Alekna legyőzése aranyat érhet

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2004.07.28. 21:05
Címkék
Visszaszámolunk, hiszen egyre közelebb a nagy nap: Athénban augusztus 13-án kezdődnek az ötkarikás játékok küzdelmei. Bemutatjuk azokat a magyar sportolókat, akik érmet nyerhetnek, sőt akár az aranyéremre is pályázhatnak. Megkérdezzük őket, miként vélekednek saját esélyeikről, a Nemzeti Sport szakértője is elemzi az adott versenyszámot, bemutatjuk a legnagyobb ellenfeleket, az olimpiai programból pontosan kiderül, mikor is kell szurkolnunk, és megpróbáljuk megtippelni, hogy kik állhatnak majd az athéni dobogón. Vegyük számba a több mint kétszáz tagú magyar olimpiai csapat reménységeit!
Az NSO ajánlja.

Minden, amit az atlétika olimpiai részvételéről tudni kell


A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem...
Az NSO ajánlja.

Minden, amit az atlétika olimpiai részvételéről tudni kell


A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem...
A diszkoszvető Fazekas Róbert két éve Münchenben Európa-bajnokságot nyert, tavaly a párizsi világbajnokságon ezüstérmes lett, természetes, hogy az olimpián is érmet várunk tőle. Ô azonban nem lenne a dobogó bármely fokával elégedett, és szeretné legyőzni nagy riválisát, a címvédő Virgilijus Aleknát. Csakhogy a szezon eddig nem a vágyai szerint alakult, a tavalyi idénnyel ellentétben rendre alulmaradt litván ellenfelével szemben.
- Az olimpiához közeledve hogyan érzi magát? - kérdeztük a szombathelyi dobótól.
- Egyre jobban. Alakul a formám, a héten egészen jól dobtam. Nehéz diszkosszal egyéni csúcsot javítottam, és a többi mutatóm is biztató. Hogy valóban javulok-e, az jövő héten Zürichben kiderül.
- Tehát mégis indul Golden League-viadalon.
- Természetes, hogy Zürichben ott leszek. A párizsi versenyt azért hagytam ki, mert három héten át keményen akartam edzeni. Az olimpia előtt nem célszerű minden héten versenyezni, s azért választottam inkább a madridi viadalt, mert az egy héttel korábban volt.
- Azt hittem, olyan előzékeny, hogy nem próbálja megtörni Alekna győzelmi sorozatát, hiszen akkor riválisa nem részesülhetne az egymillió dolláros jackpotból.

Ez a nyár nem a vágyai szerint kezdôdött (Fotók: Czagány Balázs)
Ez a nyár nem a vágyai szerint kezdôdött (Fotók: Czagány Balázs)
Ez a nyár nem a vágyai szerint kezdôdött (Fotók: Czagány Balázs)
- Szó sincs ilyesmiről. Éppen az a célom, hogy Zürichben megelőzzem őt. Ez pszichésen nagyon jól jönne, nekem önbizalmat adna az olimpia előtt, s nem ártana, ha Aleknát megingatná.
- Hogyan értékeli az idei évből eddig eltelt időszakot?
- Nem volt jó. Az edzéseken is sokat szenvedtem, küszködtem a technikámmal. Most végre kezd összeállni a mozgásom, egész évben erre vártam. Könnyedén, természetesen dobok.
- Megviselte, hogy nem a tervei szerint alakult az idény?
- Azt nem mondom, hogy hidegen hagyott, de mivel év elején gondom volt a derekammal, tudtam a bizonytalankodás okát.
- Idei versenyei közül melyeket emelné ki?
- A krétait feltétlenül, hiszen ott 70.83 métert dobtam. A legutolsóval, a madridi viadallal is elégedett vagyok, mert ott a körülmények nem voltak ideálisak, hátszél fújt, ami nem kedvez a diszkoszvetésnek. Mégis megdöntöttem a gálacsúcsot. Ezen a két versenyen hasonlítottam a régi önmagamhoz.

Fazekas Róbert

Született: 1975. augusztus 18., Szombathely
Klubja: Haladás VSE
Edzôje: Vida József
Versenyszáma: diszkoszvetés
Egyéni csúcsa: 71.70
Legjobb eredményei: vb-2. (2003 Párizs), vb-11. (1999 Sevilla), Európa-bajnok (2002 München), Eb-4. (1998 Budapest), vk-1. (2002 Madrid)
- Melyik volt a legrosszabb?
- Természetesen az országos bajnokság, ahol kikaptam Kővágó Zolitól. Fizikailag és pszichésen is mélyponton voltam, az nem az én napom volt.
- Lehet befolyásolni, hogy több ilyen napja ne legyen?
- Biztosan. Az országos bajnokságon én hibáztam, lelkileg nem készültem megfelelően, nem voltam igazán motivált. Sokadszor veszem észre magamon, hogy a hazai versenyre nem tudok lelkileg megfelelően készülni, pedig a példa is mutatja, hogy ezt nem engedhetem meg magamnak.
- Az idén külföldön sem aratott sorozatos győzelmeket. Lehet, hogy jobb is ez így?
- Azt nem mondanám, hiszen szerettem volna mindenhol győzni. Persze minden jó, ha jó a vége, de tudatosan az ember nem veszít.
- Aleknával milyen a viszonya?
- Egészséges rivalizálás van közöttünk. Olykor verseny után leülünk beszélgetni. Alekna nagyon szimpatikus, igazi sportember. Ha pisztolyt szegeznének a fejemhez, akkor sem tudnék rosszat mondani róla. Végtelenül szerény, nincsenek allűrjei.
- Ismeri annyira, hogy az első dobásaiból megállapítsa, milyen formában van?
- Nem, ebből a szempontból elég kiszámíthatatlan. Az idén például 62 méterrel kezdte az idényt, de aztán remekül dobott. Egy versenyen belül is képes a nagy javulásra. Persze a mozgásán látni, ha nem magabiztos, de ebből következtetéseket levonni nem lehet.
- Az idei világranglistán az olimpiai bajnok Aleknán és Lars Riedelen kívül két észt diszkoszvető, Gerd Kanter és Alekszander Tammert is 68 méteren felüli eredménnyel szerepelt.
- Kanternek eddig is volt 67 méternél nagyobb dobása, Tammert pedig döntős szokott lenni a világversenyeken. De nem ők azok, akiktől tartani kell, hiszen általában 64-65 méter körül teljesítenek.
- Akkor kik azok, akik Aleknán kívül igazán számíthatnak?
- Elsősorban Riedel, bár ő egy hónapja eltűnt. Nem tudni, hogy sérült-e, vagy nagyon készül. A többiek nem hiszem, hogy 68 méter fölött dobnának.
- Tavaly emlegette a dél-afrikai Frantz Krugert.
- Ô most gyengélkedik. Úgy tűnik, a nősülés nem tett jót neki. Az idén 66 méter körül dob.
- Szóval inkább saját magával kell foglalkoznia.
- Szerintem igen. Ki kell hoznom magamból a maximumot, sőt annál is többet, ha Aleknát meg akarom verni. Nem lesz könnyű.
- Hogy készül, mire számít?
- Nagyon várom a versenyt, meg szeretném mutatni, mire vagyok képes. Azt se bánnám, ha e hét végén lenne az olimpia.
- Vagyis már harap.
- Most már igen.
- Akkor viszont nehéz lehet a várakozás.
- Nagyon. Belevetem magam az edzésbe, próbálom visszafojtani a jó formám. A világverseny előtti utolsó heteket mindig nehéz elviselni, ráadásul most olimpia lesz.
- Egyszer már szerepelt a játékokon.
- Az egészen más volt. Sydneyben a tisztes helytállás volt a cél, most annál sokkal több. Álszerénység lenne, ha azt mondanám, hogy döntős akarok lenni. A legrosszabb esetben az ezüstérmet szeretném elhozni, minden egyéb kudarcnak számítana.
- A selejtezőre gondol?
- Hogyne. Az a legrosszabb része a világversenyeknek. Az idén szerencsére nem nagyon volt rontott dobásom, pedig a formám eddig nem volt az igazi. Ám az évek során rögzült a mozgásom, így remélem, a selejtezőben nem lesz semmi probléma.
- Mennyivel lehet Athénban nyerni?
- Hetven méter mindenképpen kell a győzelemhez, de előfordulhat, hogy ez sem lesz elég. Igaz, hetven méter fölött még nem dobtak olimpián.
- Mi a játékok előtti programja?
- Jövő pénteken Zürichben indulok, több versenyem nem lesz. A napi két edzésről három nappal az olimpia előtt állok majd le, 19-én utazom Athénba, 21-én lesz a selejtező, 23-án a döntő.
- Addig több mint három hét van hátra.
- Sajnos. Két hete még azt kívántam, bárcsak csúszna egy hónapot az olimpia, most azt szeretném, ha máris kezdődne. ---- Ketten küzdenek az aranyért

- Ha valami teljesen váratlan meglepetés nem jön közbe, diszkoszvetésben ketten küzdenek majd az aranyért, Fazekas Róbert és Virgilijus Alekna. A többiek másfél méterrel mögöttük következnek. A legutóbbi párizsi Golden League-viadalon, ahol Fazekas nem indult, Alekna több mint négy méterrel előzte meg a mezőnyt. Szerintem kettőjük közül az győz, aki jobban bírja majd idegekkel a versenyt, és persze szerepe lehet a szerencsének is. Ha Fazekast sorsolják előbbre, és képes lesz egy biztonsági, mégis 68 méteres dobással kezdeni, az előnyt jelenthet számára. Az is szempont lehet, hogy melyikük dobja túl először a hetven métert, bár egy világversenyen nehéz ilyen eredményt elérni. Már csak azért is, mert előzőleg helyt kell állni a selejtezőben. Fontos, hogy a selejtező ne vegyen ki sokat Fazekasból, de az is, hogy ne éppen csak megdobja a selejtezőszintet. Alekna az idén eddig stabilabb formát mutatott, de Fazekas képes nagy eredményre. Jó lenne, ha Zürichben sikerülne megcsavarnia az oroszlán bajszát. Amúgy nagy dolog lenne, ha mindhárom magyar diszkoszvető bekerülne a döntőbe, amire megvan az esély. A fináléban Kővágó Zoltántól várható még meglepetés, hiszen két hete 67.42-re javította az egyéni csúcsát, és stabilan 64-65 méter körül teljesít. Hatvanhét méteres dobással akár a bronzérem is elcsíphető, de erre nagyon sokan képesek.

Gécsek Tibor (Európa-bajnok kalapácsvető) ---- FAZEKAS RÓBERT (magyar)
A Haladás versenyzője Sydneyben nem jutott döntőbe, de Münchenben Európa-bajnokságot nyert, a párizsi világbajnokságon második volt. Első sikerét a budapesti Európa-bajnokságon érte el, negyedik lett. Világraszóló eredményét a 71.70 métert két éve dobta. Övé a legjobb világversenyen elért eredmény: 2002-ben 71.25 méterrel győzött a Világkupán.

VIRGILIJUS ALEKNA (litván)
A 32 éves diszkoszvető rendkívül stabil versenyző. Már Atlantában ötödik volt, Sydneyben győzni tudott. Kétszeres világbajnok (2001, 2003) egyszer volt világbajnokságon második és egyszer negyedik. Ô érte el a világ második és harmadik legnagyobb eredményét, a 73.88 és a 72.35 métert négy évvel ezelőtt hazája bajnokságán dobta.

LARS RIEDEL (német)
A kilencvenes évek diszkoszvető sztárja 1990 óta minden világversenyen részt vett. Atlantában aranyérmet nyert, Sydneyben második volt. Ötszörös világbajnok, egyszer nyert bronzérmet, egyszer negyedik volt világbajnokságon. Budapesten Európa-bajnoki címet szerzett, a 70 méteres határt 28 évesen, 1995-ben dobta túl.

VASZILIJ KAPTYUH (fehérorosz)
A 37 éves dobó 1995-ben, a göteborgi világbajnokságon állt először felnőttvilágversenyen dobogón, bronzérmet nyert. Egy évvel később Atlantában ugyancsak harmadik lett, s tavaly, a párizsi világbajnokságon ugyanezt a helyezést szerezte meg. Sydneyben a negyedik helyen végzett, egyéni csúcsát, a 67.59 métert négy évvel ezelőtt dobta.

KÔVÁGÓ ZOLTÁN (magyar)
Huszonöt éves reménységünk a korosztályos világversenyeken sorozatosan remekelt, nyert junior-világbajnokságot, utánpótlás Európa-bajnokságot, s volt bronzérmes junior Európa-bajnokságon. Felnőttvilágversenyen a müncheni kontinensviadalon került döntőbe, ott hetedik lett. Az idén 67.42 méterre javította egyéni csúcsát, így méltán említhetjük a legjobbak között.

Az NS athéni tippje
1. Fazekas Róbert (Magyarország)
2. Virgilijus Alekna (Litván)
3. Lars Riedel (Németország) ---- 2000, Sydney, olimpia: 1. Virgilijus Alekna (Litvánia) 69.30, 2. Lars Riedel (Németország) 68.50, 3. Frantz Kruger (Dél-Afrika) 68.19

2001, Edmonton, világbajnokság: 1. Lars Riedel 69.72, 2. Virgilijus Alekna 69.40, 3. Michael Möllenbeck (Németország) 67.61

2002, München, Európa-bajnokság: 1. Fazekas Róbert (Magyarország) 68.83, 2. Virgilijus Alekna 66.62, 3. Michael Möllenbeck 66.37

2003, Párizs, világbajnokság: 1. Virgilijus Alekna 69.69, 2. Fazekas Róbert 69.01, 3. Vaszilij Kaptyuh (Fehéroroszország) 66.51 ---- Egy országból egynél többen, de legfeljebb hárman akkor indulhatnak az olimpián, ha teljesítették az IAAF erősebb nevezési szintjét (64.00). Egy ország egy versenyzőt akkor indíthat, ha az atléta elérte a gyengébbik (62.55) szintet. A versenyzők két csoportban, selejtezőn át juthatnak a döntőbe. Az IAAF a mezőny ismeretében állapítja meg a selejtezőszintet, amelyet az augusztus 17-ei technikai értekezleten hirdetnek ki. A szint teljesítése esetén az atléta automatikusan döntőbe kerül. Ha íly módon a finálé résztvevőinek a létszáma nem éri el a tizenkettőt, a selejtezőben elért eredmények alapján a döntő mezőnyét 12-re egészítik ki. A döntőben három sorozat után az első nyolc helyen álló dobó további három kísérletet tehet.

Augusztus 21., szombat
8.00: selejtező, A-csoport, 9.30: selejtező, B-csoport

Augusztus 23., hétfő
19.20: döntő ---- Babinyecz József, Fazekas menedzsere: - Fazekas Robi élete a diszkoszvetés körül forog, talán még álmában is csak ezzel foglalkozik. Évente egy hónapig - a pihenője alatt - éli a civilek életét, a többi időben rendkívül szigorú a napirendje. Edz, pihen, és minden egyébtől húzódozik, ami nem a nagy eredmény elérését szolgálja. Még olyasmiktől is, amik egyébként hasznosak lehetnének a saját karrierje szempontjából. Megszállottabb atlétát nehezen tudnék elképzelni.

Schulek Ágoston, az EAA alelnöke: - Első felnőtt nemzetközi sikerét a budapesti Európa-bajnokságon érte el, ahol várakozáson felül teljesített, a negyedik helyet szerezte meg. Azóta stabil versenyzővé vált, ami annak köszönhető, hogy hihetetlen szorgalmú, céltudatos ember. Serdülőkorában olyan vékony volt, hogy a Szúnyog becenevet kapta, s emberfeletti munkával vált hatalmas fizikumú élversenyzővé. Az ilyen atléták mindig megbízhatóak, ezért biztos vagyok abban, hogy Robi az olimpián jól fog szerepelni.

Varga Roland világbajnoki hetedik helyezett diszkoszvető: - Robi esélyes az aranyra, s bízom abban, hogy sikerül is győznie. Úgy látom, felfelé ívelő formában van, s talán éppen az olimpián dobja meg idei legjobbját. Nagyon kemény versenyző, akkor sem omlik majd össze, ha Alekna nagy eredménnyel kezd, biztos, hogy az utolsó pillanatig küzdeni fog a bajnoki címért. Nagyon drukkolok neki.

Szalma László olimpiai és világbajnoki negyedik helyezett távolugró: - Nagyon bízom Fazekasban, és örülök annak, hogy a magyar bajnokságon nem dobta ki magát. A kis fiaskó jól sülhet el az olimpián. A selejtező kemény lesz, az mindig neuralgikus pontja a világversenyeknek. Ezt követően a döntőben már felszabadultan versenyezhet az ember. Robinak nagy rutinja van, jó küzdő, ám az, hogy ki győz, a pillanatnyi állapoton múlik. Mindenesetre jó lenne, ha a verseny elején sikerülne valami nagy, a többieket sokkoló dobással kirukkolnia.

Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető: - Szúnyog Alekna mellett az utóbbi évek legjobb diszkoszvetője. Ôk ketten harcolnak majd az aranyért, esetleg Riedel érhet el még hozzájuk hasonló eredményt. Fazekast ismerve, Athénban biztosan a csúcson lesz, eddigi szereplése is azt erősíti bennem, hogy jó lesz a formaidőzítése. Hogy az első vagy a második helyen végez majd, nagymértékben a szerencsén múlik, de egy jól elkapott dobással eldöntheti a versenyt. ---- - Nem tudom, hogyan lehet szépen leírni, illetve nyilatkozni azt, hogy Robi esetében a dobogó biztos - mondta Fazekas edzője, Vida József. - Nem hiszem, hogy akkorát változna hirtelen a világ, hogy Aleknát és őt mások megelőzzék.
- Vagyis kettejük párharca várható?
- Szerintem igen. Kiemelkednek a mezőnyből, tavaly is ők vívtak nagy küzdelmet. Egy éve a világbajnokság előtt Robi minden versenyét megnyerte, aztán Párizsban Alekna diadalmaskodott. Remélem, az idén megismétlődik az, hogy az üldöző a legfontosabb pillanatban utoléri az üldözöttet.
- Fazekasnak ez az éve nehezebben indult.
- Szerencsére már sínen van. Most tart ott, ahol májusban tarthatott volna, de ennek megvan az oka. Utólag azt mondom, jobb is így, bár nem volt könnyű elviselni az előző két hónapot. Tavaly Annus Adriánnak voltak technikai problémái, az idén Fazekas mozgásával voltak gondok.
- Kik lehetnek még az éremszerzők között?
- Az első két hely, mint mondtam, szerintem foglalt. A harmadikra hatan-heten pályázhatnak, köztük Kővágó Zoltán.
- Mekkorát kell dobni a győzelemhez?
- Ez attól is függ, hogy lesz-e szél, és hogy az honnan fúj. De mindenképpen hetven méter körüli eredmény kell az aranyéremhez.
- Milyen tanácsokat tud még adni Fazekasnak?
- Csak a technikával kapcsolatosat, egyébként minden rendben van. ---- Az atléták nem véletlenül mondogatják, hogy az első és legfontosabb feladat egy világversenyen, hogy a selejtezőn túljusson az ember. Fazekas Róbertnek különösen rossz emlékei vannak ezzel kapcsolatban, hiszen az edmontoni világbajnokságra 68.09 méteres egyéni csúccsal utazott, ám a selejtezőben első nagy kísérletére piros zászlót kapott. Az érthetetlen döntés annyira megviselte, hogy másodszorra szektoron kívülre repítette a szert, harmadik dobását pedig csúnyán elrontotta, így nem lehetett a döntő résztvevője.
Egy évvel később Münchenben, az Európa-bajnokságra már 71.70 méteres egyéni csúcs tulajdonosaként és aranyra esélyesként érkezett, de nem tudta elfelejteni az Edmontonban történteket.
"A selejtezőben rettenetesen izgultam, jobban, mint a fináléban - nyilatkozta győzelme után. - De tudtam, hogy bármilyen körülmények között képes vagyok a 63 méteres szint elérésére, ezért csak arra figyeltem, hogy ne hibázzak."
Az óvatosság az első kísérletére túl jól sikerült. Olyan visszafogottan már-már erőtlenül dobott, hogy diszkosza csupán 59.96 méterig szállt. Másodikra azonban - bár még mindig tartalékolta az erejét - 63.41 métert ért el, s csomagolhatott.
Tavaly a párizsi világbajnokságon 64.50 méter volt a selejtező- szint. Fazekas az első kísérletére kilépett.
"Csak arra figyeltem - mondta utóbb -, hogy elsőre ki ne lépjek, és tessék, mégis megtettem. Túlzottan nem ijedtem meg, mert tudtam, hogy még egyszer nem hibázhatok úgy, mint Edmontonban. A második dobásom megnyugtatott, hiszen az is elég lett volna a döntőre. A harmadiknál csak a technikámra figyeltem, 64.44 métert dobtam, de annak, hogy a selejtezőben ki mit teljesít, nincs jelentősége, a verseny csak azután kezdődik."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik