Ismét két ezüst és bronz

FÜREDI MARIANNE és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti AthénbólFÜREDI MARIANNE és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti Athénból
Vágólapra másolva!
2004.09.22. 22:13
Címkék
Önök szerint egy sportoló számára van szebb születésnapi ajándék egy olimpiai éremnél? Ugye nincs? Nos, a magyar küldöttségből szerdán mindenki azért szorított, hogy a 40. születésnapját ünneplő Szekeres Pál ezen a versenyén is éremmel lepje meg önmagát - és ezzel örömöt szerezzen mindenkinek.
Az úszó Pásztory Dóra a második ezüstérmét nyerte a görög fôvárosban, szerdán a 100 méteres hátúszás döntôje után állhatott a dobogóra
Az úszó Pásztory Dóra a második ezüstérmét nyerte a görög fôvárosban, szerdán a 100 méteres hátúszás döntôje után állhatott a dobogóra
Az úszó Pásztory Dóra a második ezüstérmét nyerte a görög fôvárosban, szerdán a 100 méteres hátúszás döntôje után állhatott a dobogóra
Az úszó Pásztory Dóra a második ezüstérmét nyerte a görög fôvárosban, szerdán a 100 méteres hátúszás döntôje után állhatott a dobogóra
Az úszó Pásztory Dóra a második ezüstérmét nyerte a görög fôvárosban, szerdán a 100 méteres hátúszás döntôje után állhatott a dobogóra
Az úszó Pásztory Dóra a második ezüstérmét nyerte a görög fôvárosban, szerdán a 100 méteres hátúszás döntôje után állhatott a dobogóra
A kitűnő vívó az 1988-as olimpián még az épek között volt a bronzérmes tőrcsapat tagja, majd sérülése után az 1992-es paralimpián tőrben, 1996-ban tőrben és kardban lett aranyérmes. Négy éve Sydneyben a tőr eredményhirdetésekor akasztottak bronzot a nyakába, és most jó esélye volt arra, hogy kardban dobogóra kerüljön. Haladt is a vágyott érem felé, és a negyeddöntőben csodát művelt. Az olasz Mari 5:1-re, 9:6-ra is vezetett ellene, Szekeres kilencnél utolérte őt, de aztán megint sorra az olasz talált, és egy tusra állt a győzelemtől (14:10). Szekeres nem adta föl, fordított, és az elődöntőbe jutott!
"Az igazi versenyző az ilyen helyzetekben ismerszik meg, azaz a kritikus pillanatokban hozni tudja magát. Pali tizennégy tízes hátránynál kezdett el igazán vívni. Elővette azokat az akciókat, amelyek valahol nagyon mélyen el vannak raktározva nála, és négy különböző tust adott. Addigi vívásával nem voltam elégedett, de itt bebizonyította, hogy nagy vívó" - mondta kardedzője, Batizi Sándor.
Az elődöntőben sajnos nem volt esélye hongkongi vetélytársa ellen, de a bronzmeccs neki állt. 8:7 után végig vezetve nyert a francia Durand ellen, és ötödik olimpiáján is érmet szerzett. Valószínűleg rajta kívül nincs más sportoló, aki az épek és a mozgáskorlátozottak között is minden olimpiáján dobogón végzett.
Számunkra ezzel a vívóversenyek véget értek, és sajnos ezen a napon a tenisz is. A kedd este a 32 között óriási csatában, hallatlanul izgalmas 1 óra 54 perces mérkőzésen diadalmaskodó Farkas László szerdán nem tudott újabb bravúrt véghezvinni, kikapott ötödikként rangsorolt osztrák ellenfelétől.

Mivel kedden késő este második vereségét is elszenvedte (Spanyolország után a dél-koreai válogatottól is kikapott csörgőlabdacsapatunk), szerda délután nagyon kellett volna a finnek elleni győzelem. Nem sikerült, de még nincs semmi veszve, Páli Róbert edző csapata bejuthat a negyeddöntőbe, ugyanis a két hatos csoport első négy-négy válogatottja lép tovább. Ehhez csütörtökön mindenképpen meg kell verni a litvánokat.
Az uszodában megint sok örömben volt részünk. A 100 pillangón ezüstérmes Pásztory Dóra a harmadik idővel jutott a 100 hát döntőjébe, és élete legjobbjával ezüstérmes lett - majd zokogva fogadta a gratulációkat.
"Ne ijedjen meg, örömömben sírok! Nem hittem volna, hogy annál is jobban tudok örülni egy ezüstnek, mint ahogy a száz pillangó után örültem. Ezen a távon csak azért indultam el, hogy a fő számom, a csütörtöki kétszáz vegyes előtt még ússzak egyet. Hihetetlen! Ezt az ezüstérmet nagymamámnak és menedzseremnek, Hári Józsefnek ajánlom, akiknek ma van a születésnapjuk." - mondta boldogan a kétszeres ezüstérmes, akit a szintén pécsi és ugyancsak már ezüstérmes Kovács Ervin követett - és ő is második lett.
"Mindkét ezüstérmem megszerzése nehéz volt, a rosszullét határáig küzdöttem. Két és fél hónapja vakbélműtéten estem át, és szinte a nulláról kellett visszajönnöm. Edzőmmel, Tari Imrével a legjobb eredményeket akartuk elérni, ezért a terhelésem maximális volt. Azt is el kell mondani, hogy az eredeti programhoz képest óriási a csúszás, majdnem két és fél órát várakoztam, így a bemelegítésem csaknem kárba veszett. Ez nem panasz, hanem tény. A kétszáz vegyesre még nagyon összeszedem magam" - ígérte Kovács.
A nap zárásaként a két rutinos, 1992 óta minden paralimpián szereplő hölgyversenyzőnk, Engelhardt Katalin és Zámbó Diána remekelt: a harmadik és a negyedik helyen értek célba.
"El sem hiszem! Nagyon kellemes meglepetés ez az érem. Mélyről jöttem vissza, amit elsősorban Lénárt Ágota pszichológusnak köszönhetek. Ô rakott össze, és most az alaposan elhúzódó rajt előtt is ő foglalkozott velem" - mondta a minden paralimpiáján érmet szerző Engelhardt Katalin. ---- "A kezem fáj, de nem számít. Annyira fel vagyok dobva, hogy nem törődöm vele - mondta bronzmeccse után Szekeres Pál (képünkön), aki nemcsak a páston tesz sokat a mozgáskorlátozottak sportjáért, hanem a sportminisztérium helyettes államtitkáraként is. - Nagy ajándékot kaptam születésnapomra, amit két edzőmnek, no meg feleségemnek, Anikónak köszönhetek. Azt is tudom, hogy a mezőnyben többen is erősebbek nálam, ma mégis csak ketten előztek meg, mert fejben és szívben sokaknál jobb voltam." ---- CSÖRGÔLABDA. Csoportmérkőzések: Koreai Köztársaság-Magyarország 7:5, Finnnország-Magyarország 2:1. TENISZ. Férfiak. Egyes. A 32 között: Farkas László-Schrameyer (német) 5:7, 7:6, 6:3. A 16 között: Legner (osztrák)-Farkas 6:0, 6:1. ÚSZÁS. Döntők. Férfiak. 50 m pillangó S5-ös kategória. Paralimpiai bajnok: Hi Csün-csüan (Kína) 37.50, 2. Kovács Ervin (Magyarország, Lendület SE, edző: Tari Imre) 39.39. Nők. 100 m hát S8-as kategória. Pb: Keren Orlejbovics (Izrael) 1:19.55, 2. Pásztory Dóra (Magyarország, Pécsi ANK, e: Anatolij Petrov) 1:24.07. 50 m pillangó S5-ös kategória. Pb: Teresa Perales (Spanyolország) 44.70, …3. Engelhardt Katalin (Magyarország, HOSC, e: Fóris Erika) 48.88, 4. Zámbó Diána (Magyarország) 49.50. VÍVÁS. Férfiak. Kard. Egyéni. A-kategória. Csoportmérkőzések: Döme István 1 győzelem/4 vereség. A 16 között: Jablonski (lengyel)-Döme 15:2. Pb: Alberto Pellegrini (Olaszország), …14. Döme István (Magyarország). B-kategória. Csoportmérkőzések: Szekeres Pál 4/2. A 16 között: Szekeres-Bogdosz (görög) 15:7. Negyeddöntő: Szekeres-Mari (olasz) 15:4. Elődöntő: Huj Csarn-hung (hongkongi) 15:8. A 3. helyért: Szekeres-Durand (francia) 15:11. Pb: Robert Wysnierski (Lengyelország), …3. Szekeres Pál (Magyarország, Törekvés, e: Batizi Sándor, Beliczay Sándor).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik