Diadalív után viadukt

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.03.31. 21:53
Címkék
Adrenalinbombával kezdik az idei Tour de Hongrie-t a kerékpárosok  ők többnyire így jellemzik azt a 3.5 kilométeres száguldást, amely egy nappal a Tour de France párizsi befutója után Veszprémben, a viaduktnál vár rájuk. Adrenalinbombával kezdik az idei Tour de Hongrie-t a kerékpárosok  ők többnyire így jellemzik azt a 3.5 kilométeres száguldást, amely egy nappal a Tour de France párizsi befutója után Veszprémben, a viaduktnál vár rájuk.
A legnagyobb hazai kerékpárverseny szerdai sajtótájékoztatóján az A38 hajón mutatták be a szervezők a Tour idei programját: a veszprémi egyéni időfutam távjával együtt összesen 824.5 kilométer áll majd a karaván előtt, a résztvevők hét nap alatt 101 településen haladnak át. A táv közepesnek nevezhető – már ami a nemzeti körverseny múltját illeti, 1925-ben például "csupán" 510 kilométer volt a penzum, míg 1962-ben 1400 kilométert gyűjtöttek azok, akik elérték a budapesti célt. A szintkülönbségek tekintetében viszont élen jár a 2004-es Tour de Hongrie, a Mecsek, a Bükk és a Mátra hegyei között több mint 5000 méternyi szintemelkedést kell majd leküzdenie annak, aki nyerni akar. A tájékoztató vendége volt Lengyel Tamás, a P Nívó-Betonexpressz– FTC versenyzője, aki tavaly két szakaszt is nyert – szerinte mégsem csupán az lesz fontos, hogy ki szerepel jól az emelkedőkön, a hegyimenők sorsa is a csapatok kezében lesz. A 2004-es Tour egyik újdonsága a 40 kilométeres csapatidőfutam a Viharsarokban, Békéscsaba és Gyula között.
Fontos megemlíteni, hogy a mezőny ebben az évben a Balatont is meglátogatja. A magyar tenger mindig is fontos állomás volt a Tour de Hongrie történetében, rajt vagy befutó helyszíne volt egy-egy Balaton-parti város, mégis új színt hoz ez a szakasz, többek között azért, mert a mezőny a rajt előtt komppal kel át a Balatonon, s a déli parton Balatonföldvárról rajtol, majd megkerülve a tavat, Balatonfüreden ér célba – ez a befutó lesz az "Észak-Dél mellett" nevű hajós, sport és zenei fesztivál egyik legfontosabb pillanata. Ugyancsak kuriózum lesz a finálé, augusztus elsején, a Duna-part 2004 rendezvénysorozat keretében ugyanis kerékpáros fesztivál várja majd a mezőnyt az Új Budaparton.
Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke kiemelte: ezúttal nem csupán a profik csúcseseménye lesz a Tour de Hongrie, a rendezők a kerékpáros társadalom problémáira is fel akarják hívni a figyelmet, éppen ezért ahol lehetőség lesz erre, a verseny résztvevői kerékpárúton teszik majd meg a táv egy részét, a célterületeken pedig a Shimano szakszerviz díjmentesen kezelésbe veszi a nagyközönség kétkerekűit is. Emellett a Tour de France-hoz hasonlóan az idén itthon is lesz nyílt szakasz, július 31-én a profiknak kijáró biztosítás mellett minden vállalkozó kedvű kerékpáros próbára teheti magát a Kékesre vezető emelkedőn.

Hét nap, 824.5 kilométer
Július 26.: prológ, Veszprém, egyéni időfutam (3.5 km)
Július 27.: 1. szakasz, Balatonföldvár–Balatonfüred (156 km)
Július 28.: 2. szakasz, Balatonföldvár–Pécs (160 km)
Július 29.: 3. szakasz, Békéscsaba–Gyula–Békéscsaba, csapatidőfutam (40 km)
Július 30.: 4. szakasz, Karcag–Miskolc (180 km)
Július 31.: 5. szakasz, Mezőkövesd–Kékestető (140 km)
Augusztus 1.: 6. szakasz, Gyöngyös–Budapest (145 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik