Aida: egy borszakértő tőröző

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2004.12.08. 21:08
Címkék
Mohamed Aida államvizsga előtt áll, és a magyar bajnokságon sem akar "megbukni". Folytatni akarja a sorozatát: négy év óta mindig az övé volt az aranyérem. A vele készült interjúból kiderül, hogy az olimpiai negyedik helyezett magyar tőröző a diplomamunkájában a kanadai borpiacot elemzi.
Mohamed Aida a pihenés után immár ismét a pástra koncentrál
Mohamed Aida a pihenés után immár ismét a pástra koncentrál
Mohamed Aida a pihenés után immár ismét a pástra koncentrál
Mohamed Aida a pihenés után immár ismét a pástra koncentrál
Mohamed Aida a pihenés után immár ismét a pástra koncentrál
Mohamed Aida a pihenés után immár ismét a pástra koncentrál
- Igaz, hogy az olimpia után volt idő, amikor versenyzőink többsége szabadság miatt elérhetetlen volt, ám önre a szokásosnál is tovább kellett várni. Már attól tartottam, a jövő heti bajnokságig sem kerül elő.
- A bajnokságot nem hagynám ki, már csak azért sem, mert folytatni akarom a sorozatot, ugyanis kétezer óta mindig az enyém lett az aranyérem - feleli olimpiai negyedik tőrözőnk, Mohamed Aida.
- És ha hozzávesszük, hogy ezerkilenszázkilencvenötben és kilencvennyolcban is a dobogó tetejére állhatott, akkor egyfajta rekorddal is büszkélkedhet. A mai versenyzők között olyan van, aki öt aranyig jutott, de a hattal egyedül áll.
- Igen, ezért is kellene megint nyernem, hogy az üldözők ne érjenek utol.
- Egyébként mivel telt a nyara, hogy ennyire eltűnt?
- Kanadában voltam a vőlegényemnél, de közben haza is jöttem, mert a Szent István Egyetemen államvizsga előtt állok. Ha érdekli, a diplomamunkámban marketingszempontból elemzem a kanadai borpiacot, és ehhez kint gyűjtöttem az anyagot.
- Nocsak, vívás és borozás… Mire jött rá a gyűjtőmunkája közben?
- Azt vizsgáltam, hogyan lehetne kivinni a magyar bort, de kiderült, hogy nagyon nehéz, mert hihetetlenül szabályozott a piac.
- A kanadaiak a vörös vagy a fehér bort kedvelik?
- Vörösbort isznak.
- Látom, ebből a témából felkészült. És hogy áll a vívással?
- Néhány hete elkezdtem az edzéseket. Persze, Kanadában sem hanyagoltam el a mozgást, futottam, kazettáról kick-boxoltam, hogy ne legyen gond a formám visszaszerzésével. Itthon most gyorsított felkészülést végzek, mert nincs sok idő a bajnokságig. Bevallom, amikor a hosszú kihagyás után először vettem tőrt a kezembe, majd elmentem egy hosszabb futásra, bicegve mentem haza. Valószínűleg túlerőltettem magam, pedig tudom, hogy fokozatosan kell visszatérni. Ja, és még az akklimatizálódással is gondjaim voltak, nem volt könnyű visszaszokni az itthoni körülményekhez.
- De most már minden rendben, ugye, és jöhet a bajnokság?
- Minden rendben. Ám azt ne kérdezze, hogy mi lesz a bajnokságon, mert új szabályokat vezettek be a tőrvívásban, és nem tudom, mennyire leszek képes ilyen rövid idő alatt alkalmazkodni hozzájuk. Más taktikát kell választani, mert megváltozik, lelassul a vívás, a távolság pedig lerövidül. De egyelőre többet nem tudok mondani, majd meglátjuk, mit hoz a gyakorlat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik