Egy napig tartott a Real öröme

CSILLAG IMRE, GYENGE BALÁZSCSILLAG IMRE, GYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2005.05.08. 22:59
Címkék
Hiába ütötte ki kiváló játékkal a Real Madrid a Santandert, a fővárosiak által várva várt Valencia-győzelem elmaradt a Barcelona ellen, így három fordulóval a vége előtt szinte már a katalánok nyakába akasztható az aranyérem. Megvan az első kieső - a Numancia -, míg a Bajnokok Ligájáért folyó versenyfutás továbbra is roppant kiélezett.
Szombat este volt kit ünnepelni Madridban, elvégre a csapat talán a szezon eddigi legjobb teljesítményével fektette két vállra a Santandert. Az öt gólból kettőt-kettőt jegyző Ronaldót és Raúlt természetesen a többieknél is jobban dicsérte a szurkolótábor, a sajtó és Wanderley Luxemburgo edző is. "Amióta itt vagyok, ez volt Raúl legjobb mérkőzése. Futott, lőtt, segített Zidane-nak és Beckhamnek a középpályán, hatalmas mezőnymunkát végzett" - áradozott a szakvezető a csapatkapitányról, aki góljai mellett még két gólpasszt is jegyzett.

Raúl a következőképpen kommentálta teljesítményét: "Nagyon kijött a lépés, ezért tudtam kétszer a kapuba találni és gólpasszokat adni. A legfontosabb persze, hogy jól játszott a csapat, hogy nyertünk, és hogy nyomást gyakorolhatunk a Barcelonára. Ha a Barca megnyerné a bajnokságot, azt a saját erejéből tegye, és ne azért, mert mi megbotlunk, és megajándékozzuk a sikerrel."

Ronaldinho (10) csodálatos lövéssel szerzett vezetést a Barcelonának, majd remek gólpasszt adott Eto’ónak
Ronaldinho (10) csodálatos lövéssel szerzett vezetést a Barcelonának, majd remek gólpasszt adott Eto’ónak
Ronaldinho (10) csodálatos lövéssel szerzett vezetést a Barcelonának, majd remek gólpasszt adott Eto’ónak

Az est másik ünnepeltje, Ronaldo szép mérföldkőhöz érkezett, a Santander ellen jegyzett első gólja volt ugyanis a századik a spanyol élvonalban - beleértve természetesen a Barcelonában szerzett találatait is. Mivel a mérkőzés során még egyszer bevette Avat kapuját, összességében 101 találatnál jár, a nyolcadiknál az elmúlt öt mérkőzésén, és már csak három gólra van a góllövőlistát 23-mal vezető Eto’o mögött.

Primera División
35. forduló: Osasuna-Mallorca 1-1 (Milosevics 83., ill. Farinós 34.), Athletic Bilbao-Zaragoza 2-0 (Urzáiz 54., Lacruz 84.), Real Madrid-Santander 5-0 (Owen 29., Ronaldo 36., 90. - az elsőt 11-esből, Raúl 54., 72.), Betis-Sevilla 1-0 (Oliveira 7.), Espanyol-Numancia 3-0 (Amavisca 55., Coro 58., Antonio 83. - öngól), Getafe-Real Sociedad 2-0 (Michel 31., 42.), Málaga-Villarreal 0-2 (Riquelme 63., Cazorla 65.), Albacete-Levante 3-1 (Francisco 39., Redondo 51., Mark González 53., ill. Sergio García 61.), Valencia-Barcelona 0-2 (Ronaldinho 28., Eto’o 30.).
Kilenc nyeretlen derbit követően verte meg ismét az élvonalban a Betis a Sevillát, mégpedig kemény, de végig sportszerű mérkőzésen.

Mindez azért is érdekes, mert a két klub elnöke a találkozót megelőzően igen éles szópárbajt vívott egymással, és sokáig úgy tűnt, Manuel Ruiz de Lopera, a Betis első embere nem engedi be a stadionba kollégáját, José Maria del Nidót. Végül beengedte, és mint kiderült, neki lett igaza, mert Ricardo Oliveira korai találatával a zöld-fehérek nyertek, ami még akkor is elégtételt jelenthet a Betis drukkereinek, ha végül a Sevilla végez előrébb - esetleg Bajnokok Ligája-helyet érő pozícióban - a tabellán.

Szintén sokat mondanak egy ilyen mérkőzésen aratott győzelem értékéről Joaquínnak, a Betis első számú húzóemberének szavai. "Függetlenül attól, mit hoz számomra a jövő, már boldog leszek, hiszen nyertem egy derbin. Enélkül nem akartam elmenni" - árulta el a több nagycsapat által is csábított középpályás.

Tegnap aztán sok minden eldőlt, például az, hogy a következő szezonban nem találkozhatunk a Primera Divisiónban a Numanciával, amely sima vereséget szenvedett a BL-re törő Espanyol otthonában. A minden bizonnyal kieső Albacete ugyanakkor győzött a Levante ellen, ismét kis esélyhez juttatva a 17., még bentmaradást érő helyre hajtó Mallorcát.

Szavazás

Ki nyeri meg az idén a spanyol bajnokságot?

A fő kérdés persze az volt, hogy a Barca miként teljesít a Mestallában. Nos, a katalánok az első félidő derekán két gyors góllal eldöntötték a mérkőzést, lelohasztva a Real-hívők reményeit. Igaz, először a Valencia került helyzetbe, Fábio Aurélio szabadrúgását követően a labda nem sokkal kerülte el a bal kapufa és a léc találkozását, ám egy perccel később Ronaldinho hatalmas gólt vágott Palop kapujába. A brazil támadó szinte álló helyzetből, jó 20 méterről, jobb külsővel küldte a labdát a bal felső sarokba. Az egyenlítéssel azonnal megpróbálkozó Valencia nem sokkal később újra kapitulált, amikor a Ronaldinho álompasszával kilépő Eto’o előbb elküldte Marchenát egy testcsellel, majd kissé kisodródva okosan a hosszú sarokba gurított.

A fordulást követően sem változott a játék képe, a Valencia nem tudott nagy helyzetet kialakítani, ráadásul a 68. percben a Decót brutálisan felrúgó Marchena a kiállítás sorsára jutott, lehetetlen helyzetbe hozva ezzel az övéit. A Barca természetesen élt a lehetőséggel, és bár előnyét nem növelte tovább, a három pontot mind hazavitte. Mindez azt jelenti, hogy ha a Valenciába a hét végén visszatérő Barcelona megveri a Levantét, bajnoknak mondhatja magát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik