A sportolók érdekeiért

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2004.12.05. 21:15
Címkék
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) kairói rendkívüli közgyűlésén 78 nemzet öt sérülésspecifikus sportszövetsége és 18 sportági képviselője vett részt. Nádas Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta, hogy a tanácskozáson új alapszabályt alkottak, amelytől a sport dinamikusabb fejlesztése várható. A jövő évi tisztújítás előtt a küldöttek elfogadták a 2005-ös költségvetést, valamint az új jelölési és választási szabályzatot.
A küldöttek döntöttek az értelmi fogyatékosok négy éve rendezetlen helyzetéről. Mint ismert, a 2000-es paralimpiát követően az IPC berlini tanácskozásán kizárták az értelmi fogyatékos sportolókat a 2004-es athéni játékokról, ugyanis kiderült, hogy a Sydneyben győztes spanyol kosárlabdacsapat 12 játékosa közül 10 egészséges volt, ezért a válogatottat utólag megfosztották aranyérmétől. További vizsgálatok következtek, amelyek kimutatták: az érintettek közel kétharmada nem olyan mértékben sérült, mint amilyen kategóriában szerepelt. Az értelmi fogyatékosok büntetésként nem vehettek részt a 2002-es téli játékokon Salt Lake Cityben, és nem indulhattak az IPC versenyein - illetve a 2002. decemberi, argentínai úszó vb-n úgy szerepelhettek, hogy számukra nem hivatalos verseny volt.
A rendkívüli közgyűlésen elfogadott határozat kimondja: annak érdekében, hogy az értelmi sérült sportolók érdekei védelmet kapjanak, az IPC végrehajtó bizottsága elrendeli, hogy nemzetközi szervezetük, az INAS-FID elsődleges felelősségét figyelembe véve, az IPC és az INAS-FID folytassa a munkát az IPC aktív irányításával annak érdekében, hogy egy közösen elfogadható érvényességi és igazoló rendszert alakítsanak ki. Ebben a folyamatban, egyeztetve az IPC sportokkal, az értelmi sérült versenyzőknek vissza kellene térniük az IPC viadalaira annak érdekében, hogy az eljárást tesztelni lehessen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik