Olümpiai játékoksz

CSURKA GERGELY jegyzeteCSURKA GERGELY jegyzete
Vágólapra másolva!
2004.08.23. 22:09
Címkék
Nem állítom, hogy ez akár az athéni olimpia jelképe is lehetne, bár már a 2004-es játékok fogantatása sem tartozott a szeplőtelen kategóriába, gondoljunk csak a lánggyújtásról "kimotorozó" görög legendára, Kenteriszre (azóta edzőjénél egy raklapnyi kokszot találtak). Szóval ami a női súlylökésben történt, az több mint gyomorforgató. Először léphettek be olimpiai viadal keretében a sport ősi szentélyébe hölgyek, ám aki végül megszerezte a babérkoszorút, arról kiderült, nem csupán a tudás fűtötte.
Ez szégyen. Egy doppingoló hozta el az aranyat az Olümposz tövéből. Jó, hogy Athénba érve elvették tőle, de… így megszégyeníteni a bölcsőt… Persze ez akár műfelháborodásnak is tűnhet, elvégre manapság voltaképpen egyedül egy sakkverseny Olümpiába vitelénél úszhatták volna meg nagy valószínűséggel a kokszbotrányt. A súlylökéssel gyakorlatilag megágyaztak neki.
Természetesen az egész jóval túlmegy a hangzatosnak tetsző "Már a szent ligetben is doppingolnak" felcímnél. Az, hogy naponta buknak meg újabb és újabb sportolók, egyértelműen mutatja, súlyosan fertőzött a sportvilág.
Még az atlétikai versenyek rajtja előtt látott napvilágot az az elemzés, amely biztosra vette, hogy 10 másodperc feletti idővel nyerik majd a 100 métert. Indokként a tisztulási folyamatot jelölte meg a szakíró - amelynek köszönhetően egyébként egy elég vegyesnek tűnő amerikai atlétacsapat rándult át az óceánon. Az egyik ismeretlen mindazonáltal csak hazaviszi a száz aranyát: Justin Gatlin 9.85-öt repesztett. Fogjuk rá, hogy örvendezünk, de… Erről az ifjúról is tudható, hogy megbukott egy ízben, más kérdés, hogy az IAAF végül elfogadta a betegségével kapcsolatos védekezését. Ez akár igaz is lehet, sőt, higgyünk Gatlinnek. Csak az a baj, hogy a mai világban ez egy kicsit nehéz. Sokkal könnyebb legyinteni: á, úgyis csipegetett valamit.
Michael Johnson a napokban egyébként kőkeményen beleszállt az IAAF-be, mondván botrány, hogy a szövetség honlapján még csak utalás sincs a doppingra (tanácsadás, tiltott szerek listája - semmi ilyesmi), és a kilencvenes évek második felében taroló géniusz azt is hozzátette: a nemzetközi szövetség illetékesei nem igazán izzadnak meg a koksz elleni küzdelem során.
Rogge NOB-elnök mindenesetre elszántabb, mint az elődje, Samaranch volt, alighanem ezért vontak ki ennyi szupersztárt a forgalomból. És tán ez a garancia arra, hogy ami az ősi Olümpiából elindult, fennmarad a maga tisztaságában, mindörökre.

Augusztus 23.
Mondjatok valamit!

Augusztus 22.
Baltával atommagot

Augusztus 21.
Egy skeetbarát ország

Augusztus 19.
Súlyos eset

Augusztus 18.
Pontok és vesszők

Augusztus 17.
Csak egy lövés

Augusztus 16.
A példakép

Augusztus 15.
A válasz: nem

Augusztus 14.
Az istenek a helyükre estek
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik