Nincs unalmas Boca-River

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.05.20. 23:28
Címkék
A húszból 18 csapat háttérbe szorul a hét végén, tudniillik Boca Juniors-River Plate örökrangadót rendeznek a bajnokságban. Ha a superclásico van műsoron, akkor - az argentin szokásoknak megfelelően - kortól, nemtől, foglalkozástól és klubhovatartozástól (!) függetlenül minden futballrajongó csak erre az összecsapásra összpontosít, figyelmen kívül hagyva a többi mérkőzést. A profi bajnokság történetében 176. alkalommal fordul ez elő.
Gólöröm Palermo módra – ebbôl lát manapság keveset a Boca-tábor
Gólöröm Palermo módra – ebbôl lát manapság keveset a Boca-tábor
Gólöröm Palermo módra – ebbôl lát manapság keveset a Boca-tábor
Gólöröm Palermo módra – ebbôl lát manapság keveset a Boca-tábor
Gólöröm Palermo módra – ebbôl lát manapság keveset a Boca-tábor
Gólöröm Palermo módra – ebbôl lát manapság keveset a Boca-tábor

Egyszerűen nincs unalmas Boca-River, a genovaiak és a milliomosok rivalizálása olyan méreteket öltött már az elmúlt száz évben, hogy az itteni ésszel szinte felfoghatatlan. A két klub számára az egymás elleni mecscsek mindennél fontosabbak, amiből egyenesen következik, hogy az egymás ellen aratott győzelem maga a nagybetűs Siker. Olyan siker, amely minden rosszat egy csapásra elfeledtet - éppen ezért előzi meg óriási várakozás a Boca és a River holnapi meccsét, hiszen jelenleg mindkét klub szekere döcög a bajnokságban. A kettő közül az előbbié sokkal jobban.

A vendéglátó Boca már lemondott a bajnoki címről, egy hete a hatodik vereségét szenvedte el a Clausurában, így viszszacsúszott a 12. helyre. Hátránya kilenc pont az első helyezett Vélezzel szemben - Jorge Benítez edző a minap be is jelentette: a Boca célja nem a bajnoki cím megszerzése, hanem a Libertadores-kupa elhódítása (utóbbira minden esélyük megvan az arany-kékeknek). A Bombonera-stadion közönsége ettől függetlenül kitart kedvencei mellett, az előzetes hírek szerint - nem meglepő módon - telt ház, azaz 57 ezer ember várja majd a feleket.

Boca-győzelem esetén a szurkolók természetesen minden eddigi rosszat megbocsátanának az "aranylábú fiúknak". Benítez elsősorban azokat a játékosait küldi pályára a River ellen, akiket az elmúlt fordulókban pihentetett a Libertadores-kupa-menetelés miatt: Schiavit, Cagnát, Vargast és Martín Palermót például. Velük a Boca megszakíthatja 2001 óta tartó nyeretlenségi sorozatát a River ellen a Bombonerában.

A piros-fehérek elvben még megnyerhetik a bajnokságot, ezért is nehezedik rájuk (nagyobb) teher. Ha a milliomosok nem tudják elviselni ezt, két szék között könnyen a pad alá eshetnek. A bajnokságban folyamatosan csúsznak a lejtőn - nemrégiben még vezették a táblázatot, most a negyedikek -, és a Libertadores-kupában is nehéz napok elé néznek. A rangadó előtt rendezték meg a nyolcaddöntő első mérkőzését, amelyen a River elszenvedte első vereségét a sorozatban, azaz egyelőre a kiesés szélén áll.

Az elmúlt egy hónap híven tükrözi a River látványos visszaesését: ötből egyszer sem tudtak győzni a piros-fehérek. Ennek ellenére nehéz dolga lesz a Bocának. A River játékosai lőtték ugyanis a legtöbb gólt a Clausurában, ráadásul tavaly ősszel a milliomosok átgázoltak Palermóékon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik