Három arany a Szigeten

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2005.07.14. 23:44
Címkék
Amikor a szpíker a fiú 400 méteres vegyes úszás hajrája során belekiáltott a mikrofonba, hogy csak legyen elég magyar zászló az eredményhirdetéshez, a közönség (voltak vagy négyezren a lelátón) eszét vesztette a gyönyörűségtől. Egy tökéletesen megkomponált délután csúcsjelenete volt ez.
Jakabos Zsuzsanna elsôként csapott célba a 200 pillangó döntôjében
Jakabos Zsuzsanna elsôként csapott célba a 200 pillangó döntôjében
Jakabos Zsuzsanna elsôként csapott célba a 200 pillangó döntôjében
Jakabos Zsuzsanna elsôként csapott célba a 200 pillangó döntôjében
Jakabos Zsuzsanna elsôként csapott célba a 200 pillangó döntôjében
Jakabos Zsuzsanna elsôként csapott célba a 200 pillangó döntôjében
A három arany az bizony három arany. Pedig úgy indult, hogy itt minden lesz, csak kedélyes délután nem, előbb csak bólogattak az uszodába bepillantó hatalmas nyárfák, majd hajladozni kezdtek, végül az orkánerejű szél és villámlás láttán sokan már azon gondolkoztak, jobb lenne a tévé előtt tapsikolni a magyaroknak.

Aztán a vihar elvonult, s átadta helyét a magyar örömmámornak. Kezdődött azzal, hogy a 200 méteres lánypillangóúszás döntőjében Jakabos Zsuzsanna csobbant a vízbe. Ez pedig mostanában nem sok jót jelent a riválisoknak. Kihúzhatták a noteszből az arany szót, s ki is húzták, ugyanis "Zsu" (ez lenne a beceneve a pécsi klasszisjelöltnek) tökéletes úszás után, végig vezetve szerezte meg élete első, de biztosan nem utolsó ifjúsági Eb-győzelmét (persze hogy Európa-bajnoki csúccsal). Sok izgulnivaló nem volt a finálé során, hol egy testhosszal vezetett, hol másféllel.

Nem kellett sokat várni a másodikra. Jött ugyanis a lány 400 méter vegyes. Amelyben Jakabos azért nem indult, mert ütközött a pillangóval, no meg hazafiasság is van a világon. Másképpen fogalmazva, kitért a bajai Hoszszú Katinka elől, aki a távollétében abszolút favoritként úszhatott. S nem is borította fel a papírformát, jakabosi magabiztossággal ette meg a mezőnyt. Senki sem volt veszélyes rá, pedig éppenséggel találhattak volna fogást rajta, hiszen szerdán még láza volt, a torka is begyulladt. Ha egészséges, nyer öt másodperc előnnyel, így csaknem kettővel győzött…

Verrasztó Dávid (jobbra) hét századmásodperccel elôzte meg honfitársát, Kis Gergôt 400 vegyesen (Fotók: Meggyesi Bálint)
Verrasztó Dávid (jobbra) hét századmásodperccel elôzte meg honfitársát, Kis Gergôt 400 vegyesen (Fotók: Meggyesi Bálint)
Verrasztó Dávid (jobbra) hét századmásodperccel elôzte meg honfitársát, Kis Gergôt 400 vegyesen (Fotók: Meggyesi Bálint)
Ekkor már harmadszor hallgathatta meg a Himnuszt a lelátó népe (egyszer a megnyitón, majd kétszer az eredményhirdetésnél), s nem kellett sokat várni a negyedikre sem. Mert jött a fiú 400 méteres vegyes úszás fináléja. A magyar duóval, Verrasztó Dáviddal és Kis Gergővel. Az idén általában Kis nyerte meg a kettős külön-csatáját, a magyar felnőttbajnokságon viszont Verrasztó, aki úgy tűnt, kikecmergett a gödörből. De nézzük élőben a különleges párbajt.

Pillangón Kis robbant, második Verrasztó. Aztán jön a hát, itt már Verrasztó vezet. Kis a második. Aztán a mell. Úgy tűnik, az arany elkelt. Verrasztó megnyugtató előnnyel vezet. Aztán a gyors következik. Háromszázötven méternél még nyugodt lehet a vérnyomása a lelátón drukkoló papának, Verrasztó Zoltánnak (nem kell bemutatni, nagy klasszis volt egykor). Ám jön az utolsó ötven méter. Kis pedig önkívületben úszik. Másodpercekkel jobb részidővel robog, mint a korábbi legjobbja. Még tíz méter. Egyre jobban ráúszik Verrasztó Dávidra. Még öt. Úszásban általában az nyer, aki hátulról érkezik. Még kettő. Verrasztó mintha még rátenne egy lapáttal. Kis már nem tud, ő így is háromszor felülmúlta önmagát. Aztán együtt esnek be a célba. Az eredményjelzőn pedig megjelenik: 1. Verrasztó 4:17.72, 2. Kis G. 4:17.79. A szpíker Czene Attila, az érmeket Darnyi Tamás adja át. Vegyesorgia a Margitszigeten.

A három arany és egy ezüst mellett még becsusszan két ezüst… Előbb Szabó János nyújt a nevével ellentétben átlagfelettit, 50 méter háton ér oda a második helyre. Más kérdés, hogy minderről úgy nyolc perc után értesülhetünk, az időmérő ugyanis, ha rövid időre is, de megadta magát. Aztán a Jakabos, Hosszú aranyduó ismét vízbe ment, a női 4x200 méteres gyorsváltót vette a vállára. Szó szerint, hiszen Hosszú harmadik emberként a hetedik helyen vette át a képzeletbeli stafétát, s onnan vitte fel a második helyre a négyest. Úgy tűnt, Jakabos behozza aranyra a kvartettet, ám végül maradt az ezüst.

Három arany és három ezüst tehát a nyitó napi mérleg. Zseniális. Ja, és volt elég magyar zászló az eredményhirdetéshez…
Éremtáblázat – az élcsoport
OrszágAEB
MAGYARORSZÁG33
Németország211
Olaszország111
Lengyelország11
Oroszország12
Nagy-Britannia13
Portugália11
---- "Hihetetlen a közönség, nem gondoltam volna, hogy ekkora tombolás lesz. Már reggel éreztem, hogy enyém lehet a pillangó aranya, a váltót viszont egy kicsit sajnálom" - így Jakabos Zsuzsanna, aki a nyitó nap egyik hőse volt.

"Lázam volt, a torkom most is fáj, ezért nyertem a vártnál gyengébb idővel a vegyest. A váltónál mindent megtettem, de ez sem volt elég az aranyhoz" - összegzett a bajai Hosszú Katinka.

"Fantasztikus verseny volt, le a kalappal Gergő előtt. Nagyot úsztunk mindketten, ennél jobban nem is sikerülhetett volna a vegyes döntője" - mondta Verrasztó Dávid az eredményhirdetés után.

"Öt másodpercet javítottam az egyéni csúcsomon, nem baj, jövőre 4:10-et úszok, s megverem Dávidot" - mondta mosolyogva, félig viccesen az ezüstérmes Kis Gergő.

"Tizenhárom évig a Hajósban edzettem, most meg itt lettem érmes. Nagyon örülök, hiszen a hatodik idő volt az enyém, erre a második helyen értem célba" - örömködött az 50 méter háton ezüstérmes Szabó János. ---- Fiúk. 200 m gyors. Eb: Vitalij Romanovics (Oroszország) 1:49.86, 2. Tiago Venancio (Portugália) 1:49.98, 3. Steffen Deibler (Németország) 1:50.10, …9. Makány Balázs.
50 m hát. Eb: Simone Manni (Olaszország) 26.44, 2. Szabó János (Magyarország, egyesület: Bp. Honvéd, edző: Nagy József) 26.55, 3. Marco Malinverno (Olaszország) 26.57, …12. Sallai Márk (Magyarország).
400 m vegyes. Eb: Verrasztó Dávid (Magyarország, egy: Jövő SC, e: Széles Sándor) 4:17.72, 2. Kis Gergő (Magyarország, egy: Ajkai Rája, e: Farkas András) 4:17.79, 3. Thomas Haffield (Nagy-Britannia) 4:21.75.
4x100 m gyorsváltó. Eb: Németország (Alibek Kaesler, Christian Kubusch, Victor Busch, Steffen Deibler) 3:24.48, 2. Lengyelország (Jakub Jasinski, Mateusz Haas, Krzysztof Gawlowicz, Kajetan Zaluski) 3:24.68, 3. Oroszország (Alekszej Lapin, Andrej Grecsin, Andrej Serij, Pavel Kotelnyikov) 3:24.77, …5. Magyarország (Makány Balázs, Fekete István, Rácz Ákos, Povázsay Zoltán) 3:29.76.

Lányok. 50 m mell. Eb: Luiza Hrynewicz (Lengyelország) 32.96, 2. Elisa Celli (Olaszország) 32.99, 3. Diana Gomes (Portugália) 33.02, …29. Bor Katalin (Magyarország), 30. Dara Eszter (Magyarország).
200 m pillangó. Eb: Jakabos Zsuzsanna (Magyarország, egy: Pécsi Tási, e: Petrov Anatolij) 2:10.18, 2. Antje Mahn (Németország) 2:12.19, 3. Jessica Dickons (Nagy-Britannia) 2:12.28, …7. Urbán Kata (Magyarország) 2:18.13.
400 m vegyes. Eb: Hosszú Katinka (Magyarország, egy: Bajai Spartacus, e: Pass Ferenc) 4:45.88, 2. Hannah Miley (Nagy-Britannia) 4:47.47, 3. Jekatyerina Rivanyina (Oroszország), …6. Hajnal Erika (Magyarország) 4:52.75.
4x200 m gyorsváltó. Eb: Németország (Antje Mahn, Franziska Prade, Nadine Stresing, Sophie Dietrich) 8:14.60, 2. Magyarország (Verrasztó Evelyn, egy: Jövő SC, e: Széles Sándor, Pleszinger Petra, egy: Veszprém, e: Esküdt Roland, Hosszú Katinka, egy. Baja Spartacus, e: Pass Fernec, Jakabos Zsuzsanna, egy: Pécsi Tási, e: Petrov Anatolij) 8:15.22, 3. Nagy-Britannia (Francesca Halsall, Natalie Durant, Jasmin Carlin, Rachael George) 8:15.46.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik