Kálovics lenyűgözően futott

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2004.04.17. 22:41
Címkék
Nem kegyelmezett az időjárás a 96. mezei futó országos bajnokság résztvevőinek. A Nadapon megtartott versenyen szinte végig esett az eső, így az indulóknak a kemény emelkedők mellett a sárral is meg kellett küzdeniük.
Kálovics Anikó nagy fölénnyel nyert (Fotó: Danis Barna)
Kálovics Anikó nagy fölénnyel nyert (Fotó: Danis Barna)
Kálovics Anikó nagy fölénnyel nyert (Fotó: Danis Barna)
Kálovics Anikó nagy fölénnyel nyert (Fotó: Danis Barna)
Kálovics Anikó nagy fölénnyel nyert (Fotó: Danis Barna)
Kálovics Anikó nagy fölénnyel nyert (Fotó: Danis Barna)
Ez egyáltalán nem zavarta Kálovics Anikót, aki remek iramban kezdett. Rögtön a rajt után elhúzott a többiektől, és erős tempót diktálva már az első 1500 méteres kör után majd négyszáz méterrel vezetett. A második helyen Papp Krisztina ugyancsak jelentős előnnyel futott a többiek előtt, s látszott, hogy küzdelem legfeljebb a bronzéremért lesz. A hátralévő 4500 méteren Kálovics – és mögötte Papp – tovább növelte előnyét, s végül a Haladás futója szokatlanul nagy fölénnyel győzött.
"Na, ez jó edzés volt – állapította meg elégedetten, miután beért a célba. – Jól mentek a lábaim, jólesett a futás, de azért nagyon figyeltem arra, hogy óvatosan lépjek el, nehogy valamelyik kátyúban kiforduljon a bokám, mert az idén az a legfontosabb, hogy megfelelően készüljek fel az olimpiára, és Athénban jól szerepeljek. Mindenesetre nagyon élveztem a versenyt, hiszen az igazi mezeifutó-terep olyan, mint amilyen ez a nadapi. Bár én ebben az időszakban inkább utcai versenyekre készülök, mégsem volt kérdés, hogy a bajnokságon indulok-e."
Meglepetés született a férfiak hat kilométeres távján. Az első kör után még Sági Ferenc futott az élen, ezt követően Juhász András tört előre. A hajrában azonban nem ő, hanem a korábban duatlonban világbajnokságon tizenegyedik Tóth Tamás volt a legfrissebb.
"Három éve csak futok – mondta a boldog győztes. – A duatlonra való felkészülés több időt igényel, és költségesebb is, azt nem tudtam finanszírozni. Ezúttal az volt a célom, hogy az első hat közé kerüljek, álmodni sem mertem arról, hogy aranyérmes leszek." Tóth nem sokat pihent, a befutás után húsz perccel a tizenkét kilométeres távnak is nekivágott. Ugyanezt tette edzője, Sági Ferenc, aki hat kilométeren negyedik lett. A hosszabb távon Zatykó Mik-
lós a második kör végére leszakította ellenfeleit, és attól kezdve biztosan tartotta vezető helyét.
"Tavaly nagy küzdelemben lettem első – emlékezett vissza Zatykó –, az idén könnyebben győztem. Ez azért különösen fontos, mert januárban és februárban sérülés miatt nem tudtam edzeni. Úgy féltávnál jártunk, amikor éreztem, hogy győzhetek, mert akkor már biztos előnyöm volt, és csak arra kellett figyelnem, hogy meg tudjam tartani. Igazi mezei körülmények között zajlott az idén a bajnokság, az esőből és a sárból bőven kijutott, szöges cipő nélkül lehetetlen lett volna futni. Nagyon élveztem a versenyt." ---- E ---- M
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik