Nem jósolgat, inkább játszik

OSZVALD GYÖRGYOSZVALD GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2004.12.27. 20:40
Címkék
Az év folyamán a nevét szinte minden mérkőzés után nagybetűkkel írtuk, s rendszerint a legtöbb pontot is ő szerezte. Óriási kedvvel játszotta végig a bajnokság eddigi fordulóit, csakúgy, mint a tavasszal véget ért pontvadászatot. Talán neki van a legnagyobb szerepe abban, hogy a Vasas újra régi fényében tündököl.
Józsa Zsuzsannának sokat köszönhet a Vasas, hiszen kiváló teljesítménye nélkül aligha jutott volna az óbudai együttes a döntôbe (Fotó: Czagány Balázs)
Józsa Zsuzsannának sokat köszönhet a Vasas, hiszen kiváló teljesítménye nélkül aligha jutott volna az óbudai együttes a döntôbe (Fotó: Czagány Balázs)
Józsa Zsuzsannának sokat köszönhet a Vasas, hiszen kiváló teljesítménye nélkül aligha jutott volna az óbudai együttes a döntôbe (Fotó: Czagány Balázs)
Józsa Zsuzsannának sokat köszönhet a Vasas, hiszen kiváló teljesítménye nélkül aligha jutott volna az óbudai együttes a döntôbe (Fotó: Czagány Balázs)
Józsa Zsuzsannának sokat köszönhet a Vasas, hiszen kiváló teljesítménye nélkül aligha jutott volna az óbudai együttes a döntôbe (Fotó: Czagány Balázs)
Józsa Zsuzsannának sokat köszönhet a Vasas, hiszen kiváló teljesítménye nélkül aligha jutott volna az óbudai együttes a döntôbe (Fotó: Czagány Balázs)
- Merre járt, hol töltötte a rövid pihenőt?
- Síelni voltam Ausztriában. Csodálatos volt, azt hiszem, sportágat kellene váltanom!
- Mikor kezdődik a felkészülés a következő sorozatra?
- Már karácsony után formába hozó edzéseket tartunk, hiszen január közepén kezdődik az alapszakasz harmadik köre. A jelenlegi első hely, ugye, kötelez.
- Milyen típusú edzésmunkát végez a legszívesebben?
- Szeretem a délelőtti, kis létszámú gyakorlásokat. A Folyondár utcai csarnokunkban ideálisak a feltételek a munkához: bármikor van terem, jó a fűtés, a világítás, van edzőpartner, sőt egy ideje pszichológus is dolgozik a csapatunkkal. A lelkünk is edzésben van, nemcsak a testünk.
- Több egyesületben is játszott már. Milyen a kapcsolata a jelenlegi és a régebbi társakkal?
- A csapaton belül jó a viszonyom a lányokkal, szeretek velük játszani. Nagyon fiatal mindenki, igazi kis közösségben dolgozunk. A többiek? Hát, most is Antoni Krisztinával vagyok, ő pedig az ADRC-ben játszik. Az eddigi tizenhárom röplabdás évem alatt több egyesületben is voltam, rengeteg élményt szereztem, de volt részem küzdelemben is bőven. Szétszóródtunk, de a barátság mindenkivel megmaradt.

Józsa Zsuzsanna
Született: 1983. 04. 19., Budapest
Magassága/testsúlya: 183 cm/70 kg
Posztja: ütô, feladó
Klubja: Vasas Opus-Via Óbuda
Válogatottságainak száma: 9
Kiemelkedô eredményei: magyar bajnoki 2. (2002, 2004); magyar bajnoki 3. (2003)
- Emiatt a barátság miatt választotta strandröplabdás partnerének is Antoni Krisztinát?
- Nagy szerepe volt benne annak is.
- Ez évben nem indultak a strandröplabda országos bajnokságon, tavaly sérülés gátolta, de 2002-ben az ötödik helyet szerezték meg. Milyen céljai vannak ebben a szakágban?
- Mindenképpen sok külföldi versenyen szeretnék indulni, tapasztalatokat szerezni és az olimpián is részt venni! Vagy Pekingben, vagy majd a következőn…
- A homokon nem válik élesen ketté az ütő és a feladó, a teremben más szabályok érvényesülnek. Ütő-poszton játszik, de korábban azt mondta, a feladást is szereti.
- A kettő nem zárja ki egymást. Ütő lettem, így adódott. De az a vágyam, hogy egyszer nagyon jó feladó legyek. A "kettősségnek" amúgy nemrég konkrét haszna is volt: mindkét feladónk megsérült, így én vettem át a karmesteri pálcát egy mérkőzés erejéig.
- A válogatottban feladót játszik.
- Igen, de itt nem is ez a fontos. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a legjobbak közé választanak. A fehéroroszországi Európa-bajnoki selejtező után a vacsoránál, az első szerepléshez tartozó avatáson, nyusziugrálásban kellett körbemennem, és a csapat előtt meg kellett ugatnom a holdat. A "szívatás" ellenére mondhatom: nagyon jó emberekkel találkoztam, szinte mindenki "idegenlégiós" volt, nagyon rutinosak, ennek ellenére hamar befogadtak.
- Csábították önt külföldre?
- Nem kell csábítani, mennék én magamtól is. Ez nagy kihívás, és megvan a fejlődés lehetősége is.

- Mit szólna néhány év távolléthez a családja?
- Hát, nem is tudom... Édesanyám, Biszku Éva, hatvanötszörös válogatottként, olimpikonként biztosan megértene. Ô a legfőbb támaszom, mind a sportban, mind a magánéletben. Minden hazai mérkőzésemet megnézi, s ha ideje engedi, az idegenbeli meccsekre is elkísér. Azt pedig végig kellene gondolnom, hogy a nemrég született ikertestvéreim - egy fiú, egy lány - hiányát hogyan tudnám megemészteni.
- Vállalkozna esélylatolgatásra? Bajnok lesz-e a Vasas Opus-Via Óbuda röplabdacsapata?
- Reménykedem benne, de nem jósolok. Minden feltétel adva van, kiváló körülmények között dolgozhatunk, a vezetőség is mindent megtesz. Inkább végzem a dolgom, mintsem találgatok.
Az elmúlt 4 év győztesei
2003Erdősné Balogh Erika
2002Nagy Mariann
2001Erdősné Balogh Erika
2000Erdősné Balogh Erika
---- Az olimpia legjobb pontszerzője

Csak első ránézésre van nehéz dolga az embernek, amikor ki kell választania az év külföldi női röplabdázóját. Az egyetlen nagy verseny, amelyet ebben az évben megrendeztek, az athéni olimpia volt, s természetesen ennek tekintetében kell kiválasztani az esztendő legjobbját is. Akik nyomon követik a röplabdát, tudhatják, hogy csak kivételes képességű játékos tud elérni 33 pontot egy mérkőzésen.
Ha azonban hozzávesszük, hogy ezt a világon a legjobban védekező csapat, a kínai válogatott ellen teszi az illető, az bizony megsüvegelendő alakítás. Nos, Jekatyerina Gamova bizony ilyen produkcióval rukkolt ki az ötkarikás játékok fináléjában. A karcsú orosz hölgy a finálé végén nem örülhetett, hiszen a nem mindennapi izgalmakat hozó döntőt követően az ázsiaiak nyakába akasztották az aranyérmet. Gamova számos világversenyen lett már a legértékesebb játékos, Görögországban azonban "csak" a legjobb pontszerző címet szerezte meg. ---- Január
Két Bajnokok Ligája-győztes csapat is Nyíregyházára látogat. A magyar együttes nem tud meglepetést szerezni, mind a Jekatyerinburgtól, mind pedig a későbbi győztes Tenerifétől vereséget szenved.

Február
Döntést hoz az Európai Röplabdaszövetség (CEV), mely szerint 2007-től mind a férfi-, mind női mezőnyben 16 csapattal rendezik meg a kontinensviadalokat.

Március
A novemberben nagy reményekkel a Vasashoz szerződtetett két ukrán játékos, Natasa Akimova és Natasa Papizsanszkaja elhagyja a klubot. Kétségbeesett sajtótájékoztatót tart a Magyar Röplabdaszövetség (MRSZ), amelyen bejelentik, hogy a szervezet működése veszélybe került.

Április
A Magyar Kupa négyes döntőjében a Nyíregyháza diadalmaskodik, miután megveri az előzetesen esélyesebbnek gondolt BSE-t. Sokáig nem örülhetnek a nyírségiek az aranyéremnek, hiszen az Extraliga elődöntőjében a Vasas tökéletes játékkal elüti őket a döntőbe jutástól.

Május
A magyar női válogatott a második helyen végez a 29. Savaria-kupán. A tornát Szerbia-Montenegró legjobbjai nyerik meg, miután az utolsó napon 3:0-ra legyőzik a mieinket. A BSE csak nagy nehezen tudja beverekedni magát az Extraliga fináléjába, ám ott a Vasas már nem jelent nagy akadályt számára, így a városmajoriak állhatnak a dobogó felső fokára.

Június
A 2. helyen végez a B-osztályos Eb-selejtező első tornáján a magyar női válogatott. Egyedül csak a hazai pályán játszó fehéroroszoktól szenved vereséget. Dániát 3:1-re, míg a portugálokat 3:0-ra múlja felül. A Vasasnál Ratimorszky Károlyt Jókay Zoltán váltja a kispadon.

Július
Eldől, hogy a Nagy Krisztina, Pethő Anita strandröplabdapáros nem vehet részt az athéni olimpián. Anyagi okok miatt nem indul az Extraligában az NB I első helyezettje, a Kaposvár, helyette két év után újra az élvonalban szerepel az Angyalföld.

Augusztus
Remek csatákat láthat a közönség az athéni olimpián. Bár nagy meglepetés senkit sem ér, hiszen az előzetesen is a legnagyobb esélyesek között emlegetett Kína nyeri meg a viadalt. Teljes érdektelenségbe fullad a nők között a strandröplabda ob. A döntőben mindössze három páros indul, amelyek közül a Nagy Krisztina, Pethő Anita egység bizonyul a legjobbnak.

Szeptember
Megkezdődik a 2004-2005-ös női Extraliga, s az első néhány forduló után már kettészakad a mezőny. Ekkor próbálják ki hazánkban először az új pontszámítási rendszert, mely szerint a 3:0-s és a 3:1-es győzelem három, a 3:2-es siker két, a 3:2-es vereség egy, míg a 3:1-es vagy a 3:0-s kudarc nulla pontot ér.

Október
Kezd kikristályosodni, hogy a magyarországi csapatok közül kiemelkedik a Vasas és a BSE. Előbbit a korábban feladóként is jól muzsikáló Józsa Zsuzsanna viszi ekkortájt a hátán.

November
A Vasas Franciaországban szerepel a CEV-kupa selejtezőjében, ám túl sok babér nem terem számára. Megkezdi szereplését az Élcsapatok Kupájában az NRK Nyíregyháza.

December
Kiesik a Nyíregyháza az Élcsapatok Kupájából, miután csoportküzdelmek után nem sikerül kiharcolnia a továbbjutást érő első két hely valamelyikét. ---- Ob három csapatnak?

Kevés alkalommal hallottunk olyanról, hogy az lökést adhat egy csapatnak, ha elhagyja két meghatározó játékosa. Márpedig, a legutóbbi szezonban ez történt a Vasasnál. A sok fiatal játékos közé 2003 novemberében szerződtették a már jó ideje Magyarországon röplabdázó, ukrán Natasa Akimovát és Natasa Papizsanszkaját.
Eleinte remekül ment a csapatnak, jöttek a sikerek, ám a tél vége felé valami történt. Mintha a két játékos érkezésével megbomlott volna a Vasasra olyannyira jellemző csapategység. Ezt persze érezte mindenki, ám Fördös László szakosztályvezető tette meg az első lépéseket: szerződést bontott a két játékossal. Varázsütésre szárnyakat kapott a Vasas, a bajnokság talán legnagyobb meglepetését kiváltva. A budapesti csapat (amely elvileg két legjobbját veszítette el), parádés játékot produkálva olyan gyorsan elintézte a Nyíregyházát, hogy Ludvig Zsolt tanítványai szinte azt sem tudták, hol vannak. A szabolcsiak néhány nappal előtte gyűjtötték be újabb Magyar Kupa-elsőségüket, így a hangulatra az elődöntő előtt nem lehetett panasz.
A Vasas lendülete azonban a döntőre elfogyott, így a BSE könnyedén szerezte meg az aranyérmet.
Hasonlóan könnyedén jutott a strandröplabda-bajnoki címhez a Nagy Krisztina, Pethő Anita kettős is, igaz, a homokban Nagyéknak korántsem volt olyan nehéz dolguk, mint a teremben a városmajoriaknak. Azt már sejteni lehetett az országos bajnokság szervezésekor, hogy nem tolonganak majd a párosok az egymillió forint összdíjazású viadalon, ám arra, hogy ilyen kevesen lesznek, valószínűleg senki sem számított.
A sorozat első állomásán, Dombóváron mindössze két páros érzett legyőzhetetlen késztetést, hogy a homokra lépjen - legalábbis az ob-n, hiszen a szintén a Magyar Röplabdaszövetség által rendezett Nivea kelet-nyugat kör elnevezésű sorozat egyes állomásain olykor harmincan is leadták a nevezésüket.
S ami a folytatást illeti: az sem volt sokkal örömtelibb, hogy a 2. forduló helyszínén, Kazincbarcikán is csak három egység jelezte indulását (ekkor már leadta nevezését a későbbi győztes kettős is). Hogy a magyar bajnoki cím miért vált ennyire értéktelenné, nem tudjuk, de felmerül a kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán szervezni a történtek után. ---- Bajnokok Ligája 2003-2004, január-február, csoportmérkőzések, C-csoport
Titász-NRK Nyíregyháza-Uralocska Jekatyerinburg (orosz) 1:3 (23, -21, -11, -18). Nyíregyháza-Tenerife Marichal (spanyol) 0:3 (-18, -23, -15). Jekatyerinburg-Nyíregyháza 3:0 (19, 23, 14). Tenerife-Nyíregyháza 3:0 (13, 12, 17). A végeredmény: 1. Tenerife 7 pont (11:3), 2. Jekatyerinburg 7 (9:6), 3. Nyíregyháza 4

CEV-kupa 2004-2005, november, selejtező, 8. csoport, Riom
Panathinaikosz Athén (görög)-Vasas Opus-Via Óbuda 3:0 (23, 13, 18). VBC Riom (francia)-Vasas 3:0 (22, 22, 23). Vasas-Dauphines Charleroi (belga) 3:2 (21, 23 -18, -13, 13). A végeredmény: 1. Riom 6, 2. Panathinaikosz 5, 3. Vasas 4

Élcsapatok Kupája 2004-2005, november-december, csoportmérkőzések, A-csoport
RC Villebon 91 (francia)-NRK Nyíregyháza 3:0 (17, 12, 19). Nyíregyháza-Tifon-Azena Velika Gorica (horvát) 3:0 (20, 18, 24). Nyíregyháza-Eburon Tongeren (belga) 0:3 (-18, -23, -20). Tongeren-Nyíregyháza 3:0 (15, 16, 21). Gorica-Nyíregyháza 3:0 (18, 16, 23). Nyíregyháza-Villebon 1:3 (-16, -20, 21, -12). A végeredmény: 1. Tongeren 11 pont (16:4), 2. Villebon 11 (16:8), 3. Gorica 7 (6:15), 4. Nyíregyháza 7 (4:15)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik