Bárdosi Sándor remek kiegészítő sportágra lelt

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.06.13. 22:12
Címkék
A visegrádi amatőr szumó Európa-bajnokságon olimpiai ezüstérmes birkózónk, Bárdosi Sándor belekóstolt a rokon sportágba. Kezdetben jó kis bulinak indult az egész, aztán a project komollyá vált: a hazai közönség buzdítása közepette a 85 kilós súlycsoportban Eb-arany lett belőle.
Az immár szumóban Eb-gyôztes Bárdosi az oszakai vb-n is indul
Az immár szumóban Eb-gyôztes Bárdosi az oszakai vb-n is indul
Az immár szumóban Eb-gyôztes Bárdosi az oszakai vb-n is indul
Az immár szumóban Eb-gyôztes Bárdosi az oszakai vb-n is indul
Az immár szumóban Eb-gyôztes Bárdosi az oszakai vb-n is indul
Az immár szumóban Eb-gyôztes Bárdosi az oszakai vb-n is indul
- Nem számítottam rá, hogy ennyire menni fog a szumózás - így az újdonsült Európa-bajnok. - Még a rajt előtt nyilatkoztam hülyéskedve, hogy a birkózás új szabályai annyira hasonlítanak a szumóra, hogy kizárt, hogy ne szerepeljek jól. Amikor persze ott álltam a küzdőtéren, már nem lehetett komolytalankodni. Titkon számítottam a jó szereplésre, de arra nem, hogy ennyire jól sül el.
- Mennyit készült a sportágváltásra?
- Összesen három edzésen vettem részt, a rituálékat meg kellett tanulnom, meg az alapvető technikákat is igyekeztem ellesni. De nem szeretném, ha bárki azt gondolná, hogy ez komolytalan sportág, amenyben három edzés után zsebre lehet vágni egy Eb-aranyat. Néhány hete elkezdtük az alapozást az őszi, budapesti birkózó-vébére, a fizikai felkészültségem tökéletes, és jól meg tudtam élni a birkózótechnikákból.
- Honnan jött az ötlet?
- A magyar szumóvezetők kerestek fel, hogy lenne-e kedvem kipróbálni magam. Korábban már voltam versenyen, nagyon tetszett. Erre az Európa-bajnokságra is biztosan kilátogattam volna.
- Folytatás?
- Ha már ennyire jól ment, butaság lenne, ha nem foglalkoznék komolyabban vele. A két sportág remekül kiegészíti egymást, az én példám egyébként nem egyedülálló, sok egykori birkózónk tért át szumóra visszavonulása után. Az én győzelmem csak azért érdekes, mert aktív birkózó vagyok. Az unalmas alapozás, négy-öt hónapos felkészülések közepette, a futás és erősítés monotóniáját megtörve, nagyszerű volt ez a kiruccanás, üde színfolt a szürke hétköznapokban. Ha meg ráadásul sikereket is elér az ember… Nincs kizárva, hogy az október tizenötödikén és tizenhatodikán esedékes oszakai vébén is megméretem magam. Szumó, Japánban… ez azért nem hangzik rosszul.
- Akkor egy arany már kipipálva, jöhet a következő, a budapesti birkózó-vébén. Mindkét világverseny hazai rendezésű…
- Az azért keményebb dió lesz. A tavalyi, haparandai Európa-bajnokságon harmadik, az idén, Várnában ötödik lettem, csak az új szabályok buktatói miatt maradtam le az éremről. Úgy érzem, jól megy mostanában. Már Várnára is remekül sikerült a fizikai felkészülésem, ígérem, a pesti vébére még többet készülök. Minden vágyam, hogy a hazai vébé jól sikerüljön. A mostani szumóarany után úgy érzem, annyit fogok dolgozni, hogy összeessek az edzésen, majd csak lehúz valaki a szőnyegről… ---- K ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik