Kisimult, de azért izgul

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2005.07.18. 23:10
Címkék
A budapesti ifjúsági Európa-bajnokság után a felnőttek következnek, vasárnaptól egy héten át Kanadában, Montrealban találkozik a világelit. Az eseményen hét magyar úszó kap szerepet, ám éremre leginkább csak Cseh Lászlónak van esélye. Persze ki tudja, az athéni olimpián is kevesen számoltak Gyurta Dániellel. A felvezetés második fejezetében Turi Györgyöt, Cseh László és Risztov Éva edzőjét kérdeztük.
Turi György magasra tette a lécet Cseh László számára (Fotó: Meggyesi Bálint)
Turi György magasra tette a lécet Cseh László számára (Fotó: Meggyesi Bálint)
Turi György magasra tette a lécet Cseh László számára (Fotó: Meggyesi Bálint)
Turi György magasra tette a lécet Cseh László számára (Fotó: Meggyesi Bálint)
Turi György magasra tette a lécet Cseh László számára (Fotó: Meggyesi Bálint)
Turi György magasra tette a lécet Cseh László számára (Fotó: Meggyesi Bálint)
- Mikor volt legutóbb szabadnapja?
- Nem emlékszem rá - gondolkozik el Turi György.

- Akkor inkább úgy kérdezem: mióta tart a montreali világbajnokság felkészülése?
- Január elseje óta.

- Szép… Nyugodtan várja a rajtot?
- Amúgy ideges típus vagyok, de most úgy érzem, kisimultam, csak annyi izgalom van bennem, amenynyi a verseny előtt kell.

- Mert annyira jó formában van az Európa-rekorder Cseh László?
- Igen, bár én is tisztában vagyok vele, nem lehet biztosra menni. Nekem is van szemem, látom a világranglistát, tudom, hogy annál csak jobb idők lesznek, mégis nyugodt vagyok, mert Lacika kiegyensúlyozott, jól felkészült.

- Elérkezett az idő, amikor négyszáz méter vegyesen Cseh László a nagyvad, mindenki őt akarja majd "levadászni" Kanadában. Nyomasztó?
- Hozzászoktam az érzéshez. Kovács Ági is mindenhol esélyesként indult. Például négy éve is, a fukuokai világbajnokságon. Ennek ellenére realizálta a különbséget, és kétszáz méter mellen aranyérmes lett, százon pedig harmadik.

- Mindenkit egy érdekel: nyer-e négyszáz méter vegyesen Cseh László, vagy sem?
- Ha a Jóisten úgy gondolja, akkor igen.

- Az amerikai Michael Phelps távollétében világcsúcs kell majd az aranyhoz, vagy Európa-rekord is elég?
- Nem hiszem, hogy négy perc tíz másodpercen belül kell úsznia a világbajnoknak, tehát meglehet, még Európa-rekord sem kell. Ettől függetlenül én lennék a legboldogabb, ha Lacika megdöntené a csúcsát. Montreal fontos, hosszú pályafutásának egyik szép fejezete lehet. Pontosítanék, Phelps ott lesz a világbajnokságon, és találkozni is fognak, kétszáz méter vegyesen. Ott majd kiderül, melyikük a jobb. Bevallom, kicsit idegesít, hogy mindenki nekem meg Lacinak teszi fel a kérdést, mit szólunk ahhoz, hogy Phelps nem indul négyszáz méter vegyesen. Miért nem az amerikait kérdezik? Például arról, miért hagyja ki a kétszáz méter pillangót is.

- Mert a négyszáz méter vegyes és a kétszáz pillangó a két legmelósabb szám?
- Pontosan. Úgy tűnik, Phelps az idén inkább a könnyebb utat választotta, nem kért az embert próbáló felkészülésből. Mint ahogy például az ukrán Klocskova sem indul. Lacika pedig - mint korábban annyiszor - most is keményen végigdolgozta a szezont. Ne legyen már az ő baja az, hogy más nem vállalta.

- Cseh esetében két érem a hivatalos cél, de mit várhatunk a másik tanítványától, Risztov Évától?
- Áprilisban második volt a világranglistán négyszáz méter vegyesen. Utána vírusos fertőzés támadta meg, majd elesett, és agyrázkódás miatt hagyott ki sokat. Két rendkívül fontos edzőtábor és öt verseny esett ki külső tényezők miatt. Hat hete tud normálisan dolgozni, ám hathetes felkészülés esetén nem az érem a realitás. Mindamellett nem ő lesz a héttagú magyar csapat leggyengébb tagja.

- Tehát mit várhatunk tőle?
- Pontokat, vagyis azt, hogy a négy számból lesz olyan, amelyben bekerül a legjobb hat közé.

- Mit fog csinálni augusztus elsején?
- Gondolom, várom Montrealban a Budapestre induló repülőt.

- Jó, és másodikán?
- Bemegyek a Kőbánya SC-be, és aláírom a fizetési jegyzékeket.

- Harmadikától pedig nyaral?
- Igen. Kimegyek Pécelre a nyaralómba, utána pedig két hetet Balatonfüreden töltök. De addig még van dolgom, nem is kevés…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik