Garantált a kasszasiker

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.12.03. 22:04
Címkék
Elő a földrajzi atlaszokkal! Akár ez is lehetne a mottója ennek a víkendnek, tekintve, hogy szombaton, illetve vasárnap négy területi rangadót, azaz derbit rendeznek a német élvonalban.
A ma délutáni program szerint a Hamburg a Hannovert (ez lenne az északi derbi), a Nürnberg a Bayern Münchent fogadja (ez a bajor ütközet), míg holnap kora este Kaiserslautern- Mainz (pfalzi) és Borussia Dortmund-Schalke (Ruhr-vidéki) találkozóra kerül sor. Németországban úgy tartják: minden helyszínen garantált a kasszasiker.
A legjobban várt ütközet címet egyértelműen a dortmundiak és a gelsenkircheniek seperhetik be, rivalizálásuk eddig már 64 mérkőzést ért meg a Bundesliga 1.-ben - szemben a HSV-Hannover párharc 32 és a Nürnberg-Bayern csata 42 találkozójával (a két pfalzi klub még sohasem randevúzott egymással a ligában). A legkiegyenlítettebb és a legkeményebb (-durvább?) derbi is a Ruhr-vidéki: a fekete-sárgák 24, a királykékek 20 győzelmet számlálnak 20 döntetlen mellett (igaz, a BVB egyszer sem nyert az utóbbi 11 bajnoki mérkőzésükön), és az ezt megelőző három Borussia Dortmund- Schalke összecsapáson öt renitens játékos volt kénytelen idő előtt elhagyni a játékteret.

Németországban november hónap legjobb játékosának választották Lincolnt
Németországban november hónap legjobb játékosának választották Lincolnt
Németországban november hónap legjobb játékosának választották Lincolnt
"Ismerjük a Revierderbyk hangulatát, tudjuk, mit jelent egy Dortmund-Schalke rangadó. Ráadásul ez a mostani a dortmundiak számára talán sokkal fontosabb, mint a mi számunkra: egészen közel sodródhatnának a kiesőzónához, ha legyőznénk őket szombaton, ezért gondolom, mindent megtesznek majd, hogy elkerüljék a vereséget. Úgyhogy hiába a szép, tizenvalahány mérkőzéses veretlenségi sorozatunk, pokolian nehéz dolgunk lesz a BVB nyolcvanezres oroszlánbarlangjában" - mondta Ralf Rangnick, az utóbbi kilenc bajnoki találkozójából nyolcat megnyerő Schalke vezetőedzője. Hozzátéve: mindazonáltal győzni mennek a "szomszédba", mert nem akarnak leszakadni az éllovas Bayerntől. Sőt, ennél is továbbmenve ekképpen fogalmazott: "Jelen pillanatban két pont a bajorok előnye, de elképzelhető, hogy két héten belül fordul a kocka, és a müncheniek lesznek majd az üldözők."
Rangnick és a Schalke életét megkönnyítheti, hogy a Feyenoord elleni (1-2) hétközi UEFA-kupa-mérkőzést sérülése miatt kihagyó két brazil kulcsember, a megbízható hátvéd, Marcelo Bordon és a novemberben a hónap játékosának választott középpályás, Lincoln meggyógyult, így újra bevethető, továbbá, hogy az ellenfél soraiból Lars Ricken nem léphet pályára eltiltása miatt.

Leverkusen helyett Berlin

Jürgen Klinsmann-nak sikerült kiharcolnia, hogy ne Leverkusenben, hanem a döntőnek is helyet adó Berlin egyik külvárosában legyen a német válogatott főhadiszállása a 2006-os világbajnokságon. A leverkuseni helyszín még a korábbi szövetségi kapitány, Rudi Völler regnálásakor vetődött föl, ám Klinsmann megvétózta a tervet, mihelyt szakvezető lett. A Nationalelf tehát a felújított berlini Olimpiai Stadiontól tíz percre lévő Grünewaldban ver majd tanyát, és a Hertha BSC amatőrjeinek létesítményében, a 4500 néző befogadására alkalmas ministadionban készül majd a mérkőzésekre.

Pszichológiai hadviselés?

A válogatott háza tájáról származó hír az is, hogy Jürgen Klinsmann kinevezte a nemzeti tizenegy pszichológusát. Az együttes lélekgyógyásza Hans-Dieter Hermann, a heidelbergi egyetem tanára lett, aki az első DFB-csapatpszichológus a német futball történetében.

Szavazás

Ki lesz a Bundesliga bajnoka 2004-2005-ben?

---- H ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik