Még mindig tart a halogatás

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2004.11.10. 21:01
Címkék
Közel öt órán át tartó tanácskozás után a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége két héttel elhalasztotta a döntést a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert ügyében.
Az NSO ajánlja:

Összeállításunkból az elejétől nyomon követhetik a történéseket:
Athéni magyar doppingügyek
Az NSO ajánlja:

Összeállításunkból az elejétől nyomon követhetik a történéseket:
Athéni magyar doppingügyek
Az athéni olimpián első helyet szerző, majd doppingvétség címén a játékokról kizárt dobókat a szövetség fegyelmi bizottsága korábban két évre eltiltotta a versenyzéstől, ők azonban fellebbeztek a döntés ellen. Másodfokon a MASZ elnöksége jár el az ügyükben.
A sportolók azzal a kéréssel érkeztek a Puskás Ferenc-stadion toronyépületében tartott meghallgatásra, hogy ügyükben ne járhasson el a szövetség alelnöke, Gécsek Tibor, aki korábban pozitív doppingtesztje miatt maga is kétéves eltiltást kapott. Úgy vélik, ebben az esetben megkérdőjelezhető a testület döntése. "Én magam már korábban jeleztem, hogy nem kívánok részt venni az ügyben, de mivel a mai összejövetel egyben elnökségi ülés is volt, jelen voltam az eseményen" - mondta Gécsek.

Fazekas Róbert ügyvédjével, dr. Eva Maria Barkival egyeztet (Fotó: Farkas József)
Fazekas Róbert ügyvédjével, dr. Eva Maria Barkival egyeztet (Fotó: Farkas József)
Fazekas Róbert ügyvédjével, dr. Eva Maria Barkival egyeztet (Fotó: Farkas József)
Elsőként a versenyzők orvosát, Pikó Károlyt hallgatta meg a testület, majdnem két órán keresztül. A szakember nem tudott újabb információval szolgálni, emellett határozottan tiltakozott az ellen, hogy a MOB az orvosi bizottságból való felfüggesztésére tesz javaslatot.
"Rendkívül sértő az olimpiai bizottság javaslata - vélte Pikó. - Ha valaki ismeri a doppingvizsgálatok procedúráját, pontosan tudja, hogy a versenyzőt a tesztre elkísérő orvosnak nincs különösebb szerepe benne. Bárki ment volna Fazekassal Athénban a doppingvizsgálatra helyettem, ugyanez lett volna az eredmény. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség orvosi bizottságának a tagjai éppen ezért nem értik, miként kerülök itthon a támadások kereszttüzébe."
Fazekas Róbert megismételte, amit már korábban elmondott: "Az elnökség tagjai a doppingvizsgálat során engem ért atrocitások felől kérdezgettek, s arról, miért nem tudtam Athénban kellő mennyiségű vizeletet produkálni."
A testület tagjai úgy érezték, hogy a döntéshez további információkra van szükségük, ezért két hét múlva Fazekas menedzserét, Babinyecz Józsefet és a szövetség szakmai igazgatóját, Mérei Lászlót is meghallgatják. Annus Adrián esetében ugyancsak elnapolták a döntést. Vele kapcsolatban azt vizsgálták, hogy egyáltalán tárgyalható-e az ügye, mivel a kalapácsvető az IAAF-nek bejelentette, felhagy a versenyzéssel. "Ezúttal tényszerűbb volt a vizsgálat, mint korábban. Ezt mindenképpen előrelépésként értékelem" - mondta Annus.
"Azért nyúlt ilyen hosszúra az ülés, mert új körülmények vetődtek fel. Arra vagyunk különösen kíváncsiak, mi játszódott le Athénban Fazekas versenyének másnapján reggeltől a délutáni fegyelmi tárgyalásig, s hogy azon miért nem vett részt a diszkoszvető. Annus esetében az IAAF-től érkezett levél hivatalosan is arról tájékoztatja a MASZ-t, hogy a kalapácsvető befejezte pályafutását. Mi többször kértük Annust, hogy ezt írásban itthon is tegye meg, de eddig nem kaptunk tőle ilyen tartalmú levelet" - fogalmazott Rábold Gusztáv, a szövetség elnöke.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik