Zidane és a többiek

G. P.G. P.
Vágólapra másolva!
2004.06.10. 22:00
Címkék
Nagyjából Pelé óta mágikus számnak számít a 10-es: nemcsak a brazil válogatottban, hanem mindenütt, egy kölyökcsapatban is különleges helyzetben van az, akinek a hátán feszül.
Éppen ezért azt a bizonyos mezt általában nem találomra osztják ki, többnyire a legnagyobb nevek, illetve a játékmesterek kapják.
Kivételek persze vannak – Andrejs Rubins például még lett viszonyok között sem az a kifejezett szupersztár –, de azért érdemes végiggondolni, kik lehetnek azok, akik a szombaton kezdődő Európa-bajnokságon csatlakoznak a futballtörténelem nagy tízeseihez. Zinedine Zidane-nak éppenséggel már nem sokat kell bizonyítania, megtette ezt az 1998-as vb-n és a 2000-es Eb-n, amikor a bűvös számmal a hátán győzelemhez segítette a francia válogatottat. "Úgy játszik, mintha selyemkesztyűt viselne a lábán" – igyekezett szemléletesen fogalmazni Alfredo Di Stéfano (tegyük hozzá, Zizou nem mindig játszott tízesben).
Roberto Baggio viszont világéletében azt viselte – hozzá kellene felnőnie az olasz válogatott jelenlegi karmesterének, Francesco Tottinak. "Totti meghatározó játékos a csapatban, leginkább Michael Platinihez tudom hasonlítani. Olaszországnak talán sohasem volt olyan erős irányítója, mint most" – jelentette ki Giovanni Trapattoni, az azúrkék válogatott szövetségi kapitánya.
Két másik ígéretes "versenyző" Michael Owen és Ruud van Nistelrooy, akik ugyan mindketten nélkülözik a társak mozgatásához szükséges képességeket, de kivételes gólérzékenységgel pótolják. Noha Owen debütálása a nemzetközi porondon annak idején jól sikerült (ki ne emlékezne az argentinoknak lőtt góljára 1998-ból), ő és Van Nistelrooy is adós még valami igazán nagy válogatottbeli alakítással.
Aztán ott van még a spanyol Fernando Morientes, a portugál Rui Costa, továbbá a kevésbé szem előtt lévő válogatottakból Tomás Rosicky (Csehország), Martin Jörgensen (Dánia) és Vaszilisz Cartasz (Görögország). Nem valószínű, hogy ők lennének a torna legnagyobb csillagai – de a mezük száma legalább inspirálhatja őket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik