillangón - azaz hason úszva - már nem olyan lendületes a delfinje, a csípőízülete ugyanis nem eléggé laza. Gyorson is hasonló a helyzet. Ezen is sokat lehet javítani. Ez az év az önmegfigyelés jegyében telik, megpróbáljuk az iparosmunkát művészi előadásba átvezetni. A cél tehát: sokkal jobb fordulók, erőteljesebb delfinezés.

- Ha már a videót említette: az amerikai Phelpsnél is talált hibát?
- Persze. Phelps úszása technikailag meg sem közelíti Laciét. Ôrülten erős a fizikuma, remek alkat, de az úszását nem cserélném el Cseh Laciéval. Phelpsnél épp az erő, a hatalmas fordulók adják meg a sikert. A múltkor kérdezte tőlem Wladár Sanyi, hogy mivel magyarázom azt, hogy Laci ilyen fizikummal - hetvenhat kiló - ilyen időeredményekre képes. Azt válaszoltam, emlékezzen csak Egerszegi Krisztire. Nádszálvékony volt, ötven kiló, a vízben viszont úgy haladt, mint senki más. Laci technikailag tökéletes, fizikailag még van benne tartalék.

- Ha gonosz lennék, azt mondanám: Cseh úszik a legszebben, de Phelps a legeredményesebb. Sokra megyünk vele…
- Európában már Cseh László a legjobb úszó. És a világon is ő lehet. Meggyőződésem, három-négy év múlva lesz a csúcson. Addigra a fordulói, no meg a fizikuma is tökéletes lesz. Erősíteni kell karban, a felsőtestén és a csípőjét.

- Mire lehet képes akkor, ha már a fordulói is tökéletesek és az a bizonyos három-négy kiló izom is ott lesz rajta?
- Négyszáz vegyesen két-három másodperc is benne van még, kétszáz vegyesen szintén van tartalék. Tartom, a két vegyes számban és száz méter háton képes lesz megjavítani a jelenlegi világcsúcsot.

- Örül annak, hogy ősztől nappali tagozaton jár a műszaki egyetemre, vagy fél attól, hogy az úszás rovására megy?
- Örülök neki, hogy tanul. A sikereit részben pont annak köszönheti, hogy kiskorától kezdve rendszer volt az életében. Soha nem élt vissza azzal, hogy élsportoló, az iskolában mindig megfelelt. Most azt is vállalta, hogy nappali szakra jár, pedig az különleges tehertétel. Gondolja csak el, hajnali öt előtt indul otthonról, edzés, majd rohanás az egyetemre, ismét edzés, és már mehet is haza aludni. Mégis vállalja, egyszerűen, mert ő ilyen. Maximalista, mint én.

- Több száz gyerekkel dolgozik. Lát olyan fiatalt, aki egyszer Cseh nyomdokaiba léphet?
- Látok. Van egy fiúcska, tizenhárom éves, és mostanában sorra döntögeti Lacika korosztályos magyar csúcsait. A nevét most hagyjuk, úgyis sokat fog még hallani róla is…

Cseh László esete is bizonyítja, egy Európa-rekordernek is van még mit gyakorolnia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik