Kökényesi Györgynek csak az arany elég jó

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.06.10. 22:33
Címkék
A szupermoto hazánkban szinte egyet jelent a Kökényesi családdal, idősebb és ifjabb Kökényesi Györggyel. Ôk ketten alapították meg és tették egyre népszerűbbé a szupermotózást Magyarországon, és ők ketten érték el az eddigi legnagyobb magyar sikereket is az egyik legfiatalabb motoros szakágban.
Kökényesi György csak az Európa-bajnoki címmel lenne elégedett
Kökényesi György csak az Európa-bajnoki címmel lenne elégedett
Kökényesi György csak az Európa-bajnoki címmel lenne elégedett
Kökényesi György csak az Európa-bajnoki címmel lenne elégedett
Kökényesi György csak az Európa-bajnoki címmel lenne elégedett
Kökényesi György csak az Európa-bajnoki címmel lenne elégedett
Idősebb Kökényesi György Európában az egyik legnagyobb szaktekintélye a szupermotónak - ő az Európai Motorkerékpáros-szövetség illetékes bizottságának elnöke -, és neki köszönhető, hogy a legrangosabb európai versenyek is láthatók hazánkban. Előbb az Alpok- Adria-bajnokságot hozta el Magyarországra, egy héttel ezelőtt pedig már Európa-bajnoki futamot is rendeztek nálunk. A hazai viadal egyik főszereplője az egykori krossz-vb-menő, ifjabb Kökényesi György volt, aki miután 1996-ban abbahagyta a krosszpályafutását, 1998-ban elkezdett szupermotózni. És az elmúlt hét évben az első számú magyar szupermotóssá vált. Itthon halomra nyeri a bajnoki címeket, és a nemzetközi mezőnyben is felzárkózott az európai elithez. Különösen az elmúlt két éve volt nagyon jó "kis Kökénynek": 2003-ban Európa-kupát nyert, tavaly pedig az Alpok-Adria-bajnokságban győzött. Az idén is parádés formában van: a 250 köbcentis kategóriában százszázalékos teljesítménnyel vezeti az Európa-bajnoki pontversenyt.

"Néhány verseny erejéig már 2003-ban bemutatkoztam az Európa-bajnokságon, tavaly pedig eldöntöttem, hogy a teljes Európa-bajnoki szériát végigversenyzem. Sajnos azonban már az első, portugáliai viadalon vállsérülést szenvedtem, ezért búcsút kellett intenem az álmaimnak. Az idei szezonra megmaradtak a tavalyi tervek, amelyek szerencsére megvalósulni látszanak. A sérülések elkerültek, és a motorozás is nagyon jól megy"- mondta a négy viadalból négyet megnyerő Kökényesi, aki azt is elárulta, hogy miért gyorsabb az idén, mint az elmúlt szezonokban.

"Rendkívül motivált vagyok, és a sikerek sem kerülnek el. A győzelmeimben nagy szerepe van a Yamahámnak, hiszen az idén már nem szériamotorral versenyzek, és így nincs akkora technikai hátrányom, mint korábban. A motoromat Fehér Géza és Kalivoda Imre készíti fel, egyszerűen fantasztikus munkát végeznek. Persze, nekem is kell edzenem a sikerhez, de ezzel sincs baj, sokkal többet motorozom, mint az elmúlt években. Akkor is rengeteget fejlődöm, amikor edzést tartok az ifjú tehetségeknek."

És hogy meddig lehet még eljutni? Kökényesi csúcsformában van, úgyhogy természetesen Európa-bajnok szeretne lenni.

"Ha a hátralévő három nagydíjon, azaz hat versenyen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtok, és a Yamahám is bírja a terhelést, akkor szerintem én lehetek az első magyar szupermoto Európa-bajnok. Ha ez sikerülne, automatikusan résztvevője lehetnék a világbajnoki mezőnynek is."

Kökényesi György
Született: 1977. szeptember 17., Budapest
Magassága/testsúlya: 182 cm/92 kg
Motorja: Yamaha
Csapata: Pacotti Team
Legnagyobb sikerei: 12x motokrossz magyar bajnok, 4x szupermotobajnok, Európa-kupa-győztes (2003), Alpok-Adria-bajnok (2004)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik