Itt bármi megtörténhet

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2005.08.26. 23:53
Címkék
Mint a korábbi években, ezúttal is csak annyi biztos, hogy semmi sem biztos a Spanyol körversennyel kapcsolatban. Hiszen nem mondhatjuk egyetlen bringásra sem, hogy ő lenne a ma kezdődő 3368.5 kilométeres "kör" favoritja, számtalan hegyimenő reménykedhet. Mert, mint korábban szinte mindig, ezúttal is rengeteg emelkedő várja a karavánt.
A 60. Vuelta a Espana háromhetes, augusztus 27-től szeptember 11-ig tartó versengése három időfutamot, kilenc hegyi szakaszt - ezen belül 11 első kategóriás hegyet - tartogat a legjobbak számára. Az elmúlt évi győztes, Roberto Heras szerint a 10., a 14., és a 15. szakasz lesz a leggyilkosabb. Ennek megfelelően a hegyimenők boldogok, nem sok sprintbefutóra kell számítani. "Az egész viadal kemény lesz, de a második hét különösen embert próbáló feladat elé állít majd bennünket" - vélekedik Joseba Beloki, a hazaiak reménysége, aki egyike az összetett győzelemre is esélyes versenyzőknek.Ott van még a listán a már említett Heras, Francisco Mancebo, Igor González de Galdeano, Manuel Beltran, Oscar Sevilla a spanyolok közül, de az amerikai Floyd Landis is viszszatér részsikerei - tavaly viselhette az összetett elsőnek kijáró aranyszínű trikót - színhelyére.Nagyszerű csatákat vívhatnak a sprinterek

A Pro Tour-sorozat sztárjai közül rajtol az összetettben negyedik Tom Boonen. A belga összecsaphat a sorban utána következő Alessandro Petacchival, habár az olasz inkább show-t csinál egy-egy körverseny mezőnybefutójából, majd a hegyek lábánál "elfelejti" folytatni a küzdelmet. A Tour de France T-Mobil-os vezéráldozata, Erik Zabel is feltűnik majd várhatóan a sprinteknél, így az előbb említett két úrral nagyot csatázhatnak majd a sík szakaszokon.

Az utolsó napok is izgalmasak lehetnek

Hogy mi várható még ezenkívül? Szemben a Giro d’Italiával és a Tour de France-szal, ezen a viadalon az utolsó napokban is megváltozhat az élen a sorrend. Emlékezhetünk, két éve például Isidro Nozal, az ONCE kerekese szorongatta Herast - ezúttal egy csapatban, a Liberty-Segurosban tekernek mindketten. Tavaly pedig Pérez és Heras nagy csatája tette emlékezetessé a Vueltát, kettejük között mindössze 30 másodperc volt a különbség a végén.

A hazai csapatok rendre remekelnek Spanyolországban, a nagy kérdés, hogy közülük ki lesz a legjobb. A Liberty-Segurosnál a már említett Nozal erős kritikával illette a menedzsmentet, könnyen lehet, hogy a széthúzásból mások húznak hasznot. Ami biztos: a Saunier Duval 2005-ben számos remek diadalt aratott remek csapatszellemének köszönhetően.

Arra is figyelnek, hogy mit esznek

Papíron a Phonak a legerősebb - a hegyekben és az időfutamok során is -, de a svájci alakulatnál sokszor túl sokáig hezitálnak, kit is támogassanak a végső siker érdekében, ráadásul ebben az évben doppingbotrány is nehezítette a dolgukat.

A végére hagytuk a titkos favoritot. A Discovery Channel amerikaija, Tom Danielson a hírek szerint felépült az Olasz körversenyen elszenvedett térdsérülés-éből, a csapat leghőbb vágya pedig, hogy mindhárom nagy körverseny első helyét versenyzői gyűjtsék be az idén. Az első kettőn már sikerrel jártak, Danielsont pedig rendkívül erős hegymászó brigád támogatja.

Már csak egyet kívánhatunk a kerekeseknek, ússzák meg egészségesen a rájuk váró három hetet. No nem a hegyektől féltjük őket, sokkal inkább az ételmérgezéstől. Mint olvasóink emlékezhetnek rá, 2004-ben többen is gyomorrontás miatt adták fel a küzdelmet - legroszszabbul a T-Mobile járt, három bringása is kiesett a versenyből, és a többieknek sem ment valami fényesen. A rendezők mindenesetre ígéretet tettek rá, hogy ezúttal jobban odafigyelnek a konyhára.

Az elmúlt tíz év győztesei
2004 Roberto Heras (spanyol)
2003 Roberto Heras
2002 Aitor González (spanyol)
2001 Angel Casero (spanyol)
2000 Roberto Heras
1999 Jan Ullrich (német)
1998 Abraham Olano (spanyol)
1997 Alex Zülle (svájci)
1996 Alex Zülle
1995 Laurent Jalabert (francia)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik