Annus, Fazekas: két évre eltiltva

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2004.09.30. 21:11
Címkék
A szövetség a vonatkozó kormányrendelet és a saját szabályzata alapján döntött, de minden információval segíti az általa eltiltott versenyzőket. Annus nem jelentette be hivatalosan visszavonulását, ezért nem kerülhette el a fegyelmi eljárást. A két dobó sajtótitkára felháborodott.
Fazekas Róberték Lausanne-ban támadhatják meg a NOB határozatát (Fotó: Unger Tamás)
Fazekas Róberték Lausanne-ban támadhatják meg a NOB határozatát (Fotó: Unger Tamás)
Fazekas Róberték Lausanne-ban támadhatják meg a NOB határozatát (Fotó: Unger Tamás)
Fazekas Róberték Lausanne-ban támadhatják meg a NOB határozatát (Fotó: Unger Tamás)
Fazekas Róberték Lausanne-ban támadhatják meg a NOB határozatát (Fotó: Unger Tamás)
Fazekas Róberték Lausanne-ban támadhatják meg a NOB határozatát (Fotó: Unger Tamás)
Az atlétikai szövetség fegyelmi bizottsága csütörtökön két évre eltiltotta a versenyzéstől Annus Adriánt és Fazekas Róbertet. A diszkoszvető Fazekas az athéni olimpián megnyerte a számát, ám ezt követően az előírtnál kisebb mennyiségű vizeletet produkált, és úgy távozott a vizsgálati helyiségből. A NOB kizárta a játékokról, a másnapi eredményhirdetésen már a litván Alekna állt a dobogó felső fokára. Az olimpiát követően az IAAF felszólította a magyar szövetséget, függessze fel Fazekas versenyzői jogát. A kalapácsvető Annus ugyancsak győzött Athénban, ezt követően a doppingtesztje negatív lett, át is vehette az aranyérmet, ám utólag a NOB ellenőrei újabb vizsgálatra hívták, de annak Annus nem tett eleget, ezért kizárták, és visszakövetelik tőle az érmet.
A sok vitás kérdést felvető ügyben a csütörtöki az első hazai hivatalos állásfoglalás, a határozatot a fegyelmi bizottság nem kívánta külön kommentálni. Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke nyilatkozott a döntés okairól.

- A testület a doppingellenes tevékenységről szóló 55/2004 számú kormányrendelet és az atlétikai szövetség szabályzata alapján hozta meg határozatát - magyarázta Rábold. - A rendelet úgy szól, hogy doppingvétséget követ el a versenyző, ha a mintaszolgáltatási kötelezettséget megtagadja vagy a mintaszolgáltatás, azt követően, hogy a versenyző erről írásban értesítést kapott, a versenyző önhibájából elmarad, továbbá, ha a mintavétel rendjét nem tartja be, vagy a mintavételt egyéb módon akadályozza.
- Annus esetében az a vita tárgya, hogy megfelelő módon kapott-e értesítést arról, hogy vizsgálni kívánják.
- Mivel a szövetség számára Annus nem volt elérhető, az értesítést a MASZ a klubnak küldte el, és azt onnan továbbították. A fegyelmi bizottság a határozat indoklásában egyébként kitér arra, hogy a versenyzők nem tettek meg mindent azért, hogy tisztázzák ügyüket, noha a szövetséggel és a MOB-bal kötött megállapodásukban benne van, hogy hatékonyan működnek közre a doppingellenőrzés során.
- A fegyelmi bizottság döntése nem mond ellent a szövetség korábbi nyilatkozatának, amely szerint minden támogatást megadnak a két atlétának ahhoz, hogy ügyüket eredményesen képviseljék a NOB-bal szemben a lausanne-i Sportdöntőbíróságon?
- Minden, rendelkezésünkre álló adattal, információval segítjük őket. A fegyelmi bizottság döntésével a procedúra elkezdődött, a versenyzők a határozat kézhezvétele után tizenöt napon belül fellebbezhetnek a MASZ elnökségéhez mint a másodfokú fellebbviteli szervhez. A szövetségnek ezt követően harminc napja van arra, hogy döntést hozzon.
- Ezt követően az atléták hova fordulhatnak?
- Az itthoni Sportdöntőbírósághoz, a NOB határozatát pedig Lausanne-ban támadhatják meg.
- Annus több fórumon is bejelentette, hogy befejezi versenyzői pályafutását, a MASZ fegyelmi bizottsága így nem is járhatna el az ügyében.
- A MASZ írásban kérte Adriántól, hogy hivatalosan is jelentse be visszavonulását, hiszen akkor valóban nem kezdeményezhettünk volna ellene fegyelmit. Ô ezt nem tette meg, így nem volt más választásunk.
- A hírek szerint Annus a nemzetközi szövetséget tájékoztatta szándékáról.
- Amit a menedzsere az IAAF-nek elküldött, más jellegű irat. Az atlétáknak időről időre nyilatkozniuk kell arról, hol tartózkodnak, hogy a doppingellenőrök megtalálják őket. Ha valaki ezt nem teszi meg, egy éven át nem versenyezhet. Annus megfelelő módon jelezte, egyelőre nem kíván pályára lépni, ez azonban nem egyenlő a visszavonulással.


"A két atléta fellebbez a döntés ellen - mondta a távirati irodának Pál T. Gábor, Annus és Fazekas sajtótitkára. - Nem lepődtünk meg különösebben a határozaton, mivel a fegyelmi tárgyaláson végig érezhető volt, hogy ilyen ítélet születik. Felháborító, hogy indokainkat egyáltalán nem vették figyelembe. Annust ráadásul úgy tiltották el, hogy nem vétett a nemzetközi szövetség szabályai ellen." ---- Budapest. Nyílt levélben tiltakoztak az ötkarikás sportágakban tevékenykedő szövetségi kapitányok és edzők az ellen, hogy az athéni olimpián történt doppingesetek miatt hangulatkeltés zajlik az országban. Az Elég volt! című nyilatkozat aláírói azt kifogásolják, hogy a nemzetközi és hazai sajtóhíradások beláthatatlan erkölcsi és anyagi kárt okoztak a 109 éves magyar olimpiai mozgalom hírnevének, miközben az eredményes sportolók méltánytalanul a háttérbe szorulnak.
Az aláírók névsora: Angyal Zoltán (kajak-kenu), Güttler Károly (úszás), Hammerl László (sportlövészet), Kemény Dénes (vízilabda), Köves Gábor (tenisz), Kulcsár Antal (öttusa), Melis Zoltán (evezés), Pomucz Tamás (vitorlázás), Pálvölgyi Miklós (öttusa), Skaliczky László (kézilabda), Szabó Bence (vívás), Szántó Imre (ökölvívás), Széles Sándor (úszás), Turi György (úszás), Vereczkei István (torna), Verrasztó Zoltán (úszás), Volper László (asztalitenisz). ---- Csütörtök délelőtt nagy mennyiségű teljesítményfokozó szert, továbbá anabolikus szteroidokat találtak a rendőrök a német sikeredző, Thomas Springstein lakásán. A Német Atlétikai Szövetség nem kommentálta az esetet, de klubja, az SC Magdeburg már menesztette a 46 éves szakembert. A nap folyamán újabb fordulatot vett az ügy: Springstein élettársa, a 400 méteren ötszörös Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Grit Breuer szintén az országban működő doppingellenes ügynökség látókörébe került. Az ellenőrök szúrópróbaszerű vizsgálatot akartak elvégezni rajta, de ő párjával együtt Görögországba utazott anélkül, hogy ezt jelezte volna az illetékeseknek, márpedig ez doppingvétségnek minősül.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik