Mincza és a jogi esetek

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2004.12.06. 20:29
Címkék
Az NSO ajánlja:

Olimpiai adatbankunkból:
Az NSO ajánlja:

Olimpiai adatbankunkból:
A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) múlt szombati párizsi kongresszusán a különböző bizottságokba kandidáló kilenc magyar közül csupán kettőnek szavaztak bizalmat a küldöttek: az orvosi bizottságba ismét pályázó Kamuti Jenőnek, valamint a jogi bizottsági tagságot először megcélzó Mincza Ildikónak.
- Hogyan jutott eszébe sportvezetői tisztségre jelentkezni? - kérdeztük az MTK Athénban negyedik helyen végző, kétszeres Európa-bajnok párbajtőrözőjét.
- Kamuti Jenő biztatására, ugyanis ő mondta, hogy a bizottság korábbi magyar tagja, Felkay András már nem kíván ezen a területen ténykedni, nekem viszont jó esélyem lenne a helyére lépni. Itt alapvető követelmény a jogi végzettség, ami nekem megvan, no és a "nőiesítési program" is nekem kedvez. Az új irányvonal szerint minden bizottságba kell nőt választani, és ha egyenlő pontszámot kap egy férfi és egy nő, utóbbi élvez előnyt. A jogi bizottságba például három nő is bekerült. Emellett azért is pályáztam, mert férjem, Nébald György tagja volt egy bizottságnak, no és úgy gondoltam, pályáfutásom befejezése után ez a tisztség egyfajta kapocs lesz a sporthoz.

Mincza Ildikó (jobbra) a pást mellett a zöld asztalnál is pengeváltásokra számíthat (Fotó: Németh Ferenc)
Mincza Ildikó (jobbra) a pást mellett a zöld asztalnál is pengeváltásokra számíthat (Fotó: Németh Ferenc)
Mincza Ildikó (jobbra) a pást mellett a zöld asztalnál is pengeváltásokra számíthat (Fotó: Németh Ferenc)
- Mi a feladata a jogi bizottságnak? Egyáltalán, a versenyzés mellett lesz ideje arra, hogy itt is helytálljon?
- Ez a bizottság készíti elő például a szabályváltozásokat, megteremtve a jogi hátteret. Egyébként pedig évi egy-két ülésnél nem tart többet a testület, úgyhogy nem akadályozza a versenyzést.
- Párizsban "belekóstolhatott" a vívás másik oldalának, a diplomáciának a légkörébe. Hogy tetszett?
- Furcsa volt átélni az úgynevezett nagyhatalmak, az európai szövetségek kudarcát. Érezhető volt az arab világ összefogása és előretörése. Oda jutott a sportág, hogy a legfontosabb testületbe, a végrehajtó bizottságba nem került orosz, olasz, francia és magyar tag, az elnöke pedig egy katari lett. A zsűriküldő bizottságot pedig egy egyiptomi irányítja a jövőben, és olyanok kaptak még meghatározó szerepet, mint Szenegál és Irán!
- Az új funkciója után beszéljünk a régiről, a versenyzőiről, annál is inkább, mert a jövő hét végén kezdődik az országos bajnokság. Milyen formában lép pástra?
- Formáról nem tudok beszélni, mivel ma voltam először edzeni.
- Komolyan mondja? A többiek azért már két-három hete vagy még korábban fegyvert ragadtak.
- Én sem ilyen későre terveztem az újrakezdést, de úgy alakult, hogy Gyurival csak nemrégiben tudtunk elmenni pihenni, mert hol ő nem ért rá, hol nekem volt elfoglaltságom. Azért ez alatt az időszak alatt sem hiányzott az életemből a mozgás, csak vívni nem voltam.
- Ezek után mit vár a bajnokságtól?
- Egyéniben nem indulok, a csapatversenybe szállok csak be, hogy segítsem a klubomat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik