Beérett az új generáció

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.09.09. 22:34
Címkék
Az olaszok mindig a legkisebb géposztályban vitézkedtek a motokrossz-vb-n, és a hagyományok az idén is folytatódtak. Beérett egy új generáció.
Cairoli gyors karriert futott be
Cairoli gyors karriert futott be
Cairoli gyors karriert futott be
Cairoli gyors karriert futott be
Cairoli gyors karriert futott be
Cairoli gyors karriert futott be

A 20 éves Davide Guarneri megszerezte első futamgyőzelmét, a 21 éves Manuel Monni először került be az első háromba egy nagydíjon, a 22 éves David Philippaerts pedig az első futamgyőzelme mellé az első nagydíjgyőzelmét is begyűjtötte. A legnagyobb sikert azonban a 20 éves Antonio Cairoli érte el: harmadik vb-évadjában első lett a 125-ös géposztály utódának számító MX2-ben. Ilyen ifjú korban még egyetlen olasz krosszos sem ült fel a trónra!

A szíciliai születésű pilóta négyéves kora óta motorozik, az első krosszversenyén egy 60 köbcentis Kawasaki nyergében, nyolcévesen vett részt. Ezt követően bajnoki címeket szerzett az olasz minikrossz-, kadett- és juniorbajnokságokban, ám hazáján kívül nemigen szerzett hírnevet magának.

Mégis hamar bemutatkozott a vb-n, 2002-ben néhány nagydíjon - akkor még egy Honda nyergében - elindulva. 2004 a fordulat éveként vonult be karriertörténetébe: szerződést kötött az egyik legnevesebb olasz csapattal, a yamahás De Carli-alakulattal. Cairoli számára nem csak a csapat- és a márkaváltás jelentett változást, új csapata segítségével az év jelentős részében Belgiumban készülhetett, és a kétütemű motorról átült négyüteműre. Hamarosan jött is az eredmény: megszerezte az első futam- és nagydíjgyőzelmét, az összetettben pedig a harmadik helyen végzett.
Az idén már ő volt a vb egyik esélyese. Tizenhárom futamot meg is nyert, és hat nagydíjon végzett az élen. Kemény talajon és sárban egyaránt otthon érezte magát. Összesen 268 körön át vezetett; a világbajnokságot egy látványos felzárkozást követően nyerte meg. A Francia GP edzésén a pályán összeverekedett Guarnerivel, amiért kizárták a nagydíjról. Cairoli 31 pontos hátrányba került, ám ez sem zavarta: szinte verhetetlenné vált ezt követően, és megszerezte a koronát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik